czwartek, 6 sierpnia 2015

Crostata di albicocche fresche - crostata z morelami


Szybkie ciasto rodem z Włoch. Jest to rodzaj tarty, ale z miękkiego ciasta, najczęściej pieczone bez formy. Zazwyczaj podawane latem na śniadanie. Będą pasowały tu każde inne miękkie letnie owoce - śliwki, brzoskwinie albo wiśnie. Przygotujecie go nawet bez miksera, potrzebna będzie jedynie łyżka i miska. Szybkie i proste - nawet na śniadanie można zdążyć upiec;)
Moje ciasto bazowałam na przepisie Doroty, wprowadziłam jednak kilka modyfikacji. Wyszło rewelacyjne!

p.s. Też wyjadacie orzeszki z pestek moreli? niektóre odmiany nie są gorzkie i mają fajny posmak amaretto;)

Składniki:
2 jajka
200g mąki (u mnie tortowa Młynomag)
150g brązowego cukru
3 łyżki maślanki
3 łyżki oleju kokosowego (może być nierafinowany, ciasto zyska dodatkowo kokosowy posmak)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
10-12 moreli
kilka gałązek tymianku

Morele przekroić na pół, wyjąć pestki. Składniki ciasta wymieszać łyżką lub rózgą na gładkie ciasto. Formę wyłożyć papierem (u mnie tortownica 22cm, ale można i bez formy, ciasto się nie rozcieka), 2/3 ciasta wylać na papier, ułożyć połówki moreli, posypać listkami tymianku, przykryć resztą ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-35 minut w temp. 170stC do suchego patyczka (piekłam w termoobiegiem 25 minut).
Pysznie smakuje na ciepło z gałką lodów:)

Udanych wypieków!


23 komentarze:

  1. Orzeszki z pestek? Pierwsze słyszę. Aż chyba spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama je pestki, ale z gorzkich moreli, takie ususzone:) Tarta wygląda i pewnie smakuje wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z gorzkich widziałam na stoisku z przyprawami, ponoć są zdrowe...
      ja łupię świeże pestki;)

      Usuń
  3. Jakie ciacho na wypasie! Słyszałam o tym rodzaju tarty, ale jeszcze nie miałam okazji robić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo smaczne jest, a dodatkowy plus u mnie zyskało za szybkie zrobienie;)

      Usuń
  4. Mniam...od samego patrzenia mam smaka na kawałek takiego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochamy morele i nigdy nie mamy ich dość :D Ciasto musi być wspaniałe z nimi :D
    Ale szczerze to nigdy nie łupałyśmy ich pestek :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam taką książeczkę z włoskimi przepisami gdzie do ciast dodawane są właśnie zioła. Strasznie mnie to zaintrygowało i już mam zakładki przygotowane na przepisach, które chce wypróbować. Poza tym ciasto na śniadanie - jak ja kocham Włochów :D:D tak mi się chce takiego ciacha i tak jak Ci pisałam na FB nie straszne mi się upały bo w piekarniku nie siedzę razem z ciastem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. został kawałek ciasta, zjadałam na śniadanie, poczułam się choć na chwilę Włoszką:)))
      a z ziołami cały czas eksperymentuję, do dżemów też dodaję;)

      Usuń
  7. Piękne ciacho i jaki ma cudowny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój wujek ostatnio zrobił nalewkę z pestek moreli i powiem ci, że była pyszna. A ciacho wygląda cudnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda :) Z morelami musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mi się podoba, chętnie bym zjadła takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda super, i takie mokrutkie ciasto ! Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooo takie śniadanie to ja rozumiem, pysznie jest w ten sposób zaczynać dzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne ciasto, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne ciacho! Oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne ciacho! Oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj