Wymarzone śniadanie? Takie, które przygotuje ktoś inny:) Ale i tak lubię poranne krzątanie się w kuchni, szczególnie gdy wiem, że zaskoczę swoich bliskich. Ciepłe, mięciutkie maślane rogale do kubka porannej herbaty lub kakao - oto one!
Składniki (na 8 sztuk):
250g mąki
10g drożdży
2 łyżki cukru
2 małe jajka
150ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
40g masła
100g masy marcepanowej
50g mlecznej czekolady
cukier perlisty do posypania
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem i ekstraktem waniliowym, wlać mleko i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło.
Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).
Marcepan pokroić na 8 kawałków, każdy uformować na kształt wałeczka. Czekoladę połamać na kostki, każdą kostkę przekroić jeszcze podłużnie na pół.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować podłużnie, wyłożyć marcepan i 4 kawałki czekolady. Ciasto zwijać ciasno, uformować rogaliki.
Rogaliki układać w sporej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem, posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut w temp 170st.C. Upieczone rogale ostudzić na kratce przykryte ściereczką.
Udanego weekendu!
Składniki (na 8 sztuk):
250g mąki
10g drożdży
2 łyżki cukru
2 małe jajka
150ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
40g masła
100g masy marcepanowej
50g mlecznej czekolady
cukier perlisty do posypania
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem i ekstraktem waniliowym, wlać mleko i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło.
Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).
Marcepan pokroić na 8 kawałków, każdy uformować na kształt wałeczka. Czekoladę połamać na kostki, każdą kostkę przekroić jeszcze podłużnie na pół.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować podłużnie, wyłożyć marcepan i 4 kawałki czekolady. Ciasto zwijać ciasno, uformować rogaliki.
Rogaliki układać w sporej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem, posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut w temp 170st.C. Upieczone rogale ostudzić na kratce przykryte ściereczką.
Udanego weekendu!
Ojej, tak pysznie wyglądają,że ciężko się opanować i nie chcieć podkraść:)
OdpowiedzUsuńnie hamuj się;)
UsuńPięknie wyglądają, niczym z najlepszej cukierni.
OdpowiedzUsuńCudowny, apetyczny widok :))
OdpowiedzUsuńIdealnie cudowne.
OdpowiedzUsuńCzekolada? Marcepan? Cudo! Ostał się jakiś dla mnie? :)
OdpowiedzUsuńups, już nie:) ale przy najbliższej okazji zrobię więcej:)
Usuńuwielbiam drożdżowe rogale z marcepanem, są przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńMarcepan w cieplutkich rogalikach musiał być marzeniem <3 i te zacieki na kubku mniam ;D
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie. Akurat jestem po obiedzie i chętnie bym sobie czymś go zagryzła ;)
OdpowiedzUsuńOj,to musiała być rozkosz dla podniebienia :) Wiele bym dała za takie śniadanie :D
OdpowiedzUsuńWymarzone śniadanie? Takie domowe rogale maślane :) Zachwyciły mnie zdjęcia
OdpowiedzUsuńuwielbiam marcepan, a te rogaliki wyglądają niebiańsko!
OdpowiedzUsuńJakie rumiane :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Jestem głodna a tu takie smakołyki :-)
OdpowiedzUsuńwymarzone śniadanie :) mogłabym spokojnie zamieszkać we Francji i takie smakołyki jeść każdego ranka!
OdpowiedzUsuńObłędnie nadziane, pyszne rogaliki :)
OdpowiedzUsuńna facebook'u już skradły moje serce . ..
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają! :) Chciałabym je mieć podane każdego ranka do śniadania ... :)
OdpowiedzUsuń