MoreLove! Nawet nie przypuszczałam, że mogą być tak dobre! Serowe ciasto, nieco przypomina leniwe pierogi, a w środku soczysta morelka w słodkim syropie... Całość dopełniona chrupiącą bułką tartką z cynamonem...
Polecam również inne twarogowe przepisy na śniadania
Knedle serowe z morelami
Składniki (na 12 sztuk):250g twarogu
200g mąki
1 duże jajko
12 moreli
12 kostek brązowego cukru
do podania:
2 łyżki bułki tartej
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła klarowanego
śmietana, jogurt, płatki migdałowe
Morele umyć, każdą naciąć, usunąć pestkę, do środka włożyć kostkę cukru.
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jakiem, wsypać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto będzie miękkie, ale nie powinno kleić się do rąk. Ciasto podzielić na 12 kawałków, każdy rozpłaszczyć na dłoni, położyć morelę i oblepić ją ciastem, formując kulkę.
W szerokim garnku zagotować wodę. Do wody wkładać knedle, delikatnie łyżką podnieść każdy, żeby nie przykleiły się do dna. Gotować na małym ogniu 10 minut. Po ugotowaniu łyżką cedzakową przenieść na talerz.
Bułkę zrumienić na maśle, dodać cynamon. Knedle włożyć do bułki, lekko potrząsać, żeby były obtoczone w bułce. Można po prostu posypać bułką już na talerzu.
Podawać ze śmietaną, jogurtem, płatkami migdałowymi - wg upodobań.
Smacznego!
12 moreli
12 kostek brązowego cukru
do podania:
2 łyżki bułki tartej
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła klarowanego
śmietana, jogurt, płatki migdałowe
Morele umyć, każdą naciąć, usunąć pestkę, do środka włożyć kostkę cukru.
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jakiem, wsypać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto będzie miękkie, ale nie powinno kleić się do rąk. Ciasto podzielić na 12 kawałków, każdy rozpłaszczyć na dłoni, położyć morelę i oblepić ją ciastem, formując kulkę.
W szerokim garnku zagotować wodę. Do wody wkładać knedle, delikatnie łyżką podnieść każdy, żeby nie przykleiły się do dna. Gotować na małym ogniu 10 minut. Po ugotowaniu łyżką cedzakową przenieść na talerz.
Bułkę zrumienić na maśle, dodać cynamon. Knedle włożyć do bułki, lekko potrząsać, żeby były obtoczone w bułce. Można po prostu posypać bułką już na talerzu.
Podawać ze śmietaną, jogurtem, płatkami migdałowymi - wg upodobań.
Smacznego!
Ale mi się teraz knedli zachciało! :) Porwałabym hehe :)
OdpowiedzUsuńAle nas teraz zabiłaś!!! Kochamy morele ponad wszystko ale w takim wydaniu to po prostu bajka :D I do tego jeszcze serowe połączenie :) Same najlepsze dodatki :)
OdpowiedzUsuńjak się morele skończą, będą ze śliwkami - posmakowały nam;)
UsuńCudowne! Muszę tez takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńOj jakie pyszności. Muszą być przepyszne.
OdpowiedzUsuńA wyglądają bardzo apetycznie no i ta bułeczka tarta z cynamonem- pycha.
Ale mi narobiłas ochoty na takie knedle! :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam z morelami, muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńPyszne, uwielbiam knedle a te są....zjawiskowe, aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńMniam, ale to musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńJakie urocze :)
OdpowiedzUsuńmoja córcia uwielbia leniwe pierogi i wszelakie kluski. Zawsze robiłam knedle z ciasta ziemniaki + twaróg, później pół na pół, a teraz spróbuję Twoją wersję z samym twarogiem ale ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuń