Jest piątek - jest rybka. Nabyłam świeżuteńkie pstrągi. Wiecie, takie o wyraźnym spojrzeniu, błyszczących łuskach, krwistych skrzelach i jędrnym ciele. Aż chce się coś dobrego przygotować;) Najbardziej lubię ryby pieczone, zatem wybrałam taki sposób ich przyrządzenia. Ryby nadziałam masłem ziołowym dzięki czemu są aromatyczne i soczyste. Lampka lekkiego wina do obiadu - rozpływam się z zadowolenia;)
Składniki:
2 pstrągi
50g masła
pęczek posiekanej natki pietruszki
kilka gałązek tymianku
4 ząbki czosnku
1 cytryna
sól
pieprz
oliwa
Ryby sprawić, z jednego boku skórę naciąć kilka razy.
Masło wymieszać z pietruszką, listkami tymianku, posiekanymi 2 ząbkami czosnku, podzielić na pół, a każdej części ulepić podłużny klusek i włożyć do ryby.
Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki, włożyć w nacięcia na boku pstrągów, posypać solą i pieprzem, położyć plasterki cytryny.
Ryby ułożyć na blasze posmarowanej oliwą, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut ( w zależności od wielkości ryby) w temp. 180stC. Podawać z cytryną.
Smacznego!
Składniki:
2 pstrągi
50g masła
pęczek posiekanej natki pietruszki
kilka gałązek tymianku
4 ząbki czosnku
1 cytryna
sól
pieprz
oliwa
Ryby sprawić, z jednego boku skórę naciąć kilka razy.
Masło wymieszać z pietruszką, listkami tymianku, posiekanymi 2 ząbkami czosnku, podzielić na pół, a każdej części ulepić podłużny klusek i włożyć do ryby.
Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki, włożyć w nacięcia na boku pstrągów, posypać solą i pieprzem, położyć plasterki cytryny.
Ryby ułożyć na blasze posmarowanej oliwą, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut ( w zależności od wielkości ryby) w temp. 180stC. Podawać z cytryną.
Smacznego!
Świetna propozycja na dzisiejszy obiad:)
OdpowiedzUsuńPyszna rybka :-)
OdpowiedzUsuńtak przygotowanego pstrąga bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńPychota! Przepyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńJakoś od jakiegoś czasu nie gościły u nas rybki a jak patrzymy na zdjęcie Twojego dania to żałujemy, że sobie dzisiaj jakiejś nie kupiłyśmy :)
OdpowiedzUsuństaram się jeść ryby nie tylko w piątek, jeśli udaje się mnie "złowić" jakąś świeżą na tygodniu, to również chętnie ją zjadamy:)
UsuńFantastyczna rybka!!! Aż ślinka cieknie na ten widok ;)
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam ryby z piekarnika. A już pstrąg jest przepyszny (:
OdpowiedzUsuńoj, jutro idę po rybkę! :) uwielbiam pstrąga!
OdpowiedzUsuńŁadne sztuki, pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńPstrąg z piekarnika, najlepszy.....mniam :)
OdpowiedzUsuńJak na razie robiłam zawsze grillowanego na elektrycznym grillu z natką pietruszki w sosie oliwkowym. Chyba każda możliwa wersja pstrąga jest przepyszna :D
OdpowiedzUsuńAle smaczna rybka.
OdpowiedzUsuńJak to cudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak podanego pstrąga, pycha
OdpowiedzUsuńUwielbiam pstrąga i przygotowuję go w bardzo podobny sposób-jest pyszny! :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy sposób na pstrąga! Nie ma sobie równych ;)
OdpowiedzUsuń