piątek, 21 sierpnia 2015

Szaszłyki z łososia na cukiniowym spaghetti

Chciałam coś sprawdzić. Powiem z czystym sumieniem, że mój eksperyment się udał, a to oznacza, że się da! Da się gotować smacznie bez soli:) Zioła, cytryna, łosoś, pomidory i cukinia genialnie się dopełniają nawzajem, a całe danie które porywa lekkością, świeżym smakiem. Szaszłyki wyszły tak smaczne, że już mam zamówienie na następny rybny obiad;)

Składniki:
400g filetu łososia (bez skóry)
300g pomidorków koktajlowych czerwonych, żółtych (cherry, śliwkowe)
pół cytryny
pieprz cytrynowy
tymianek
listki bazylii
oliwa
2 cienkie długie cukinie (najlepiej żółta i zielona)
2 łyżki tartego w grube wiórki parmezanu
suszone pomidory w młynku

Cukinię pokroić w paski za pomocą obieraczki do warzyw (julienne). Jeśli nie macie nasadki julienne, można pokroić w szersze paski obieraczką, a następnie nożem wzdłuż.
Rybę doprawić pieprzem, roztartym tymiankiem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na godzinę do lodówki. Następnie pokroić w kostkę (ok 2cm), na przemian z pomidorkami i bazylia nasadzić na patyczki do szaszłyków. Najlepiej żeby kawałki łososia i pomidorki były podobnej wielkości, wtedy będą równomiernie dotykać patelni podczas smażenia.
Grillową patelnię rozgrzać, posmarować oliwą, ułożyć szaszłyki, smażyć 1-2 minuty z każdej strony.
Można również w podobny sposób upiec na grillu.
Cukinię wrzucić do wrzątku, gotować 1 minutę (od momentu wrzucenia), od razu odcedzić. Skropić cytryną i delikatnie oliwą, wyłożyć na talerz. Szaszłyki prosto z patelni położyć na cukiniowym spaghetti, żeby smaki się przegryzły. Posypać parmezanem, suszonymi pomidorami.
Smacznego!


20 komentarzy:

  1. Lekkie danie na letni obiad. I jakie kolorowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rybny obiad idealny w naszym guście :P Kiedyś też robiłyśmy spaghetti z cukinii i marchewki :D Musimy to kiedyś powtórzyć, bo genialnie smakuje i wygląda przy okazji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och, jak kolorowo takie spaghetti wygląda! z pesto smakowałoby doskonale:)

      Usuń
  3. Bez soli oczywiście, że się da i w dodatku jest smaczne :)
    Szaszłyki pyszne wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe danie :-) podoba mi się pobór składników :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe danie :-) podoba mi się pobór składników :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealnie i zdrowo. ;) Ja nie potrafię obejść się bez soli, próbowałam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Lekko, kolorowo no i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lekko, kolorowo no i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odkąd moja córcia już zaczęła jeść wszystko nie solę np pomidorów czy ogórków na kanapkach. W daniach jeszcze soli używam ale też staram się jak najmniej. Twoje danie wygląda nie dość, że przepięknie, to jeszcze bardzo apetycznie. Takie szaszłyki rybne z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie dzisiaj też szaszłyki, jakbyśmy się umówiły :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszne! Szaszłyki bardzo lubię, a rybne to już w ogóle uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie smakołyki, i to spaghetti z cukinii ! Wygląda świetnie !

    OdpowiedzUsuń
  13. też lubię, ostatnio rodzinka jadła :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj