Jeśli macie drobne truskawki, warto poświęcić trochę czasu i ulepić pierożki w wersji mini - smakują pysznie!
Polecam również inne przepisy na pierogi
- Pierogi z botwiną i fetą
- Pierogi z boćwiną, szpinakiem i fetą
- Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem
- Pierogi z mięsem z rosołu
- Pierogi z kapustą i pieczarkami
- Pierogi z gęsiną i śliwkami
- Pierogi z mięsem
- Pierogi z czerwoną soczewicą
- Pierogi ze szpinakiem
Pełnoziarniste pierogi z truskawkami
Składniki (na 15 pierogów):
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej (dałam mąkę Graham od Młynomag)
70ml ciepłej wody
szczypta soli
1 łyżeczka oleju
15 dużych truskawek
2 łyżki płatków migdałowych
śmietana
brązowy cukier
Mąki wymieszać z solą, zalać wodą, wyrobić elastyczne ciasto, podczas wyrabiania dodać olej. Z ciasta uformować wałek, owinąć folią i pozostawić na 30 minut.
Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć na papierowym ręczniku.
Ciasto pokroić na 15 plasterków, każdy rozwałkować, włożyć truskawkę, zalepić brzegi.
W garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gdy wypłyną gotować ok. 2-3 minut.
Płatki migdałowe uprażyć na patelni.
Przed podaniem pierogi posypać płatkami, polać śmietaną i posypać cukrem.
Smacznego!
Dawno ich nie jadłam, na lato świetny pomysł na obiad ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je, dlatego zajadamy teraz codziennie:)
UsuńMmm najlepszy smak lata! ;)
OdpowiedzUsuńSmak lata i dzieciństwa :) pyszne !
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłas na piergi z truskawkami, pycha!
OdpowiedzUsuńKochamy pierogi ale tak jak każdy farsz dosłownie uwielbiamy to te z owocami wybitnie nam nie smakują :P Nie wiemy dlaczego ale taką mamy fanaberię od małego :P
OdpowiedzUsuńech, to pozostaje Wam zajadać się pierożkami np z bobem, akurat już jest na targu:)
UsuńTakie pierogi to dla mnie najlepszy obiad w sezonie truskawkowym :)
OdpowiedzUsuńSuper, zdrowsza wersja pierogów. Mniam ... aż ślinka cieknie, nie ma to jak latem móc zajadać się takimi smakołykami.
OdpowiedzUsuńkocham lato za mnóstwo warzyw i owoców;)
Usuńależ cudownie wyglądają! ślinotok! :-))
OdpowiedzUsuńAle wspaniałe te pierożki :-) kochana z chęcią bym się do ciebie wprosiła na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńJeśli są pełnoziarniste to takich pierogów nigdy za dużo!! :)
OdpowiedzUsuńMam ochotę na pierogi z truskawkami, kto wie czy się nie skuszę:)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńwciągnęłabym tuzin i jeszcze byłoby mi mało!
OdpowiedzUsuńAle mi zrobiłaś smaka, jeszcze nie jadłam w tym sezonie pierogów z truskawkami ;)
OdpowiedzUsuńPierogi...jak dawno nie jadłam. Wyśmienite danie :)
OdpowiedzUsuńPozycja obowiązkowa do zrobienia w sezonie! :) Są pyszne, zawsze mrożę truskawki aby móc zrobić takie pierożki również w zimę :)
OdpowiedzUsuńPierogi, pierożki - ja robiłam wczoraj, dodałam jeszcze twarożek do środka, drugą partię ciasta wyrobiłam z samymi truskawkami i moje dzieci jadło na obiad, później resztę zażyczyła sobie na kolację i dziś na obiad powtórka :) też jemy pierogi już trzeci raz z rzędu - ale co tam ! Twoich z mąką pełnoziarnistą to można z mniejszymi wyrzutami zjeść o dwa więcej hhehe
OdpowiedzUsuńwczoraj nie było pierogów i już czuję głód:) może dla odmiany zrobię z serem i truskawkami, jak Ty:)
UsuńPolecam :D
UsuńUwielbiam pierogi, a taką zdrową wersję to już w szczególności! ;)
OdpowiedzUsuńDopiero niedawno przekonałam się do pierogów z truskawkami, ale już wiem że są pyszne, a w wersji pełnoziarnistej to i zdrowsze ;)
OdpowiedzUsuńja nie pamiętam, od kiedy je polubiłam, ale teraz mogłabym chyba jeść codziennie;)
UsuńWyobrażam sobie, jak wspaniale musiały smakować ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam - zjedli :) i to w błyskawicznym tempie :) były pyszne :)
OdpowiedzUsuńgdy rodzinie smakuje to co gotujemy, podwójnie to cieszy;)
Usuń