Tort upiekłam na naszą małą okazję. Wymarzyłam, że będzie lekki, delikatny, koniecznie biały i z jagodami. Można upiec go tradycyjnie w tortownicy. Ja jednak postawiłam sobie poprzeczkę wyżej i upiekłam najpierw płaski biszkopt, a następnie pokroiłam go w paski i smarując je kremem, zwinęłam w tort. Wyszedł niezwykle pyszny. Taki, o jakim marzyłam:)
Tort jagodowy
Składniki:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki tortowej minus jedna płaska łyżka (typ 450 Młynomag)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem:
100g białej czekolady
200ml śmietanki
200g serka labneh (albo mascarpone)
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka jagód
do dekoracji: mięta
Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając wsypać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku.
Mąki przesiać, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.
Formę 25x33cm wyłożyć papierem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 9-11 minut w temp. 179stC. Upieczony biszkopt przykryć ściereczką i pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę (kilka kostek odłożyć do dekoracji) rozpuścić w 50ml śmietanki, schłodzić, ubić z serkiem. Resztę śmietany ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder, delikatnie wymieszać z serkiem.
Jagody umyć, wyłożyć na papierową serwetę, żeby obeschły, część odłożyć do dekoracji.
Biszkopt pokroić wzdłuż na 3 równe paski, każdy posmarować kremem (prawie połowę pozostawić do dekoracji), posypać jagodami. Jeden pasek zwinąć jak roladę, postawić na paterze. Wokół niego owinąć drugi pas ciasta i trzeci. Tort posmarować pozostałym kremem, udekorować jagodami, wiórkami czekolady, miętą. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki tortowej minus jedna płaska łyżka (typ 450 Młynomag)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem:
100g białej czekolady
200ml śmietanki
200g serka labneh (albo mascarpone)
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka jagód
do dekoracji: mięta
Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając wsypać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku.
Mąki przesiać, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.
Formę 25x33cm wyłożyć papierem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 9-11 minut w temp. 179stC. Upieczony biszkopt przykryć ściereczką i pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę (kilka kostek odłożyć do dekoracji) rozpuścić w 50ml śmietanki, schłodzić, ubić z serkiem. Resztę śmietany ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder, delikatnie wymieszać z serkiem.
Jagody umyć, wyłożyć na papierową serwetę, żeby obeschły, część odłożyć do dekoracji.
Biszkopt pokroić wzdłuż na 3 równe paski, każdy posmarować kremem (prawie połowę pozostawić do dekoracji), posypać jagodami. Jeden pasek zwinąć jak roladę, postawić na paterze. Wokół niego owinąć drugi pas ciasta i trzeci. Tort posmarować pozostałym kremem, udekorować jagodami, wiórkami czekolady, miętą. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!
Wow, ale piękny! Jagody i biała czekolada to perfekcyjne połączenie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
dziękuję, pysznie smakował:)
UsuńPiękny kolorowe ma :) Jagody i biała czekolada to strzał w 10 :)
OdpowiedzUsuńTorcik musiał być bardzo pyszny.
bardzo fajnie te smaki się komponują, torcik był przepyszny!
UsuńWspaniały kochana. Prezentuje się cudnie :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały kochana. Prezentuje się cudnie :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńPrzepiękny, a jak musi smakować ;)
OdpowiedzUsuńsmakował wyśmienicie;)
Usuńno to mi slinka cieknie na sam widok :) pyszny torcik :)
OdpowiedzUsuńmnie pozostaje jedynie potwierdzić;)
UsuńTort idealny! Biały krem musiał bosko smakować w połączeniu z jagodami :)
OdpowiedzUsuńpysznie smakowało, krem lekki, jagody wkomponowały się idelanie
UsuńCudny torcik.
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńJaki bialutki i te jagody fantastycznie się na jego tle odbijają :D Wyobrażamy sobie jak niebiańsko musi smakować :D
OdpowiedzUsuńsmakował cudownie. A następny krem będzie z mleczną czekoladą i serkiem, tak jak radziłyście kiedyś;)
UsuńPiękny torcik! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :) ... i ta biała czekolada, którą ubóstwiam ...
OdpowiedzUsuńbiała czekolada w kremie z jagodami - zakochała się w tym smaku:)
Usuńwygląda wybornie :)
OdpowiedzUsuńoch, dziękuję;) smakował zgodnie w wyglądem;)
UsuńJak obłoczek, jestem oczarowana! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńPiękny bielutki jak panienka....i te jagódki. Cudowny widok :)
OdpowiedzUsuńodpowiedniej wielkości byłby pięknym tortem weselnym:)
UsuńPiękny))
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
Usuńobłędnie wygląda! aż się głodna zrobiłam :-)
OdpowiedzUsuńwcale się nie dziwię;)
UsuńDelikatny jak chmurka, ależ musi smakować...ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńpyszny był:)
UsuńWspaniały, delikatny, kremowy, pyszny :)
OdpowiedzUsuńo takim marzyłam:)
UsuńCudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńJagody pięknie się prezentują na torcie. Na pewno smaczny ;)
OdpowiedzUsuńi to jeszcze jaki:)
UsuńWygląda po prostu cudownie!
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik :)
OdpowiedzUsuńTorcik moim zdaniem rewelacyjny. Tak pięknie, lekko i smakowicie wygląda :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSezon trwa, warto zrobić taki torcik :)
OdpowiedzUsuńooooooo MAAAAAAMO ale cudnie wyglada, musze zrobić ten przepis. Mogę go zabrac na Fooder? http://tiny.cc/fooder
OdpowiedzUsuńjasne;) wystarczy tylko klik w ikonę pod przepisem i będzie mieć go w swoich ulubionych na fooderze
UsuńWygląda bajecznie, piękna dekoracja, cudowne połączenie smaków. Nie mogę się napatrzyć :)
OdpowiedzUsuńCudowny tort! Zderzenie koloru niebieskich jagód z białym kremem jest wprost niesamowite! :)
OdpowiedzUsuń