Dawno nie było tu chlebów. Nic się nie zmieniło - nadal piekę, ale najczęściej tradycyjny, nasz ulubiony żytni na zakwasie. Dzisiejszy przepis to efekt moich eksperymentów na bazie chleba pszennego z cebulką oraz wieloziarnistego na zakwasie. Ma w sobie wszystko, co lubię - chrupiącą skórkę, mięciutki miękisz z drobnymi dziurkami i aż 5 rodzajów ziaren: słonecznik, dynia, sezam, mak, siemię lniane. Nadaje się również do opiekania w tosterze. Baaaardzo dobry chleb.
Składniki:
na zaczyn:
100g mąki pszennej chlebowej
100g mąki pszennej chlebowej
100ml wody
3 łyżki zakwasu
na ciasto chlebowe:
zaczyn
320g mąki pszennej (typ 750, użyłam Młynomag))
3 łyżki zakwasu
na ciasto chlebowe:
zaczyn
320g mąki pszennej (typ 750, użyłam Młynomag))
60g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850, użyłam Młynomag))
60g mąki żytniej (typ 720, użyłam Młynomag)
60g ziaren słonecznika
50g ziaren siemienia lnianego
60g mąki żytniej (typ 720, użyłam Młynomag)
60g ziaren słonecznika
50g ziaren siemienia lnianego
50g pestek dyni
2 łyżki maku
3 łyżki sezamu
150ml wody
1 łyzeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki maku
3 łyżki sezamu
150ml wody
1 łyzeczka soli
1 łyżeczka cukru
W dzień poprzedzający pieczenie:
- składniki
zaczynu wymieszać, przykryć, odstawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
Następnego dnia: ziarna podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymieszać, wyrabiać ręcznie ok 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno kleić się do rąk - podsypać odrobiną mąki, jeśli zbyt twarde - podlać wody. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrastania. W trakcie wyrastania ciasto 1 raz odgazować poprzez składanie.
Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować bochenek i umieścić delikatnie (zawinięciem do góry) w koszyku do wyrastania przykryte omączoną ściereczką.
Następnego dnia: ziarna podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymieszać, wyrabiać ręcznie ok 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno kleić się do rąk - podsypać odrobiną mąki, jeśli zbyt twarde - podlać wody. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrastania. W trakcie wyrastania ciasto 1 raz odgazować poprzez składanie.
Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować bochenek i umieścić delikatnie (zawinięciem do góry) w koszyku do wyrastania przykryte omączoną ściereczką.
Czas wyrastania to około 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok.
25ºC. Przed wstawieniem do piekarnika sprawdzić paluszkiem, czy chleb jest dobrze wyrośnięty.
Nagrzać piekarnik z kamieniem do chleba lub blachą w środku do 230stC z termoobiegiem (250stC góra+dół). Chleb przełożyć na łopatę, odwracając koszyk, z wierzchu naciąć ostrym nożem. Piekarnik spryskać wodą, żeby powstała para. Chleb położyć na kamieniu/blasze, piec 15 minut w 230stC, następnie zmniejszyć temperaturę do 200stC (220stC góra+dół) i piec jeszcze 25 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie spryskać piekarnik wodą albo wrzucić na dno kostkę lodu.
Upieczony chleb studzić na kratce przykryty ściereczką.
Nagrzać piekarnik z kamieniem do chleba lub blachą w środku do 230stC z termoobiegiem (250stC góra+dół). Chleb przełożyć na łopatę, odwracając koszyk, z wierzchu naciąć ostrym nożem. Piekarnik spryskać wodą, żeby powstała para. Chleb położyć na kamieniu/blasze, piec 15 minut w 230stC, następnie zmniejszyć temperaturę do 200stC (220stC góra+dół) i piec jeszcze 25 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie spryskać piekarnik wodą albo wrzucić na dno kostkę lodu.
Upieczony chleb studzić na kratce przykryty ściereczką.
Do tego wiejskie masło, pyszności;)
OdpowiedzUsuńU mnie też dawno nie było chleba ,aż zatęskniłam ,cudny bochen.
OdpowiedzUsuńZe świeżym masełkiem ... Pycha
OdpowiedzUsuńIdealny bochenek :)
OdpowiedzUsuńCzy ten chleb można upiec w foremce ?
OdpowiedzUsuńoczywiście.
UsuńForemkę natłuściłabym olejem, posypałam mąką pełnoziarnistą. Złożone ciasto umieściłabym w foremce i zostawiła do wyrastania.
Ale foremka musi być odpowiednio duża, ciasto rośnie ok 2,5 razy
Dziękuję :)
Usuńaa, zapomniałam - jeszcze czas pieczenia nieco się wydłuży (o 5-10 minut)
UsuńSzczególnie miło jest dla nas widziany mak :) Musi fajnie dodawać smaku :D
OdpowiedzUsuńzgadza się:) bardzo lubię, czasem do żytniego też wsypuję.
UsuńPięknie wygląda tak z masełkiem musi smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały bochen pysznego chleba :-) zjadłabym kromeczkę z samym masłem :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty, z chrupiącą skórką i z całym bogactwem ziaren - rewelacja:)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebuś. Pycha. Poproszę taką chrupiącą piętkę
OdpowiedzUsuńa mnie oczywiście urzekło tło i elementy dodatkowe - piękne kłosy :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć zakwasu pszennego? Taki posiadam.
OdpowiedzUsuńJak najbardziej.
Usuńmożesz dokarmić pszenny mąką żytnią, ale lepiej wtedy zachować trochę pszennego na później, a dokarmić tylko część.