niedziela, 22 listopada 2015

Czekoladowy krem z awokado

 

Niedziela powitała nas chłodnym powiewem wiatru, mżawką i wilgotnym zimnem, dając do zrozumienia, że nadejście zimy jest nieuchronne. Chciałoby się zaszyć pod koc, zamknąć oczy i przeczekać długą zimę, z krótką pobudką na Święta;) 
Chyba przez pogodę tak bardzo mam ochotę na czekoladę. Już miałam sięgnąć po kostkę gorzkiej, ale przypomniałam sobie, że dawno chciałam spróbować czekoladowego kremu z awokado. Wybrałam więc zdrowszą wersję:) W smaku oraz konsystencją przypomina budyń, jest umiarkowanie słodki, czekoladowy w sam raz i nieprzyzwoicie pyszny. Jedząc go za nic nie domyślilibyście się, że to właśnie awokado jest głównym składnikiem. 
Można podać go w pucharkach albo w kruchych "skorupkach" do babeczek. Tylko nie mówicie, z czego jest zrobiony - niech goście zgadują;)

Składniki:
1 dojrzałe duże awokado
1-2 łyżeczki płynnego miodu
pół banana (można pominąć)
2 łyżeczki ciemnego kakao
3 miękkie śliwki kalifornijskie

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, miąższ wydrążyć za pomocą łyżki. W pojemniku blendera umieścić wszystkie składniki, zmiksować na gładki krem. Krem przełożyć do pucharków lub napełnić babeczki., udekorować wg uznania.
Gotowe!:)

20 komentarzy:

  1. Robiłyśmy go nie raz i nie dwa :D Jest boski i za każdym razem można dodawać do niego różne smakowite dodatki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzi za mną ten krem z awokado już od dawna, ale nie mogę się za niego zabrać. Wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już jakiś czas temu chciałam go spróbować, tak apetycznie wygląda,że zrobię niebawem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przymierzam się do niego, przymierzam i przybrać nie mogę. ALe zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kremik bajka, jak ładnie apetycznie wygląda :) Udany wyrób :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne połączenie składników - po prostu pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam podobne już wieje razy, taki krem jest naprawdę pyszny :-) cudnie wyglądają te babeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepięknie podany krem :) kiedys zrobiłam bardzo podobny, ale mi nie smakował. To było jeszcze w czasach, gdy nie lubiłam awokado. Teraz uwielbiam, więc muszę zrobić drugie podejście ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj to coś dla mnie. Jutro biegnę po awokado :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. Już wiele podejść robiłam do awokado, ale nadal z marnym skutkiem :( Chyba nie jest mi pisane...
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny i zdrowy krem, do babeczek idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. kremu czekoladowego z avocado nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. za każdym razem się zachwycam tym kremem, a sama nigdy nie robiłam... aż wstyd!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam krem z awokado! U mnie obowiązkowo z daktylami w roli słodzidła :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Koniecznie do wypróbowania :)
    Wygląda .... mmmmmm bosko

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj