Jakie truskawkowe dania królują na Waszych stołach? Przyzwyczajona byłam do truskawek na słodko - w ciastach, pierogach, deserach, lodach, kompotach. Ale ostatnio odkryłam, że truskawki dobrze smakują nie tylko w deserach. Świetnie podkręcają smak sałatek albo sosu do mięs, a taka grillowana polędwiczka w towarzystwie truskawek z patelni podbije niejedno podniebienie;)
Polecam również inne przepisy na polędwiczkę:
500g polędwiczki wieprzowej
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka sosu sojowego
świeżo mielony pieprz
500g truskawek
2 łyżki glassy balsamicznej
2 łyżki płatków migdałowych
kilka listków szałwii
garść młodych liści szpinaku
20 młodych ekologicznych stokrotek
1 łyżeczka oleju
Polędwiczkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry o grubości 2cm.
Sok pomarańczowy, sos sojowy oraz miód wymieszać, posmarować każdy plaster polędwiczki z obu stron, oprószyć pieprzem, odstawić na 15 minut.
Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół, polać glassą.
Szpinak i kwiaty opłukać.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Patelnię grillową nagrzać, posmarować olejem, ułożyć polędwiczki, smażyć na średnim ogniu na brązowo – po ok. 2 minuty z każdej strony.
Polędwiczki zdjąć, wstawić do nagrzanego piekarnika, żeby nie wystygły.
Na tę samą patelnię wyłożyć truskawki i szałwię, chwilę smażyć, aż owoce puszczą sok.
Na talerz wyłożyć listki szpinaku, na nie truskawki, obok ułożyć kawałki polędwiczki. Całość posypać płatkami migdałów, udekorować stokrotkami.
Smacznego!
Polecam również inne przepisy na polędwiczkę:
- Polędwiczki w sosie musztardowym
- Rolada z polędwiczki z pomidorami, groszkiem i czosnkiem niedźwiedzim
- Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym
- Polędwiczka ze szpinakiem
- Aromatyczne polędwiczki na kuskusie z pieczoną papryką
Polędwiczka z truskawkami
Składniki:500g polędwiczki wieprzowej
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka sosu sojowego
świeżo mielony pieprz
500g truskawek
2 łyżki glassy balsamicznej
2 łyżki płatków migdałowych
kilka listków szałwii
garść młodych liści szpinaku
20 młodych ekologicznych stokrotek
1 łyżeczka oleju
Polędwiczkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry o grubości 2cm.
Sok pomarańczowy, sos sojowy oraz miód wymieszać, posmarować każdy plaster polędwiczki z obu stron, oprószyć pieprzem, odstawić na 15 minut.
Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół, polać glassą.
Szpinak i kwiaty opłukać.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Patelnię grillową nagrzać, posmarować olejem, ułożyć polędwiczki, smażyć na średnim ogniu na brązowo – po ok. 2 minuty z każdej strony.
Polędwiczki zdjąć, wstawić do nagrzanego piekarnika, żeby nie wystygły.
Na tę samą patelnię wyłożyć truskawki i szałwię, chwilę smażyć, aż owoce puszczą sok.
Na talerz wyłożyć listki szpinaku, na nie truskawki, obok ułożyć kawałki polędwiczki. Całość posypać płatkami migdałów, udekorować stokrotkami.
Smacznego!
Mistrzowskie danie:)
OdpowiedzUsuńJuż je uwielbiam.
OdpowiedzUsuńa mi się właśnie marzy taka polędwiczka na słodko, pyszności!
OdpowiedzUsuńTo danie wygląda kusząco. Piekłam różne mięsa z dodatkiem owoców, ale truskawek nie dodawałam. Myślę, że to dobre połączenie :)
OdpowiedzUsuńmięso i truskawki to bardzo udane połączenie:)
UsuńBardzo fajne połaczenia smakowe :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne :)
OdpowiedzUsuńMniam wyglądają bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie:) Całość wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł :) Musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńMega intrygujące połączenie! :D
OdpowiedzUsuńNigdy mięsa z truskawkami nie próbowałyśmy. To musi być bardzo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńjest zaskakująco pyszne!
UsuńNietypowe połączenie, tym bardziej miałabym ochotę spróbować:)
OdpowiedzUsuńJak smakuje tak jak wygląda to PYCHA :)
OdpowiedzUsuńBardzo udane połączenie smaków, ustawiam się w kolejce po jedną porcję :)
OdpowiedzUsuńJak smakuje tak jak wygląda to PYCHA :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak smakowały, a może nawet i lepiej:)
UsuńMięso z owocami omijam troszkę szerszym łukiem ale te polędwiczki wyglądają tak apetycznie, że nie sposób nie zatrzymać się na dłużej :)
OdpowiedzUsuńtruskawki zaskakująco dobrze pasują do mięsa, całość była bardzo zgranym smakowo daniem:)
UsuńJak dla mnie bardzo innowacyjny pomysł, ale całkiem fajny. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńintrygujące połącznei :)
OdpowiedzUsuńSmakowite połączenie, nietypowe, ale warte wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że dla wielu z Was połączenie mięsa i truskawek wydaje się być nietypowe. Truskawki z patelni zmieniają swój smak, już nie są tak słodkie, marynata z mięsa też robi swoje. Zachęcam do spróbowania:)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie próbowałam truskawek na wytrawnie, nie mogę się przełamać, ale myślę że w końcu i do tego dorosnę ;)
OdpowiedzUsuń