Wstyd się przyznać, do której dziś spałam. Serio. Powiem tylko, że obudziłam się jak już było widno. A teraz gryzie mnie poczucie marnowania czasu. Dlatego z jeszcze większym zapałem nadrabiam domowe obowiązki i pędzę do kuchni. Będzie prosto, szybko i łatwo. Będzie też kremowo, aromatycznie i pysznie. I to w jednym daniu.
Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami wydawał się mnie mało ambitnym, by poświęcać mu osobny post na blogu. Ot, niby nic niezwykłego, każdy to danie zna, każdy też robi po swojemu. Pomyślałam jednak, że wśród czytelników są osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w gotowaniu albo szukają pomysłów na szybki obiad. A i wśród doświadczonych gospodyń może znajdzie się ktoś, kto wykorzysta mój pomysł.
Sos świetnie pasuje do ziemniaków, makaronu, ryżu oraz kasz, można podać go również z plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, kopytkami. Zachęcam do wypróbowania:)
Składniki:
400g filetu z kurczaka
300g pieczarek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
150ml białego wytrawnego wina
200ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 płaska łyżka mąki
1 łyżeczka borowikowego pyłu (zmielonych na mączkę suszonych borowików)
sól
świeżo mielony pieprz
kilka listków rozmarynu
kilka gałązek tymianku
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (czosnek, papryka słodka, kolendra, pieprz, curry, imbir, kumin)
koperek, natka pietruszki
Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka, odstawić na godzinę (jeśli nie mamy czasu, można smażyć od razu).
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w plastry.
W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i masło, zrumienić mięso z każdej strony, odłożyć na talerz.
Na tej samej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki, smażyć chwilę, aż sok z pieczarek nieco odparuje (ok 5 minut). Dodać mięso, wymieszać, zalać winem i pozostawić na dużym ogniu, żeby wino się zredukowało o połowę. Śmietankę wymieszać z pyłem grzybowym, wlać do rondla, wymieszać, zagotować, doprawić posiekanym rozmarynem i tymiankiem, dusić pod przykryciem 15 minut. Jeśli sos nie będzie wystarczająco gęsty, pod koniec gotowania można zagęścić go mąką: łyżkę mąki rozmieszać w 3 łyżkach wody, wlać do sosu i zagotować mieszając, aż sos zgęstnieje bardziej. Przed podaniem posypać natką lub koperkiem.
Smacznego!
Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami wydawał się mnie mało ambitnym, by poświęcać mu osobny post na blogu. Ot, niby nic niezwykłego, każdy to danie zna, każdy też robi po swojemu. Pomyślałam jednak, że wśród czytelników są osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w gotowaniu albo szukają pomysłów na szybki obiad. A i wśród doświadczonych gospodyń może znajdzie się ktoś, kto wykorzysta mój pomysł.
Sos świetnie pasuje do ziemniaków, makaronu, ryżu oraz kasz, można podać go również z plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, kopytkami. Zachęcam do wypróbowania:)
Składniki:
400g filetu z kurczaka
300g pieczarek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
150ml białego wytrawnego wina
200ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 płaska łyżka mąki
1 łyżeczka borowikowego pyłu (zmielonych na mączkę suszonych borowików)
sól
świeżo mielony pieprz
kilka listków rozmarynu
kilka gałązek tymianku
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (czosnek, papryka słodka, kolendra, pieprz, curry, imbir, kumin)
koperek, natka pietruszki
Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka, odstawić na godzinę (jeśli nie mamy czasu, można smażyć od razu).
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w plastry.
W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i masło, zrumienić mięso z każdej strony, odłożyć na talerz.
Na tej samej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki, smażyć chwilę, aż sok z pieczarek nieco odparuje (ok 5 minut). Dodać mięso, wymieszać, zalać winem i pozostawić na dużym ogniu, żeby wino się zredukowało o połowę. Śmietankę wymieszać z pyłem grzybowym, wlać do rondla, wymieszać, zagotować, doprawić posiekanym rozmarynem i tymiankiem, dusić pod przykryciem 15 minut. Jeśli sos nie będzie wystarczająco gęsty, pod koniec gotowania można zagęścić go mąką: łyżkę mąki rozmieszać w 3 łyżkach wody, wlać do sosu i zagotować mieszając, aż sos zgęstnieje bardziej. Przed podaniem posypać natką lub koperkiem.
Smacznego!
W Polsce robi się widno dość wcześnie,więc chyba nie było tak póżno.Co innego u mnie 8 .00 rano i szaro jeszcze.Pyszny obiad.
OdpowiedzUsuńale to już było dawno widno;) odespałam za wszystkie czasy...
UsuńPyszna propozycja :) jadłabym!
OdpowiedzUsuńWłaśnie jutro będę mieć taki obiad, lubimy takie smaki w domu :)
OdpowiedzUsuńKurczak, pieczarki doskonałe połączenie smakowe.
OdpowiedzUsuńPycha :-) uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kurczaka z pieczarkami, moim zdaniem żadne inne mięso nie smakuje tak dobrzez z pieczarkami jak kurczak :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak przygotowanego kurczaka do tego sporo pietruszki i jest mega smaczne ;)
OdpowiedzUsuńCzasem człowiek musi wypocząć, żaden wstyd :) A sos wspaniały, uwielbiam taki jeść z makaronem.
OdpowiedzUsuńTalerze byłyby przez nas wylizane do czysta :D
OdpowiedzUsuńTakie sosy z pieczarkami zawsze się sprawdzają :)
OdpowiedzUsuńLubię tak przygotowane mięsko :)
OdpowiedzUsuńJulianno, przeczytaj proszę pierwsze zdanie :D:D jak przestanę się śmiać napiszę kolejny, mądrzejszy komentarz :D
OdpowiedzUsuńno nieeee... też mam ubaw z rana;) dzięki!!!!
Usuń