Znalazłam swój ideał. Jest zdecydowanie taki jak lubię, idealnie dostosował się do mojego gustu, wszytko mnie w nim pasuje. Mówię o zupie pomidorowej oczywiście;)
Gęsta, o zdecydowanie pomidorowym smaku. Z wiórkami parmezanu jest doskonała. Nie potrzebuję do niej makaronu czy ryżu, rozkoszuję się i nasycam tą jej pomidorową esencjonalnością.
W sezonie pomidorowym nie mogło jej zabraknąć i już wiem, że będę tęsknić za tym smakiem do następnego lata.
Gęsta, o zdecydowanie pomidorowym smaku. Z wiórkami parmezanu jest doskonała. Nie potrzebuję do niej makaronu czy ryżu, rozkoszuję się i nasycam tą jej pomidorową esencjonalnością.
W sezonie pomidorowym nie mogło jej zabraknąć i już wiem, że będę tęsknić za tym smakiem do następnego lata.
Polecam również inna przepisy na pomidorowe zupy:
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów
Zupa pomidorowa z nutą wędzonej papryki
Zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą
Toskańska zupa pomidorowa z serem
Składniki:
2kg dojrzałych mięsistych pomidorów (malinowe, lima)
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 łyżeczki brązowego cukru
2 garści liści bazylii
sól morska
pieprz
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
50g parmezanu (bursztynu lub grana padano)
Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i masło. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać i razem z cebulą zrumienić na oliwie. Wsypać cukier, wymieszać z cebulą i smażyć chwilę. Dodać pomidory, wlać wino, gotować, aż pomidory będą miękkie, zmiksować blenderem na krem. Doprawić do smaku, dodać liście bazylii (jeśli są bardzo duże, można porwać je na kawałki), wlać pozostałą łyżkę oliwy.
Przed podaniem zupę posypać startym serem, udekorować bazylią.
Można również podawać z przyrumienioną grzanką natartą czosnkiem.
Buon Appetito!
2kg dojrzałych mięsistych pomidorów (malinowe, lima)
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 łyżeczki brązowego cukru
2 garści liści bazylii
sól morska
pieprz
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
50g parmezanu (bursztynu lub grana padano)
Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i masło. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać i razem z cebulą zrumienić na oliwie. Wsypać cukier, wymieszać z cebulą i smażyć chwilę. Dodać pomidory, wlać wino, gotować, aż pomidory będą miękkie, zmiksować blenderem na krem. Doprawić do smaku, dodać liście bazylii (jeśli są bardzo duże, można porwać je na kawałki), wlać pozostałą łyżkę oliwy.
Przed podaniem zupę posypać startym serem, udekorować bazylią.
Można również podawać z przyrumienioną grzanką natartą czosnkiem.
Buon Appetito!
Taką zupę zrobię koniecznie:)
OdpowiedzUsuńMasz rację do takiej zupy to makaron czy ryż aby by przeszkadzał :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie ryż, dużo ryżu :)
OdpowiedzUsuńMusiała być genialna! :>
OdpowiedzUsuńnie musiała - była;)
UsuńUwielbiam tą zupę, tylko ja ją robię bez wina i sera, za to z dużą ilością ryżu. Muszę spróbować twój przepis :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką zupę. Ostatnio robiłam bardzo podobną :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak ideał, wspaniała :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, zupa wygląda jak ideał :) Mniam, przepyszna!
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam krem z pomidorów :) na sam widok jestem głodna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Nie wiedziałam, że to się toskańska nazywa :) ale fakt, pyszne są takie "pomidorowe" z przysmażaną wcześniej cebulką
OdpowiedzUsuńze świeżych pomidorów, na winie - to właśnie zupa w stylu włoskim, którą uwielbiam Nasza polska zazwyczaj jest na bulionie (albo rosole z wczoraj:), z koncentratu, ze śmietaną, ryżem lub makaronem - i taka już nie specjalnie mnie smakuje)
UsuńPysznie doprawiłaś tą zupę, muszę takiej spróbować :)
OdpowiedzUsuńja też robi podobną ,ale jeszcze dodaję czerwoną świeżą paprykę .bardzo podnosi smak...mniam....
OdpowiedzUsuńpaprykę też dodaję czasem, z nią smakuje pysznie;)
Usuń