środa, 22 lipca 2015

Pasta z bobu

Tego lata zajadaliśmy bób w różnych postaciach. Były sałatki, bób z masełkiem, zupa kremowa, zapiekanka. Sezon na bób żegnam pastą w cudnie zielonym kolorze. I pomyśleć tylko, że przez wiele lat nie wiedziałam, co dobre;) Taka pasta wprost prosi się na kanapki z jajkiem i groszkiem cukrowym. Wymarzone na śniadanie!

Składniki:
szklanka ugotowanego i obranego bobu
2-3 łyżki jogurtu greckiego
kilka listków mięty
sok z cytryny do smaku
mały ząbek czosnku
opcjonalnie: płatki chilli, czosnek

Bób, czosnek, miętę i jogurt zmiksować blenderem na gładką pastę, doprawić sokiem z cytryny. Można również zaostrzyć smak szczyptą zmielonych płatków chilli.
Podawać jako dodatek do pieczywa, można również wykorzystać ją jako nadzienie do pierożków.
Smacznego!


17 komentarzy:

  1. U mnie bób nigdy nie doczekał przetworzenia na dalsze potrawy, zawsze jest zjadany od razu. Widziałam wiele takich past do chleba i koniecznie muszę i ja przygotować, póki bób jeszcze znajdę na straganach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie, u mnie też bób od razu jest zjadany, muszę zrobić taką pastę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie nie lubię bobu i chyba się do niego nie przekonam ale zdjęcia tych kanapeczek wyglądają pięknie i bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj na grzaneczki byłaby idealna! Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny kolorek ten pasty. Musi być bardzo smaczna na pieczywo.

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie dziś zajadamy się pierogami z bobem :) Takiej pasty jeszcze nie jadłam, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna robię podobną, muszę tylko bobu zakupić

    OdpowiedzUsuń
  8. Z tym jajeczkiem wygląda zachęcająco :) poproszę kromeczkę ...

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne zdjęcia, pastę z bobu uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czasem też robię pastę z bobu, ale moi tylko chcą taką intensywnie czosnkową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, ja też czasem daję więcej czosnku, ale wtedy, gdy w planach nie mam wyjścia w świat;)

      Usuń
  11. Apetycznie wygląda apetycznie, ciekawe jaki ma smak ta pasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje jak bób:) delikatnie czuć czosnek (oczywiście można dać go więcej), dzięki jogurtowi jest delikatna i smarowna

      Usuń
  12. My naszą pastę jeszcze miksowałyśmy ze świeżą pietruszką prosto z ogródka :D Jakie to jest dobre!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooo, z pietruszką musi nieźle smakować, następnym razem dodam;)

      Usuń

Drukuj