wtorek, 20 października 2015

Jogurtowy chleb z sercem z camemberta

Zapach drożdżowego ciasta nikogo nie pozostawi obojętnym, domownicy z niecierpliwością będą zaglądać do kuchni i pytać: No kiedy? A gdy na stole pojawi się pyszny chleb z sercem z camemberta, ich cierpliwość zostanie w pełni wynagrodzona. Delikatne jogurtowe ciasto, lekkie i puszyste i kremowe serce... Odrywamy kawałki ciasta, maczamy w roztopionym serze i rozpływamy się z zachwytu nad przepysznym smakiem!

Składniki:
200ml jogurtu naturalnego
80ml mleka
80g masła
350g mąki
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
15g drożdży
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 op. sera camembert
garść ziaren (słonecznik, sezam, mak, len)
1 żółtko do posmarowania

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać, odstawić na 15 minut, żeby zaczyn ruszył.
Jajko roztrzepać z pozostałym cukrem, solą i jogurtem.
Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jogurt, wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać 2 łyżki roztopionego masła i 2 łyżki oleju. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w cieple na 1-1,5 godziny.
Gdy ciasto podwoi objętość, wyjąć z miski, podzielić na na dwie części, przy czym jedna powinna być nieco większa.
Najpierw większą część ciasta podzielić na 5 kawałków, każdy rozwałkować na koło o średnicy ok 22cm. Pierwszy placek ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować roztopionym masłem, posypać pietruszką, położyć drugi rozwałkowany kawałek ciasta, znów posmarować, posypać pietruszką itd. Ostatni kawałek ciasta nie smarować. Brzegi obkroić równo. Ciasto od środka przekroić na 8 części, nie docinając do końca, powstałe trójkąty wywinąć na zewnątrz.
Mniejszą część ciasta również podzielić na 5, każdy kawałek rozwałkować na koło o średnicy ok 17cm, smarować masłem, posypywać orzechami i układać jeden na drugim, obkroić równo brzegi, a następnie włożyć do środka pierwszego ciasta. Ciasto orzechowe również przekroić od środka na 8 części, wywinąć na zewnątrz.
Obkrojone ciasto rozwałkować, na nim położyć krążek sera, włożyć do środka chleba.
Ciasto posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać ziarnami, przykryć ściereczką i pozostawić na ok 30 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzać do 170stC, wstawić ciasto, piec 25 minut.
Po upieczeniu studzić chwilę na kratce i podawać, póki ser jest płynny.
Smacznego!




16 komentarzy:

  1. Tak ciekawego chleba to jeszcze nie widziałam :) Z chęcią bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu majstersztyk! :) ten patent na serowy środek jest genialny i dodatkowo można zacieśniać więzi z rodziną :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no, serowe serce jest świetne, ser kremowy, płynny, wyjadanie go chlebkiem to prawdziwa rozkosz;)

      Usuń
  3. Zjawiskowy chlebek i ten seerrr :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, nie dość, że wygląda fantastycznie to i smakiem kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie małe arcydzieło, jak to naruszyć i zjeść? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny, wygląda obłędnie. Prawdziwe dzieło sztuki, moje gratulacje kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Marzenko, wyglądał rzeczywiście pięknie, a smakował...mmm... pysznie;)

      Usuń
  7. przepiękny :) aż mam ochotę upiec niebawem - może na sobotnią kolację :) robiłam kiedyś taki kwiat na słodko, nie dość, że smaczne to jeszcze nieziemsko pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do sera bardziej wersja średnio słodka pasuje, można obsmażony drobno pokrojony boczek dodać, czosnek z pietruszką również fajnie smakuje;)

      Usuń
    2. oczywiście w tej słodkiej wersji sera nie było :) tylko drożdżowe ciasto i marmolada :)

      Usuń
  8. Pięknie go zrobiłaś, wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm, już wyobrażam sobie ten ciągnący się ser <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tego przepisu nie zapomnę,wykorzystam ,bo jest genialny.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj