Ser i gruszki to połączenie jest zaskakująco udane. A gdy dodamy do
niego orzechy włoskie, otrzymamy przepyszne trio, które uwodzi smakiem.
Takie tartaletki są znakomite jako deser, ale też jako przekąska do
wina. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu.
Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami:
Tartaletki z gruszką i serem
Składniki:
100g mąki pełnoziarnistej pszennej
50g mąki tortowej
50g mielonych orzechów włoskich
80g masła
1 łyżka śmietany
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
nadzienie:
2 gruszki
100ml śmietany18%
1 jajko
50g sera koziego
listki tymianku
sól do smaku
Mąkę wymieszać z orzechami, solą i cukrem pudrem, masło posiekać z mąką, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 4 kawałki, każdy rozwałkować na koło ok 5mm grubości, wylepić foremki do tartaletek ( u mnie foremki o średnicy 10cm). Nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 180stC.
Ser pokruszyć, wymieszać ze śmietanką i jajkiem, posolić, wsypać listki tymianku.
Gruszki obrać, przekroić na pół, każdą połówkę od góry pokroić w plastry, nie docinając do końca.
Gruszki ułożyć na cieście, polać masą serowo-jajeczną, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 180stC.
Smacznego!
100g mąki pełnoziarnistej pszennej
50g mąki tortowej
50g mielonych orzechów włoskich
80g masła
1 łyżka śmietany
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
nadzienie:
2 gruszki
100ml śmietany18%
1 jajko
50g sera koziego
listki tymianku
sól do smaku
Mąkę wymieszać z orzechami, solą i cukrem pudrem, masło posiekać z mąką, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 4 kawałki, każdy rozwałkować na koło ok 5mm grubości, wylepić foremki do tartaletek ( u mnie foremki o średnicy 10cm). Nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 180stC.
Ser pokruszyć, wymieszać ze śmietanką i jajkiem, posolić, wsypać listki tymianku.
Gruszki obrać, przekroić na pół, każdą połówkę od góry pokroić w plastry, nie docinając do końca.
Gruszki ułożyć na cieście, polać masą serowo-jajeczną, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 180stC.
Smacznego!
Nigdy nie próbowałyśmy gruszki z serem kozim a co dopiero w takiej formie :) Wina nie pijemy ale wierzymy, że musi to być udany duet :)
OdpowiedzUsuńnie musi być do tego wino, herbata też się sprawdzi;)
UsuńA gruszki z serem są pyszne, nawet zwykłe zapiekane;)
Bardzo smakowita przekąska i jaka elegancka:)
OdpowiedzUsuńale Ci urocze wyszły :) gruszka i ser kozi to jest to
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych połączeń :) uwielbiam gruszki w towarzystwie sera koziego!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie połączenia smakowe. Porywam jedną :-)
OdpowiedzUsuńSuper smaki! Porywam jedną tartaletkę i otwieram winko ;)
OdpowiedzUsuńto ja już lecę z tartaletkami;)
UsuńAch! Co to musi być za smak... Zjadłabym takie tartaletki z apetytem :)
OdpowiedzUsuńJulianno aleś zaszalała, jakie apetyczne widoki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjecia, jeszcze bardziej zachęcają do zjedzenia
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to połączenie. Bardzo malowniczo się prezentują.
OdpowiedzUsuńPyszne,kuszą samym wyglądem.
OdpowiedzUsuń