Oto obiad, który sam się robi. No dobrze, trochę mu pomogłam. Do moich obowiązków należało: doprawić łososia, pokroić cebulę, pomidory, zetrzeć ser, włączyć piekarnik, ułożyć wszystko w brytfance i pilnować czasu pieczenia. Tyle:)
A jak smakuje? Paluszki lizać... i talerz też!
Składniki:
500g filetu z łososia
2 duże dojrzałe pomidory
1 cebula
50g sera (polecam Edamski z MSM Mońki)
kilka gałązek tymianku
sól
pieprz cystynowy
ząbek czosnku
oliwa
Filet lekko posolić, doprawić pieprzem, posypać tymiankiem i posiekanym czosnkiem. Odstawić na godzinę, następnie przekroić na 4 kawałki.
Pomidory pokroić w grubsze plastry, cebulę w piórka, ser zetrzeć.
Brytfankę posmarować oliwą, ułożyć cebulę, pomidory, łososia, posypać serem, listkami tymianku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut w temp. 180stC.
Smacznego!
A jak smakuje? Paluszki lizać... i talerz też!
Składniki:
500g filetu z łososia
2 duże dojrzałe pomidory
1 cebula
50g sera (polecam Edamski z MSM Mońki)
kilka gałązek tymianku
sól
pieprz cystynowy
ząbek czosnku
oliwa
Filet lekko posolić, doprawić pieprzem, posypać tymiankiem i posiekanym czosnkiem. Odstawić na godzinę, następnie przekroić na 4 kawałki.
Pomidory pokroić w grubsze plastry, cebulę w piórka, ser zetrzeć.
Brytfankę posmarować oliwą, ułożyć cebulę, pomidory, łososia, posypać serem, listkami tymianku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut w temp. 180stC.
Smacznego!
Julianno nie wierzę i zaraz pęknę ze śmiechu :) Miałam dwa przepisy na rybę dzisiejszą i jeden dylemat, który wybrać, jedną opcją był przepis podobny do Twojego (na wierzchu był ser starty wymieszany z odrobiną chleba) :)
OdpowiedzUsuńchyba czytamy sobie w myślach:) ale fish and chips są nie mniej pyszne:)
UsuńPaluszki rybne to sprzed tygodnia, a dziś wybrałam rybę pod chrzanową kruszonką.
Usuńoo, chrzanowa kruszonka - brzmi pysznie:) chętnie wypróbuję następnym razem
UsuńTaki łosoś jest w sam raz na lenia a obiad chcemy zjeść pyszny :) Uwielbiamy łososia po każdą postacią a ta na pewno byłaby jedną z naszych ulubionych :P
OdpowiedzUsuńtaka wersja łososia nie może nie smakować;)
UsuńLubię łososia, takiego nie jadłam, wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńŁosoś w tym wydaniu- to prawdziwa rozkosz:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :-) uwielbiam łososia :-) z chęcią wypróbuję twój pomysł :-)
OdpowiedzUsuńsuper przepis! lubię ryby w każdej postaci, a łosoś chyba najbardziej :)
OdpowiedzUsuńPyszny piątkowy obiadek miałaś
OdpowiedzUsuńPiękna blaszka, niezła wyżerka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie danie które robią się same, szczególnie w takie upały dobrze jak nie trzeba stać godzinami przy garach :)
OdpowiedzUsuńWspaniała rybka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia <3
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu jeszcze nie widziałam ! Akurat mam w domu paczkę łososia z http://mowilosos.pl/ to na weekend taka rybka jak znalazł :) Mam nadzieję, ze zasmakuje mi równie mocno, co Tobie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń