wtorek, 14 lipca 2015

Tort jagodowy

 
Tort upiekłam na naszą małą okazję. Wymarzyłam, że będzie lekki, delikatny, koniecznie biały i z jagodami. Można upiec go tradycyjnie w tortownicy. Ja jednak postawiłam sobie poprzeczkę wyżej i upiekłam najpierw płaski biszkopt, a następnie pokroiłam go w paski i smarując je kremem, zwinęłam w tort. Wyszedł niezwykle pyszny. Taki, o jakim marzyłam:)

Tort jagodowy

Składniki:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki tortowej minus jedna płaska łyżka (typ 450 Młynomag)
1 łyżka mąki ziemniaczanej

krem:
100g białej czekolady
200ml śmietanki
200g serka labneh (albo mascarpone)
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka jagód
do dekoracji: mięta

Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając wsypać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku.
Mąki przesiać, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.
Formę 25x33cm wyłożyć papierem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 9-11 minut w temp. 179stC. Upieczony biszkopt przykryć ściereczką i pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę (kilka kostek odłożyć do dekoracji) rozpuścić w 50ml śmietanki, schłodzić, ubić z serkiem. Resztę śmietany ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder, delikatnie wymieszać z serkiem.
Jagody umyć, wyłożyć na papierową serwetę, żeby obeschły, część odłożyć do dekoracji.
Biszkopt pokroić wzdłuż na 3 równe paski, każdy posmarować kremem (prawie połowę pozostawić do dekoracji), posypać jagodami. Jeden pasek zwinąć jak roladę, postawić na paterze. Wokół niego owinąć drugi pas ciasta i trzeci. Tort posmarować pozostałym kremem, udekorować jagodami, wiórkami czekolady, miętą. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!

46 komentarzy:

  1. Wow, ale piękny! Jagody i biała czekolada to perfekcyjne połączenie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolorowe ma :) Jagody i biała czekolada to strzał w 10 :)
    Torcik musiał być bardzo pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo fajnie te smaki się komponują, torcik był przepyszny!

      Usuń
  3. Wspaniały kochana. Prezentuje się cudnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały kochana. Prezentuje się cudnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny, a jak musi smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. no to mi slinka cieknie na sam widok :) pyszny torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tort idealny! Biały krem musiał bosko smakować w połączeniu z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pysznie smakowało, krem lekki, jagody wkomponowały się idelanie

      Usuń
  8. Jaki bialutki i te jagody fantastycznie się na jego tle odbijają :D Wyobrażamy sobie jak niebiańsko musi smakować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakował cudownie. A następny krem będzie z mleczną czekoladą i serkiem, tak jak radziłyście kiedyś;)

      Usuń
  9. Pięknie wygląda :) ... i ta biała czekolada, którą ubóstwiam ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. biała czekolada w kremie z jagodami - zakochała się w tym smaku:)

      Usuń
  10. Jak obłoczek, jestem oczarowana! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny bielutki jak panienka....i te jagódki. Cudowny widok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. odpowiedniej wielkości byłby pięknym tortem weselnym:)

      Usuń
  12. obłędnie wygląda! aż się głodna zrobiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Delikatny jak chmurka, ależ musi smakować...ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały, delikatny, kremowy, pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jagody pięknie się prezentują na torcie. Na pewno smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Torcik moim zdaniem rewelacyjny. Tak pięknie, lekko i smakowicie wygląda :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Sezon trwa, warto zrobić taki torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ooooooo MAAAAAAMO ale cudnie wyglada, musze zrobić ten przepis. Mogę go zabrac na Fooder? http://tiny.cc/fooder

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne;) wystarczy tylko klik w ikonę pod przepisem i będzie mieć go w swoich ulubionych na fooderze

      Usuń
  19. Wygląda bajecznie, piękna dekoracja, cudowne połączenie smaków. Nie mogę się napatrzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowny tort! Zderzenie koloru niebieskich jagód z białym kremem jest wprost niesamowite! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj