Kto z Was już widział pierwszy śnieg? U nas padał wczoraj. Piękne, delikatne płatki sypały się z nieba, by za chwilę stopnieć. Patrzyłam na nie, zastanawiając się nad słodkościami na Święta. Słodkie dodatki do prezentów już stały się dla mnie tradycją. Pierniczki, śliwki w czekoladzie, keksy w wersji mini, rogaliki z różnym nadzieniem...
Rogaliki już kilkakrotnie pojawiały się na blogu, ale z różanym nadzieniem jeszcze nie było. Oczywiście płatki róży własnoręcznie były zebrane, a później utarte i usmażone na pyszny dżemik. Rogaliki przypadną do gustu każdemu, kto lubi różane smaki. Słodkie maleństwa;)
Polecam również inne przepisy na twarogowe ciasteczka
150g masła
275g twarogu półtłustego
250-300g mąki (w zależności jak mokry jest twaróg)
200g dżemu z płatków róży
2 łyżki różanego cukru pudru (utarte na pył suche płatki róży i hibiskusa, wymieszane z cukrem pudrem)
Z masła, twarogu i mąki szybko zagnieść ciasto, najlepiej zrobić to za pomocą malaksera lub z użyciem ręcznego blendera. Ciasto owinąć folią, schłodzić przez godzinę.
Ciasto podzielić na 5 części, każdą rozwałkować na kształt koła o średnicy ok 26cm (grubość ciasta 1-2mm), pokroić na 12 trójkątów (jak tort). Na każdy trójkąt położyć łyżeczkę dżemu, zwinąć rogaliki. Układać na blasze w niedużych odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-18 minut w temp. 180stC, ostudzić na kratce. Rogaliki oprószyć cukrem pudrem.
Słonecznego dnia!
Rogaliki już kilkakrotnie pojawiały się na blogu, ale z różanym nadzieniem jeszcze nie było. Oczywiście płatki róży własnoręcznie były zebrane, a później utarte i usmażone na pyszny dżemik. Rogaliki przypadną do gustu każdemu, kto lubi różane smaki. Słodkie maleństwa;)
Polecam również inne przepisy na twarogowe ciasteczka
- Twarogowe rogaliki
- Twarogowe rogaliki z powidłami
- Rogaliki z pomarańczą
- Rogaliki karmelowo-kawowe
- Serowe uśmiechnięte ciasteczka (usteczka)
- Kruche pełnoziarniste rogaliki z nadzieniem
- Kruche nadziewane rogaliki
- Ciasteczka gęsie łapki
Rogaliki twarogowe z różą
Składniki (na 60 sztuk):150g masła
275g twarogu półtłustego
250-300g mąki (w zależności jak mokry jest twaróg)
200g dżemu z płatków róży
2 łyżki różanego cukru pudru (utarte na pył suche płatki róży i hibiskusa, wymieszane z cukrem pudrem)
Z masła, twarogu i mąki szybko zagnieść ciasto, najlepiej zrobić to za pomocą malaksera lub z użyciem ręcznego blendera. Ciasto owinąć folią, schłodzić przez godzinę.
Ciasto podzielić na 5 części, każdą rozwałkować na kształt koła o średnicy ok 26cm (grubość ciasta 1-2mm), pokroić na 12 trójkątów (jak tort). Na każdy trójkąt położyć łyżeczkę dżemu, zwinąć rogaliki. Układać na blasze w niedużych odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-18 minut w temp. 180stC, ostudzić na kratce. Rogaliki oprószyć cukrem pudrem.
Słonecznego dnia!
jakie pyszne rogaliki! a u nas pierwszy śnieg był jeszcze w niedzielę, chociaż również wszystko szybko stopniało :( a dzisiaj słońce świeci :)
OdpowiedzUsuńu nas słonecznie dziś, ale mrozek leciuteńki trzyma;)
UsuńMam różaną konfiturę, chętnie zrobię podobne rogaliki:)
OdpowiedzUsuńUwierz nam, mimo, że nie lubimy różanych przetworów to jeśli wiemy, że te płatki róż były własnoręcznie zbierane i przetwarzane to nigdy w życiu byśmy takiego rogalika Tobie nie odmówiły :)
OdpowiedzUsuńpamiętam, że za różą nie przepadacie, ale kto wie, może w rogalikach by Wam posmakowała;)
UsuńJesteśmy przekonane o tym, że tak :) Bo my nie lubimy sztucznych i mega nachalnych aromatów a skoro zrobiłaś wszystko sama to na pewno dżem jest cudowny :)
UsuńLubię też wcześniej pomyśleć o świętach i zaplanować smakołyki :) Rogaliczki z różą - yum, yum!! :)
OdpowiedzUsuńte rogaliki muszą byc pyszniutkie :) porywam kilka :)
OdpowiedzUsuńRogaliczki jak malowane, a bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńOj kochana cudowne ci wyszły te rogaliczki :-)
OdpowiedzUsuńRogaliki wyglądają lepiej niż te z cukierni! Pyszniutkie :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki! Różane nadzienie i ten cukier rózano- hibiskusowy.... Kocham :)
OdpowiedzUsuńTo nadzienie zwojowało moje kubki smakowe :)
OdpowiedzUsuń