Ziemniaki nie muszą być nudne. Istnieje tyle dań, których głównym składnikiem są ziemniaki, że chyba przez kilka lat można codziennie przygotowywać coś nowego. Mam wrażenie, że w Polsce ziemniaki traktowane są trochę jako warzywo drugorzędne, mniej szlachetne, bo zbyt pospolite i tanie. A kto nie lubi młodych ziemniaczków posypanych koperkiem, zjadanych z kubkiem zsiadłego mleka? Albo chrupiących gorących placków ziemniaczanych? Albo pieczonych z mundurkach?
Teraz ziemniaki są najlepsze. Więc i u nas goszczą często na stole. Solo albo jako dodatek do głównego dania. Gotowane albo pieczone. Jak na przykład takie zapiekane ziemniaki po szwedzku. Pięknie wyglądają te ziemniaczane wachlarze, a smakują wprost bajecznie!
Składniki:
ziemniaki (najlepiej podłużne, jednakowej wielkości, typ AB)
oliwa
sól
pieprz
papryka słodka
świeże zioła: tymianek, rozmaryn, majeranek
Ziemniaki wyszorować dokładnie albo obrać ze skórki. Każdy ziemniak położyć na łyżce i kroić w plastry 3mm, nie docinając do końca - nóż zatrzyma się na brzegach łyżki.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, ułożyć ziemniaki. Każdy oprószyć solą, pieprzem, doprawić ziołami i papryką, polać odrobiną oliwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30-40 minut w temp. 180stC.
Podawać na gorąco.
Smacznego!
Teraz ziemniaki są najlepsze. Więc i u nas goszczą często na stole. Solo albo jako dodatek do głównego dania. Gotowane albo pieczone. Jak na przykład takie zapiekane ziemniaki po szwedzku. Pięknie wyglądają te ziemniaczane wachlarze, a smakują wprost bajecznie!
Składniki:
ziemniaki (najlepiej podłużne, jednakowej wielkości, typ AB)
oliwa
sól
pieprz
papryka słodka
świeże zioła: tymianek, rozmaryn, majeranek
Ziemniaki wyszorować dokładnie albo obrać ze skórki. Każdy ziemniak położyć na łyżce i kroić w plastry 3mm, nie docinając do końca - nóż zatrzyma się na brzegach łyżki.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, ułożyć ziemniaki. Każdy oprószyć solą, pieprzem, doprawić ziołami i papryką, polać odrobiną oliwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30-40 minut w temp. 180stC.
Podawać na gorąco.
Smacznego!
Mamy słabość do zwykłych ziemniaków gotowanych a co dopiero podanych w tak pyszny sposób :D
OdpowiedzUsuńBoskie *-* Widziałam takie kiedyś głęboko w internetach, teraz już wiem jak takie cudeńka przyrządzić! O wiele lepsze niż tracycyjne, prosto z gara!
OdpowiedzUsuńhttp://worshipingmornings.blogspot.com/
Jutro na niedzielny obiad będę robić. Mam nadzieję, że są pyszne 😋 tak jak wyglądają
Usuńjestem ciekawa wrażeń smakowych;) mam nadzieję, że smakowały;)
UsuńWidziałam je już wiele razy, ale ciągle jeszcze nie przygotowałam sama. Śliczne! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dekoracyjne, i muszą smakować pysznie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie )))
OdpowiedzUsuńAle pychota!
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Mój mąż nie je do obiadu ani kasz, ani ryżów ani nic innego jak tylko ziemniaki. Jak już naprawdę ziemniaki nie pasują to wtedy z pieczywem. Dlatego ziemniaki mamy często, pod różnymi postaciami - a pieczone są wg mnie najpyszniejsze, a te Twoje wprost piękne :) U Ciebie wachlarzyki z ziemniaczków a u mnie takie nacięcia na placku z jabłuszkami :D
OdpowiedzUsuństaram się urozmaicać obiady, szczególnie na wiosnę ziemniaki odchodzą w zapomnienie, ustępując miejsca kaszom. Ale jesienią ziemniaki muszą być;)
Usuńzrobione, przetestowane, pyszne i jak Ci już wiadomo z FB walka o ostaniego ziemniaka była!
Usuńświetnie, a ja może dziś też upiekę, narobiłaś mi smaku;)
UsuńZiemniak dobrze zrobiony zawsze się obroni:) Piękna wersja :)
OdpowiedzUsuńZiemniak to moje ulubione warzywo :) Tak jak piszesz, można przygotowywać ziemniaki na różny sposób i co jeden to lepszy :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię pieczone ziemniaki :) te muszą byc smaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ziemniaczki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ziemniaczki :-)
OdpowiedzUsuńPięknie podane ziemniaczki, nie znam piękniejszych i smaczniejszych :)
OdpowiedzUsuńBardzo często robię sobie ziemniaki w piekarniku, ale nigdy ich tak nie kroiłem jak tutaj. Dzięki za ten patent z łyżką :D wypróbuję go niebawem
OdpowiedzUsuńpatent nie mój, znaleziony w sieci, ale sprawdza się:)
UsuńProsty i kuszący przepis. Na pewno zagości u mnie w kuchni w tym tygodniu. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAle by się takie zjadło. Wszystko wygląda mega pysznie, rozmaite zioła na pewno wpłyną na smak ale i również piękny zapach.
OdpowiedzUsuńPrzepis na pewno wypróbuję :)