Danie na szybko i już nieco jesienne. Kolorowe, pachnące ziołami, a przy tym lekkie i zaskakująco pyszne. Wśród składników warzywnego leczo tradycyjnie znalazły się cukinia, bakłażan, papryka, cebula, czosnek i oczywiście pomidory. Paluszki (i talerze) lizać;)
Składniki (na 4 porcje):
1 cukinia
1 bakłażan
2 czerwone papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 mięsiste pomidory (poza sezonem 1 puszka pomidorów pelati)
100ml białego wytrawnego wina
sól
pieprz
garść świeżego tymianku, bazylii, oregano
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
50g sera parmezan (bursztyn, pecorino)
400g makaronu (spaghetti, pióra, świderki)
Pomidory obrać ze skórek, pokroić z dużą kostkę.
Na patelni rozpuścić masło, dolać oliwę. Cebule pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić. Dodać pomidory, smażyć 2 minuty.
Bakłażana, cukinię pokroić w półkrążki, paprykę w paski. Warzywa wrzucić na patelnię, smażyć ok 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Wlać wino, dalej smażyć, aż wino odparuje i pozostanie gęsty sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami.
W międzyczasie ugotować makaron al dente.
Makaron wymieszać z warzywami, przed podaniem posypać startym serem.
Smacznego!
Składniki (na 4 porcje):
1 cukinia
1 bakłażan
2 czerwone papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 mięsiste pomidory (poza sezonem 1 puszka pomidorów pelati)
100ml białego wytrawnego wina
sól
pieprz
garść świeżego tymianku, bazylii, oregano
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
50g sera parmezan (bursztyn, pecorino)
400g makaronu (spaghetti, pióra, świderki)
Pomidory obrać ze skórek, pokroić z dużą kostkę.
Na patelni rozpuścić masło, dolać oliwę. Cebule pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić. Dodać pomidory, smażyć 2 minuty.
Bakłażana, cukinię pokroić w półkrążki, paprykę w paski. Warzywa wrzucić na patelnię, smażyć ok 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Wlać wino, dalej smażyć, aż wino odparuje i pozostanie gęsty sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami.
W międzyczasie ugotować makaron al dente.
Makaron wymieszać z warzywami, przed podaniem posypać startym serem.
Smacznego!
zjadłabym na obiadek, mniam :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy dań, w których podczas gotowania dodawane było wino. Ciekawe czy wyczułybyśmy różnicę :)
OdpowiedzUsuńhmm, zależy jak mocno doprawione jest danie i jak długo się gotowało. Najczęściej dodaję go pod koniec gotowania, wtedy alkohol wyparowuje, pozostawiając delikatny smak, który mnie bardzo odpowiada.
UsuńAleż smakowitości:)
OdpowiedzUsuńZ nutą wina - makaron wykwintny! :)
OdpowiedzUsuńprosty przepis na lekki obiadek, takie lubię :D
OdpowiedzUsuńMakaron w takim wydaniu jest zdecydowanie dla mnie, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńKochana wspaniałe danie, uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńJulianna pięknie, że tak powiem wyższa półeczka :)
OdpowiedzUsuńElu, ależ to było tak proste, że nawet zastanawiałam się, czy warto publikować;)
Usuńwygląda na prawdę smacznie :)
OdpowiedzUsuńMniam ale zrobiłam się głodna :) Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, świetna propozycja na ponure dni :)
OdpowiedzUsuńWczoraj moim domownikom zrobiłam podobne,tylko sera zapomniałam. Pyszności:)
OdpowiedzUsuńWyjątkowy obiad. Nie robiłam nigdy z winem, a chętnie spróbuję (:
OdpowiedzUsuń