Lubię jesień. Czuję jesień. Tę złotą, ciepłą, słoneczną. Bogatą w jabłka, gruszki, śliwki, dynie. Kolorową od liści i stukającą spadającymi czekoladowymi kasztanami...
Wyglądam teraz przez okno - błękitne niebo, zielone drzewa, na termometrze 30st. I choć nie przypomina to jeszcze jesieni, już ją czuję.
Być może dlatego mam ochotę na jabłeczniki w każdej postaci. Tym razem odchudziłam tradycyjne kruche maślane ciasto i kruszonkę i wyszła taka inna, zdrowsza, ale też bardzo smaczna szarlotka.
Składniki:
ciasto:
70g mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850 (użyłam Młynomag)
70g mąki żytniej typ 720 (użyłam Młynomag)
30g otrąb owsianych
30g płatków owsianych
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kruszonka:
30g otrąb owsianych
30g mąki pełnoziarnistej pszennej
30g płatków owsianych
1 łyżka miodu
1 łyżka roztopionego masła
nadzienie:
1,5 kg jabłek (antonówki, szare renety)
1 łyżeczka cynamonu
Składniki ciasta wymieszać, ciasto będzie klejące. Wylepić nim wyłożoną papierem formę 20x30cm (piekłam w trochę mniejszej, ciasto na dole wyszło więc grubsze).
Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach, posypać cynamonem i wyłożyć na ciasto.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, posypać po jabłkach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC.
Smacznego!
Wyglądam teraz przez okno - błękitne niebo, zielone drzewa, na termometrze 30st. I choć nie przypomina to jeszcze jesieni, już ją czuję.
Być może dlatego mam ochotę na jabłeczniki w każdej postaci. Tym razem odchudziłam tradycyjne kruche maślane ciasto i kruszonkę i wyszła taka inna, zdrowsza, ale też bardzo smaczna szarlotka.
Składniki:
ciasto:
70g mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850 (użyłam Młynomag)
70g mąki żytniej typ 720 (użyłam Młynomag)
30g otrąb owsianych
30g płatków owsianych
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kruszonka:
30g otrąb owsianych
30g mąki pełnoziarnistej pszennej
30g płatków owsianych
1 łyżka miodu
1 łyżka roztopionego masła
nadzienie:
1,5 kg jabłek (antonówki, szare renety)
1 łyżeczka cynamonu
Składniki ciasta wymieszać, ciasto będzie klejące. Wylepić nim wyłożoną papierem formę 20x30cm (piekłam w trochę mniejszej, ciasto na dole wyszło więc grubsze).
Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach, posypać cynamonem i wyłożyć na ciasto.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, posypać po jabłkach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC.
Smacznego!
uwielbiam szarlotki, kojarzą mi się z jesienią która już tuż tuż ....
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Dziś taka letnia pogoda, ale jesienna szarlotka pasuje i tak;)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńPogoda jest tak ładna, że nie ma przeszkód, aby wziąć porcję takiej szarlotki i filiżanki z gorąca kawą, aby takie smakołyki spałaszować na świeżym powietrzu:)
OdpowiedzUsuńna balkonie wśród czerwonych liści dzikiego wina będzie smakować jeszcze bardziej:)
UsuńWygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z jabłkami i chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do podzielenia się wrażeniami;)
Usuńpysznie!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam tez do siebie http://smykwkuchni.blogspot.com ;-)))
Piszemy się na takie fit ciacho :D Szarlotka jest jednym z naszych ulubionych ciast zaraz po serniku oczywiście :P
OdpowiedzUsuńa sernik też się piecze;) to co wybieracie??
UsuńNie spróbowanie któregoś z ciast nie wchodzi w grę :P Najpierw zjadłybyśmy fit ciacho a potem tłusty sernik :D
Usuńbardzo słuszne podejście;) powiem na zachętę, że sernik wyszedł wyśmienity!:)
UsuńAle dorodna szarlotka, śliczne zdjęcie))
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńKochana wspaniała szarlotka, z chęcią taką zrobię :-)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taka odchudzona wersja:)
OdpowiedzUsuńJaka cudna! :>
OdpowiedzUsuńCudowne słodkości ja też się tak zbieram do upieczenia i zebrać nie mogę. :)
OdpowiedzUsuńLekka i bez wątpienia przepyszna! Do tego idealna na tę jesienną porę :) Zdecydowanie ląduje na mojej liście wypieków :)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam;)
UsuńA dziś u nas ponad 25 st C i ochładzaliśmy się lodami, o szarlotce pomyślę w chłodne dni - to Ci dopiero jesień :D
OdpowiedzUsuńponoć weekend będzie deszczowy... ale nie ma tego złego - może grzyby się pojawią;)
UsuńBardzo fajna propozycja na szarlotkę. Z cynamonem najlepsza, a w wersji fit wprost urocza :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę, taka odchudzona wersja, jeszcze bardziej mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie: http://rategazelle.blogspot.com/
Pychota, od samego patrzenia zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie-10 nowych przepisów:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Podoba mi się lista składników i samo ciacho.
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia, uwielbiam szarlotki :-)
OdpowiedzUsuńSzarlotka to ósmy cud świata : )
OdpowiedzUsuńSmacznie, no i jeszcze zdrowo :) Pycha!
OdpowiedzUsuńKurka, a ile stopni i jak długo piec?:(
OdpowiedzUsuńno tak, gdzieś mi wycięło cały kawałek tekstu... już poprawiam.
UsuńUwielbiam szarlotki a ta prezentuje się znakomicie!
OdpowiedzUsuńW wersji fit to jeszcze większa przyjemność :)
Czy zamiast surowych jabłek można użyć marmoladkę jabłkową??
OdpowiedzUsuńMarmolady raczej bym nie dawała, ale jeśli masz na myśli prażone jabłka ze słoika - to jak najbardziej:)
UsuńWitam :) wygląda bardzo smakowicie. Mam jedynie pytanie odnosnie płatków owsianych. Czy powinny być one zmielone w formie mąki? :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPłatków nie mielę, używam zwykłych górskich.
UsuńPozdrawiam:)
Zrobiłam dzisiaj :-) zmieniłam płatki owsiane na jaglanej (nie miałam w domu) i wyszła mega apetycznie 😁😁 będzie jutro na śniadanie😎😎
OdpowiedzUsuń