sobota, 26 września 2015

Jabłkowe pagórki

 W miniony weekend podczas akcji "Ciasto na niedziele" blogerzy piekli ciasto o wdzięcznej nazwie "Pagórki jabłkowe". Nie wyrobiłam się z upieczeniem go podczas weekendu, ale sam pomysł na taki jabłecznik bardzo mnie zainspirował. Wymyśliłam więc przepis na ciasto serowe, a jabłka nadziałam rodzynkami. Pysznie wyszło! A jak uroczo się prezentuje! Zresztą, zobaczcie sami:)
 
Polecam również inne przepisy na szarlotki i jabłeczniki:
 

Jabłkowe pagórki

Składniki:
1,5 szklanki mąki
100g miękkiego masła
100g twarogu
1 duże jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki drobnego cukru
nadzienie:
4 duże jabłka (antonówka, szara reneta)
garść rodzynków
cynamon
cukier puder do posypania

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części.
Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.
Jedną część ciasto rozwałkować na prostokąt ok 20x30cm (piekłam w blaszce 22x33cm). Do każdej połówki jabłka włożyć rodzynki, polówki ułożyć na cieście, oprószyć cynamonem.
Druga część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach większych ok 5cm. Przykryć nim jabłka, brzegi ciasta zlepić i obkroić równo (z tego obkrojonego ciasta zrobiłam listki i ułożyłam na wierzchu). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35-40min. w temp 170stC. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!




25 komentarzy:

  1. To ciasto "chodzi" za nami już od jakiegoś czasu :) Ale pomył, żeby nadziać dodatkowo jabłka jest fantastyczny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry pomysł, ciasto wygląda świetnie i tak też pewnie smakuje :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie, musi być bardzo pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak wrócę do zdrowia to takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda, nic tylko zrobić i zajadać:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja! Robiłam kiedyś i bardzo mi smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko jak smakowicie to wygląda! Mimo, że jestem beztalenciem jeżeli o pieczenie chodzi mam nadzieję, że mi wyjdzie.... Jutro postaram się spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomysł fantastyczny a jabłkowe pagórki bardzo efektowne:) To na pewno będzie ciasto, które szybciuteńko sobie upieczemy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prawda że są pyszne, cudne ci wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczne :) na następny weekend będzie jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  11. Czyżbym znalazł sobie zajęcie na niedzielę? Przepis sprawia wrażenie obiecującego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Widziałam właśnie na kilku blogach takie ciasto,ale nie wiedziałam, że była taka akcja :) Ciacho prezentuje się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co weekend jest jakieś wspólne pieczenie, zerknij na https://www.facebook.com/Ciasto-na-niedziel%C4%99-608506979246497/timeline/

      Usuń
  13. Mam w swoim archiwum pagórkowe ciasto, nie ma go kiedy opublikować. Ale jedno mu trzeba przyznać wzbudza zainteresowanie na stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, przyciąga uwagę;) a skojarzenia bywają różne, szczególnie u męskiej części rodziny:)

      Usuń
  14. Bardzo ładnie wyglądają te pagórki, pomysł bardzo mi się podoba ;).

    OdpowiedzUsuń
  15. Kurcze ! Zapomniałam o tym ciachu, muszę znów je upiec ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj