Karnawał w tym roku mamy wyjątkowo krótki. Na Tłusty Czwartek tradycyjnie usmażę najlepsze pączki na świecie, a na rozgrzewkę proponuje szybkie, ekspresowe wręcz pączusie na serku homogenizowanym. Te urocze maleństwa nawet same obracają się podczas smażenia. A smakują doskonale! Można je obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem lub kawą rozpuszczalną, wtedy zyskają dodatkową nutę smakową.
Bardzo polecam!
Bardzo polecam!
Polecam również inne przepisy na pączki:
Mini pączki z serkiem homogenizowanym
Składniki:
300g serka homogenizowanego naturalnego
2 duże jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka spirytusu
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
olej do smażenia
do oprószenia: cukier puder (opcjonalnie cynamon lub kawa rozpuszczalna)
Serek rozetrzeć z cukrem, jajkami i spirytusem. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem, wsypać do masy serowej, wymieszać na jednolite ciasto.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące, formować kulki. Pączki wrzucać na gorący olej, smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.
Usmażone pączki wykładać na papierową serwetę, żeby osączyć z tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem.
Słodkiego karnawału!
Uwaga: serek nie może być zbyt płynny, powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Formując kulki obtaczamy ciasto w mące.
300g serka homogenizowanego naturalnego
2 duże jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka spirytusu
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
olej do smażenia
do oprószenia: cukier puder (opcjonalnie cynamon lub kawa rozpuszczalna)
Serek rozetrzeć z cukrem, jajkami i spirytusem. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem, wsypać do masy serowej, wymieszać na jednolite ciasto.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące, formować kulki. Pączki wrzucać na gorący olej, smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.
Usmażone pączki wykładać na papierową serwetę, żeby osączyć z tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem.
Słodkiego karnawału!
Uwaga: serek nie może być zbyt płynny, powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Formując kulki obtaczamy ciasto w mące.
Pyszne pączusie, lubię te maleństwa
OdpowiedzUsuńTakie ładne kuleczki :D Ale my jeszcze musiałybyśmy mieć słoik powideł do nich :D
OdpowiedzUsuńa jak:) zajadamy je zazwyczaj z dżemem;)
UsuńUrocze małe pączusie, wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAle malutkie, wyglądają uroczo i pewnie smakują pysznie :)
OdpowiedzUsuńW końcu upiekę,bo takie śliczne.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, bardzo kuszą :)
OdpowiedzUsuńTeż dziś robiłam, nim się obejrzałam prawie mi wszystko zjedli. :( Cudowne się prezentują :))
OdpowiedzUsuńElu, jakoś się wcale nie dziwię, że szybko zniknęły:)
UsuńPewnie pyszne, ale... u mnie zawsze olej robi więcej bałaganu, niż to jest warte, przy okazji wzrasta też ryzyko poparzenia (a jak ja mogę się czymś poparzyć - to to się stanie), dlatego pączków, czy faworków po prostu nie robię...
OdpowiedzUsuńdrewniany-most.blogspot.com
ostrożność to podstawa przy gorącym oleju. U nas pączki na tłusty czwartek muszą być, więc nie ma zmiłuj - olej już zakupiony:)
UsuńBardzo je lubię. W weekend zrobiła mi je babka.
OdpowiedzUsuńPięknie zdjęcia.
Cudowne, bardzo lubię takie małe słodkości :-)
OdpowiedzUsuńczytam: z ciasta odrywać kawałki - ciasto po wyrobieniu jest na tyle plastyczne aby dało się odrywać kawałki formując kulki? Robiłam ostatnio podobne pączusie, ale tamto ciasto nabiera się łyżką.
OdpowiedzUsuńto ciasto jest jak miękka plastelina, wiesz, taka konsystencja, że da się odrywać kawałki i obtaczając w mące formować kulki.
UsuńChociaż może to zależy też od serka - nie może być zbyt płynny. A i wilgotność mąki ma znaczenie.
dopisałam w przepisie, może komuś się przyda ta informacja;)
Usuńa widzisz, jajko robi różnicę :D muszę spróbować też to ciasto wg tego przepisu :)
UsuńMniami! Uwielbiam je :D
OdpowiedzUsuńAle urocze maleństwa! Muszą być nieźle zgubne i smaczne ;) !
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Uwielbiam te pączusie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie i tak lekko! Ile pączków wychodzi z tego przepisu? :D
OdpowiedzUsuńwszystko zależy, jak duże pączki chcemy uzyskać. Tych wyszło ok 25 sztuk, po usmażeniu są wielkości piłeczki pingpongowej.
Usuń