Upały wracają. A niech sobie wracają;) Mam kilka pomysłów na lekkie dania, więc przetrwam. Do takich niezawodnych potraw należą z pewnością chłodniki różnej maści. Dziś polecam hiszpański chłodnik rodem z Andaluzji - gazpacho. Intensywnie pomidorowe, a przy tym niezwykle smaczne. Gdy pierwszy raz spróbowałam go będąc w Sewilli, od razu polubiłam i wiedziałam, że na naszym polskim gruncie również się przyjmie.
Do gazpacho andaluz koniecznie wybierajcie najlepsze, mięsiste i najbardziej dojrzałe pomidory. Moje gazpacho zrobiłam z pomidorów malinowych, dodałam paprykę, cebulę, czosnek. Wyśmienite!
Polecam również inne zupy chłodnikowe:
Kremowy chłodnik pomidorowy na ostro
Andaluzyjskie gazpacho
Składniki:1 kg pomidorów malinowych (lub innych mięsistych, dojrzałych)
1 czerwona cebula
1 papryka
2 kromki czerstwego tostowego chleba
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
sól
pieprz
opcjonalnie: 1 ogórek lub 150ml wody
do przybrania: pietruszka, bazylia
Pomidory sparzyć i obrać ze skórek, pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę również pokroić, chleb pokruszyć na mniejsze kawałki.
Wszystkie warzywa i chleb umieścić w blenderze i zmiksować na gładki krem. Doprawić octem, oliwą, solą, pieprzem. Ponownie krótko zmiksować.
Gazpacho przed podaniem schłodzić w lodówce. Podając, udekorować listkami bazylii lub pietruszki, papryką lub cebulą pokrojoną w kostkę,
Do gazpacho nie dodaję ogórka, ponieważ jego enzymy niszczą witaminę C, którą zawierają papryka i pomidory. Zamiast ogórka rozrzedzam go nieco wodą. Jeśli dodajecie ogórek, należy go obrać, pokroić i zmiksować razem z warzywami.
Smacznego!
Pyszna propozycja. Uratowałaby mnie dzisiaj bo w pracy jest nie do wytrzymania :-(
OdpowiedzUsuńDziś to świetny pomysł na obiad;)
OdpowiedzUsuńŚwietne takie dania na upały :)
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie jadłyśmy gazpacho ale trzeba przyznać, że wygląda smakowicie :P
OdpowiedzUsuńLato, upał, sezon i jak tu nie zrobić :)
OdpowiedzUsuńChłodniki idealne na takie upały :)
OdpowiedzUsuńTen musi być pyszny.
Musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńTeż robię, na taką pogodę idealne :)
OdpowiedzUsuńahh idealne na upały :-))
OdpowiedzUsuńZnakomita propozycja,warta wypróbowania;)
OdpowiedzUsuńTeż pierwszy raz jadłam w Hiszpanii i bardzo mi zasmakowało, świetna ta Twoja wersja!
OdpowiedzUsuń