Siedzę w kocu, w kubkiem imbirowej herbaty. Obserwuję walc liści na ulicy w jesiennej mgle. W tym roku wyjątkowo listopad ma szansę udowodnić, że nie bez powodu nosi taką nazwę.
W takiej aurze chce się czegoś konkretnego na obiad. Treściwego i pełnego smaku. I żeby samo się ugotowało albo upiekło. Kiełbasa w piwnym sosie w pełni sprostała moim zachciankom.
Było pysznie!
Polecam do przygotowania też inne przepisy na białą kiełbasę:
1kg białej surowej kiełbasy
0,5 kg cebuli
2 marchewki
5 liści laurowych
10 ziaren jałowca
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki miodu
1 butelka jasnego piwa
olej do posmarowania formy
Cebulę pokroić w grube piórka, marchew w słupki.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć cebulę, marchewkę, jałowiec, ułożyć kiełbasę i każdą nakłuć wykałaczką w kilku miejscach (żeby nie popękała).
Musztardę wymieszać z miodem, posmarować kiełbasę po wierzchu, między pętka włożyć liście laurowe, zalać piwem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 40 minut w temp. 180stC.
Podawać na gorąco z chrzanem, ziemniaczkami albo pajdą wiejskiego żytniego chleba.
Smacznego!
W takiej aurze chce się czegoś konkretnego na obiad. Treściwego i pełnego smaku. I żeby samo się ugotowało albo upiekło. Kiełbasa w piwnym sosie w pełni sprostała moim zachciankom.
Było pysznie!
Polecam do przygotowania też inne przepisy na białą kiełbasę:
- Biała kiełbasa zapiekana z cebulą
- Zapiekany wieniec kiełbasy na warzywach
- Biała kiełbasa zapiekana w cydrze
- Żurek z sadzonym jajkiem przepiórczym
Biała kiełbasa z pieca w piwno-musztardowym sosie
Składniki:1kg białej surowej kiełbasy
0,5 kg cebuli
2 marchewki
5 liści laurowych
10 ziaren jałowca
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki miodu
1 butelka jasnego piwa
olej do posmarowania formy
Cebulę pokroić w grube piórka, marchew w słupki.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć cebulę, marchewkę, jałowiec, ułożyć kiełbasę i każdą nakłuć wykałaczką w kilku miejscach (żeby nie popękała).
Musztardę wymieszać z miodem, posmarować kiełbasę po wierzchu, między pętka włożyć liście laurowe, zalać piwem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 40 minut w temp. 180stC.
Podawać na gorąco z chrzanem, ziemniaczkami albo pajdą wiejskiego żytniego chleba.
Smacznego!
Ależ dawno jej nie jadłam, pysznie podana biała kiełbasa:)
OdpowiedzUsuńu nas też dawno nie było, ale pewnego dnia miałam taką ochotę, a w sklepie znalazłam piękną chuda kiełbasę i nie potrafiłam się powstrzymać;)
UsuńOj kochana ale bym zjadła teraz taką kiełbaskę. Pycha :-)
OdpowiedzUsuńHmm, rozmarzyłem się :D
OdpowiedzUsuńjuż wiem, o czym marzą faceci:D
UsuńBiałą kiełbasę to tylko na święta jemy ale w takim wydaniu to i nawet bez okazji mogłybyśmy zjeść :D
OdpowiedzUsuńno tak, biała kiełbasa kojarzy się najczęściej z Wielkąnocą:)
UsuńBardzo lubię białą surową kiełbasę daje nam tyle możliwości :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię białą kiełbasę, taką zapiekaną szczególnie
OdpowiedzUsuńzapiekanej kiełbasy białej jeszcze nie miałam okazji skosztować - muszę to nadrobić. Pamiętam jak w kwietniu około Wielkanocy na sklepach sieci Biedronki wisiały ogromne bilboardy właśnie z zapiekaną białą kiełbasą. Też wtedy postanowiłam sobie, że podobną zrobię ...aż dopiero teraz sobie o tym przypomniałam :)
OdpowiedzUsuńhaha, no tak, na Wielkanoc jest tyle innych smakoci, że o zapiekanej kiełbasie można zapomnieć... Ja dorwałam niedawno w auchanie, skład bardzo dobry miała, a do tego nie za tłusta. Znów mam ochotę na takie kiełbaski...:)
UsuńAle nabrałam chęci na taką kiełbaskę, wygląda baaardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńStrasznie dawno nie jadłam białej kiełbasy, w takiej odsłonie na pewno jest obłędna.
OdpowiedzUsuńKiełbaski pycha same się robią a warzywa w piwie jakby zamarynowane.Dziękuję za ucztę smaku.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że posmakowały:)
Usuń