Muffinki są niezawodne! Teraz, gdy jeszcze są truskawki, obowiązkowo musiały być też i muffinki z truskawkami. I to dwukrotnie w ciągu dwóch dni. Dlatego że po prostu są idealne - mięciutkie, wilgotne, wręcz rozpływające się w buzi;) Można je upiec z dowolnymi owocami sezonowymi - jagodami, malinami, porzeczkami. Wiem jedno - u nas nie raz jeszcze zagoszczą na stole:)
Polecam również inne przepisy na muffiny:
Muffinki z truskawkami (najlepsze)
Składniki (na 12 sztuk):
2 szklanki mąki minus 1 łyżka (najlepiej typ 450)
200ml jogurtu
2 jajka
2/3 szklanki cukru
100ml oleju (rzepakowy, kokosowy lub roztopione masło)
skórka z cytryny
łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
24 nieduże truskawki
Truskawki umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, odszypułkować, 12 sztuk przekroić na pół.
Jajka roztrzepać z cukrem, jogurtem, olejem, sokiem i skórką z cytryny.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej foremki nakładać łyżkę ciasta, w cieście zanurzyć truskawkę, przykryć ciastem i na wierzchu ułożyć połówki truskawek (przeciętą stroną do góry).
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka.
Upieczone muffinki studzić na kratce, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Udanych wypieków!
2 szklanki mąki minus 1 łyżka (najlepiej typ 450)
200ml jogurtu
2 jajka
2/3 szklanki cukru
100ml oleju (rzepakowy, kokosowy lub roztopione masło)
skórka z cytryny
łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
24 nieduże truskawki
Truskawki umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, odszypułkować, 12 sztuk przekroić na pół.
Jajka roztrzepać z cukrem, jogurtem, olejem, sokiem i skórką z cytryny.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej foremki nakładać łyżkę ciasta, w cieście zanurzyć truskawkę, przykryć ciastem i na wierzchu ułożyć połówki truskawek (przeciętą stroną do góry).
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka.
Upieczone muffinki studzić na kratce, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Udanych wypieków!
Kochana to ja sobie porywam ze dwie do kawki :-)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne muffinki i pięknie wyrośnięte :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPs. zapraszam do mnie na konkurs :)
Pyszności, aż wydaje mi się, że czuję ich zapach :) Chętnie bym Ci kilka z nich porwała :)
OdpowiedzUsuńRozkosznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie smakowite muffinki.
OdpowiedzUsuńMniam ...
Do takich małych cudeniek nic więcej nie potrzeba :) Pyszne na 100% :)
OdpowiedzUsuńChętnie się poczęstuję, małe cudeńka :)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie i przepiękne :) Muffinki z truskawkami bardzo, bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie :) Ja też poproszę do kawy :)
OdpowiedzUsuńPyszne ,bardzo.
OdpowiedzUsuńCudowne i ten puder ile dodaje uroku :)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie, do tego jogurtowe....mniam :)
OdpowiedzUsuńJakie urocze! Takie maleństwa to obowiązek na lato :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Nie dość, że smaczne, to jeszcze jakie urocze :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Wam:)
OdpowiedzUsuńte muffinki mają jedną wadę - zbyt szybko znikają;)
Wspaniale wygladaja, muszą smakować rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńMniam ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio bardzo podobne :)
OdpowiedzUsuńsmaczne są niesamowicie, prawda?;)
UsuńJa się nie dziwię, że tak szybko znikają - już wiem co dziś upiekę :)
OdpowiedzUsuńposmakują, nie ma innej opcji:) robiłam też je z jagodami, pycha!
Usuń