Weekend się zbliża, można będzie pospać trochę dłużej, zrobić pyszne śniadanie, na przygotowanie którego zazwyczaj brakuje czasu w ciągu tygodnia. Pankejki, naleśniki może... albo chrupiące bułeczki prosto z pieca... albo awokado zapiekane z jajkiem. A później zawołać wszystkich do stołu:
Śniadanie gotowe!
Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 małe jajka
sól
pieprz kolorowy
pestki słonecznika
Awokado przekroić na pół, przekręcić, rozdzielić połówki. Usunąć pestkę (w pestkę wbić nóż, przekręcić i wyjąć pestkę). Nie obierać ze skórki!
Miąższ lekko posolić, do każdego wgłębienia wbić po jajku, wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać ok 15 minut w temp. 190stC. Białko powinno się ściąć, żółtko najlepiej żeby pozostało płynne (oczywiście to też kwestia gustu).
Po upieczeniu z wierzchu posypać pieprzem, od razu podawać.
Smacznego!
Śniadanie gotowe!
Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 małe jajka
sól
pieprz kolorowy
pestki słonecznika
Awokado przekroić na pół, przekręcić, rozdzielić połówki. Usunąć pestkę (w pestkę wbić nóż, przekręcić i wyjąć pestkę). Nie obierać ze skórki!
Miąższ lekko posolić, do każdego wgłębienia wbić po jajku, wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać ok 15 minut w temp. 190stC. Białko powinno się ściąć, żółtko najlepiej żeby pozostało płynne (oczywiście to też kwestia gustu).
Po upieczeniu z wierzchu posypać pieprzem, od razu podawać.
Smacznego!
Uwielbiamy awokado do tego stopnia, że możemy bez problemu wyjadać je łyżeczką bez żadnych dodatków :) Dlatego na pewno takie podanie nam by zasmakowało :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane danie,może być elegancką przystawką :)
OdpowiedzUsuńPowiem tak. Coś pysznego :-)
OdpowiedzUsuńMówiłam już, że ja w życiu avokado nie jadłam? :) czas nadrobić zaległości
OdpowiedzUsuńnie mówiłaś... naprawdę?;)
Usuńpowaznie :D
UsuńWow! Muszę wypróbować ten patent! :D
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje aż żal zjeść :)
OdpowiedzUsuńNo to mi smaku narobiłaś na takie śniadanie! A miałam jutro spać do południa :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, na pewno jest przesmaczne
OdpowiedzUsuń