Od pewnego czasu schabowe według Magdy Gessler stały się już legendą, choć słynna restauratorka nie pierwsza ten sposób wymyśliła. Moczenie w mleku i cebuli sprawia, że mięso jest kruche, delikatne, miękkie. Dobra, dobra - myślałam - jak smażę schabowe, to też są miękkie. Postanowiłam jednak wypróbować ten sposób. Powiem Wam, że tak dobrych schabowych dawno nie jadłam! Po prostu rozpływają się w buzi! Pyszne, pyszne, pyszne! Do panierki dodałam płatki owsiane, ale można też dodać sezam, mielone orzechy lub słonecznik, usmażyłam je na oleju. Ale wiadomo - każdy ma swoje upodobania, więc można również usmażyć na smalcu albo klarowanym maśle.
I koniecznie skorzystajcie z genialnego pomysłu Ewy na smażoną cebulkę - świetnie będzie pasować do ziemniaków czy kaszy.
I koniecznie skorzystajcie z genialnego pomysłu Ewy na smażoną cebulkę - świetnie będzie pasować do ziemniaków czy kaszy.
Polecam również inne przepisy na dania z mięsa:
- Klopsiki w sosie grzybowym
- Szwedzkie klopsiki kottbullar
- Leniwe gołąbki (bez zawijania)
- Kotlety mielone mojej babci
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Kotlet schabowy wg Magdy Gessler
Składniki:
4 kotlety ze schabu
2 szklanki mleka
2 cebule
sól
pieprz świeżo mielony
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
3 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki
olej do smażenia
Kotlety rozbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w krążki. Kotlety układać w misce na przemian z cebulą, zalać mlekiem. Przykryć folią i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Następnie kotlety wyjąć z zalewy, osuszyć na papierowym ręczniku, posolić, oprószyć pieprzem.
Obtoczyć w mące, w rozmąconym jajku, w bułce wymieszanej z płatkami owsianymi. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Podawać od razu na gorąco.
Cebulę wyjąć z mleka, osączyć, obtoczyć w mące, usmażyć na rumiano na tej samej patelni.
Smacznego!
4 kotlety ze schabu
2 szklanki mleka
2 cebule
sól
pieprz świeżo mielony
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
3 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki
olej do smażenia
Kotlety rozbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w krążki. Kotlety układać w misce na przemian z cebulą, zalać mlekiem. Przykryć folią i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Następnie kotlety wyjąć z zalewy, osuszyć na papierowym ręczniku, posolić, oprószyć pieprzem.
Obtoczyć w mące, w rozmąconym jajku, w bułce wymieszanej z płatkami owsianymi. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Podawać od razu na gorąco.
Cebulę wyjąć z mleka, osączyć, obtoczyć w mące, usmażyć na rumiano na tej samej patelni.
Smacznego!
Uwielbiam te kotlety :-)
OdpowiedzUsuńtez kiedys robiłam, bardzo dobry
OdpowiedzUsuńBaaaardzo rzadko jemy schabowe, więc jak już się na jakiegoś skusić to właśnie na takiego! :D
OdpowiedzUsuńjaki wielki ! mniaam
OdpowiedzUsuńTeż tak robię:)
OdpowiedzUsuńFajny rumiany kotlecik i te płatki :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze takiego sposobu. Choć za panią Gessler nie przepadam, to jednak przyznać muszę, że jej pomysły są czasem świetne :)
OdpowiedzUsuńmam podobne odczucia;)
UsuńTo cudowna opinia tak malo moznna ja uslyszec od has polakow ze ktos za kims nie przepada ale umie docenic I wypowiedziec pochlebna opinie duzo lepiej vy Nam sie zylo w tym kraju
UsuńTeż za nią nie przepadam, ale rzeczywiście kotlety schabowe moczone w mleku są o wiele lepsze i nie są twarde . Bardzo dobry sposób już go stosuję w mojej kuchni ��
UsuńCieszę się, że pomysł na wykorzystanie cebulki się sprawdził :) Schabowy pierwsza klasa, na całą patelnię :)
OdpowiedzUsuńpatelenka na zaledwie 20cm:)
Usuńale już wyobrażam, jakby skorzystać z polecenia Gessler i zrobić kotleta z 250g mięsa, to dopiero byłby "parasol":)
Mnie jeszcze tylko później zastanawia, kto by to zjadł. Nawet mój mąż, który lubi dobrze pojeść naje się takim mniejszym kotletem z ziemniakami i dodatkami.
UsuńPracuję fizycznie i taki obiad wciągam "nochem".
UsuńSerdecznie pozdrawiam.
Nie lubię Gessler :P ale takie moczenie w mleku z cebulką chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńtoż i ja rozumowałam tym samym sposobem;)
UsuńKonkretny kawał mięcha:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie miałabym ochotę!
Wygląda smakowicie :>
OdpowiedzUsuńBo taki i jest
UsuńJa robię takie kotlety i potwierdzam....są pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa robię takie kotlety i potwierdzam....są pyszne :)
OdpowiedzUsuńPycha! mleko i cebula świetnie zmiękczają kotlety
OdpowiedzUsuńMmmm perfekcyjna klasyka! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię schabowego, w takiej wersji jednak nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :) Mój luby jest wielkim fanem schabowych, chyba następnym razem usmażę mu je wg tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńCo prawda ja robię zwyczajnie i też są miękkie... no dobra czasem bywa różnie ale to też zależy od jakości schabu, nie zawsze udaje się dobry kupić. Kiedyś spróbuję tego patentu :)
OdpowiedzUsuńMuszę je znowu zrobić, bo faktycznie są pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwy polski schabowy, przepysznie wygląda i obiad wspaniały :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! *.* I taki złocisty :)
OdpowiedzUsuńPycha :)
Zdecydowanie pokaźny :)
OdpowiedzUsuńdługo szukałam bloga gdzie znajdę przepisy opisane w prosty i przyjemny sposób, a tu proszę! znalazłam :) z pewnością będę często tu zaglądać :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa, za odwiedziny i zapraszam jak najczęściej. Ze swojej strony postaram się nie zawieść:)
UsuńJa nie przepadam za wieprzowiną, w sumie ograniczam się tylko do kurczaka ;>
OdpowiedzUsuńteż wolałabym kurczaka, ale nie zawsze mam dostęp do kurczaków z wolnego chowu...
UsuńSchabowych nie smaży się na oleju tylko na smalcu!!!
OdpowiedzUsuńkto jak woli. Nie lubię jednak zapachu smalcu;)
UsuńKotlety są pyszne schabu nie jadłam od roku.Kotlety puszyste miekkie
OdpowiedzUsuńRobię tak już od 20lat pychota.
OdpowiedzUsuńMoje dzieci uwielbiają kotlety schabowe, więc czas by wypróbować nowy przepis ' dziś na obiad
OdpowiedzUsuńPani Magda smaży na smalcu i są lepsze !!!
OdpowiedzUsuńKażdy smaży na czym lubi:)
UsuńDzisiaj zrobiłam na obiad i były pyszne :)
OdpowiedzUsuńPolecam