Kto oglądał rosyjski film "Iwan Wasiliewicz zmienia zawód" ("Иван Васильевич меняет профессию")? Ta komedia to już klasyka radzieckiej kinematografii, ale za każdym razem gdy ją oglądam, śmieję się i razem z bohaterami powtarzam dialogi:)
Za pomocą wehikułu czasu, skonstruowanego przez młodego inżyniera Szurika, główny bohater Iwan Wasiliewicz przenosi się w czasy Iwana Groźnego. Razem z nim do carskiego pałacu trafia też drobny złodziejaszek Żorż, natomiast monarcha zostaje przeniesiony w realia XX wieku. Perypetie i problem z maszyną powodują mnóstwo zabawnych, a czasami niebezpiecznych sytuacji.
Jest w filmie też kulinarny epizod, gdzie jeden z bojarów - Fiodor - zapraszając do stołu szwedzkiego posła wymienia dania: nerki zajęcze wiercone, głowy szczupaków z czosnkiem, kawior czarny, kawior czerwony... zamorski kawior, bakłażanowy. O ile całe michy kawioru czarnego i czerwonego nie robią na nim wrażenia, to przy bakłażanowym przełyka ślinę).
Wiecie co? Wcale się jemu nie dziwię:) Kawior bakłażanowy jest rzeczywiście pyszny. Każdy ma swój sposób na jego przyrządzenie, jedni miksują warzywa, drudzy dodają marchewkę...
Mój kawior to drobno pokrojone bakłażany, cebula i papryka. Jest doskonały z kromką bagietki, można też go zapasteryzować w słoikach, by przechować na zimę (oczywiście ugotować z odpowiednio większej ilości składników).
Bardzo polecam!
Za pomocą wehikułu czasu, skonstruowanego przez młodego inżyniera Szurika, główny bohater Iwan Wasiliewicz przenosi się w czasy Iwana Groźnego. Razem z nim do carskiego pałacu trafia też drobny złodziejaszek Żorż, natomiast monarcha zostaje przeniesiony w realia XX wieku. Perypetie i problem z maszyną powodują mnóstwo zabawnych, a czasami niebezpiecznych sytuacji.
Jest w filmie też kulinarny epizod, gdzie jeden z bojarów - Fiodor - zapraszając do stołu szwedzkiego posła wymienia dania: nerki zajęcze wiercone, głowy szczupaków z czosnkiem, kawior czarny, kawior czerwony... zamorski kawior, bakłażanowy. O ile całe michy kawioru czarnego i czerwonego nie robią na nim wrażenia, to przy bakłażanowym przełyka ślinę).
Mój kawior to drobno pokrojone bakłażany, cebula i papryka. Jest doskonały z kromką bagietki, można też go zapasteryzować w słoikach, by przechować na zimę (oczywiście ugotować z odpowiednio większej ilości składników).
Bardzo polecam!
Polecam również inne przepisy z bakłażanami:
- Zapiekanka z bakłażana
- Faszerowane bakłażany
- Ajvar
- Bakłażan w roladkach z serkiem i kabanosami
- Bakłażan z pomidorami i jajkiem
Kawior z bakłażanaSkładniki:
2 bakłażany1 mała czerwona papryka
1 mięsisty pomidor
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
natka pietruszki
2 łyżki octu jabłkowego
sól
pieprz
słodka wędzona papryka
opcjonalnie: szczypta chili
Bakłażany przekroić na pół, ułożyć na blasze skórką do dołu. Paprykę również ułożyć na blasze, piec w piekarniku (funkcja grill) przez ok 30 minut w temp. 200stC. Po upieczeniu paprykę włożyć do foliowego woreczka, pozostawić na 15 minut, następnie zdjąć skórkę i usunąć gniazdo nasienne.
Środek bakłażana wydrążyć za pomocą łyżki. Cebulę, paprykę i bakłażany pokroić w drobną kostkę.
Pomidor sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać pomidor, posiekany czosnek, paprykę, bakłażany. Dusić po przykryciem, czasem mieszając, ok 10 minut. Wlać ocet, doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem (i chili - wg uznania), dodać posiekaną natkę pietruszki. Smażyć jeszcze ok 2-3 minut.
Najlepiej smakuje na grzankach albo jako dodatek do mięsa.
Smaczego!
Może byśmy po takim Twoim daniu przekonały się do bakłażanów :D
OdpowiedzUsuńBakłażanowy kawiar, ależ pyszności;)
OdpowiedzUsuńFilmu nie widziałam z chęcią obejrzę, a kawior bakłażanowy to też jedyny jaki zjem :)
OdpowiedzUsuńfilm polecam, jest nawet w tłumaczeniu na polski, kiedyś puszczali go na TPV Kultura. A i kawior polecam, pyszny jest!
UsuńAle świetne :) I zawsze można powiedzieć: kawior? pfff jem codziennie :D
OdpowiedzUsuńi poczuć się co najmniej jak kniaziówna;)
UsuńWspaniałe danie. Nigdy takiego nie jadłam. Chyba sobię zrobię :-)
OdpowiedzUsuńjeśli lubisz bakłażany, to koniecznie, bardzo fajnie smakuje;)
UsuńCiekawe danie, nigdy nie slyszalam o takim kawiorze ale te połaczenie składników musi być pyszne
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i apetycznie podany :)
OdpowiedzUsuńŁał jak wytwornie i światowo :) Bardzo apetyczne danie.
OdpowiedzUsuńno ba, prosto z carskiego dworu:)
UsuńŚwietnie podany :)
OdpowiedzUsuńDo zrobienia koniecznie :)
OdpowiedzUsuńHmm bardzo mnie zainteresowałaś tym przepisem. Musze koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o nim wcześniej, a szkoda, bo pomysł rewelacyjny! Na pewno wykorzystam :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszności ^^
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/