poniedziałek, 11 stycznia 2016

Granola pomarańczowo-kokosowa

Rozkoszując się korzenną kawą pisałam, że w planach mam coś pomarańczowego. Dotrzymuję słowa i oto ona - pomarańczowo-kokosowa granola. Chrupiąca, zdrowa, słodka w sam raz i pachnąca pomarańczami. Póki robiłam zdjęcia, nie mogłam się powstrzymać i wyjadałam ją prosto ze słoika:)

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych (ewentualnie górskich)
0,5 szklanki otrębów owsianych z chia
0,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki posiekanych migdałów
0,5 szklanki orzechów włoskich
0,5 szklanki jasnych rodzynków
2-3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki miodu lipowego, akacjowego lub syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego
sok i skórka otarta z 2 małych ekologicznych pomarańczy

Wszystkie składniki oprócz rodzynków wymieszać w misce, aż się skleją, wyłożyć na blaszkę i uklepać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 170stC, w trakcie pieczenia 2 razy zamieszać.
Granolę wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłą wymieszać z rodzynkami, ostudzić. Przechowywać w puszce lub słoiku.
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Właśnie mi przypomniałaś,że czas zrobić kolejną porcję:) Spróbuję takiej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zabójcze połączenie smaków, muszę wypróbować taką opcję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeden dzień i słoiczek byłby pusty :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio zrobiłam swoją pierwszą granolę. Była pyszna :) Taka z dodatkiem pomarańczy musi być jeszcze lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda! Może w końcu i ja zrobię domową granolę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o właśnie, pora zrobić nową granolę :) ta wygląda zniewalająco

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł pomarańczowe granoli brzmi rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj zrobiłam kolejną porcję granoli :-) nie umiem bez niej żyć :-) ale ze skórką pomarańczową i sokiem jeszcze nie robiłam :-) olej kokosowy i miód dodaje często :-) a dodatki - to co akurat mam pod ręką. Wspaniała :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie również z różnymi dodatkami bywa - a to czekolada, a to jabłka. Bardzo lubię granolowe śniadania;)

      Usuń
  9. Uwielbiam granolę, pyszna w Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To jest rzecz która musi być w moim domu. Za każdym razem robię z innym dominującym smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Podkradam przepis, na pewno w najbliższym czasie muszę taką granolę zrobić, bo uwielbiam pomarańcze, pycha :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Granola to ostatnio podstawa mojego wyżywienia :) Nie ma lepszego sposobu na drugie śniadanie. Cytrusowej też próbowałam. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj