Pisałam kiedyś o smakach dzieciństwa, wspominając przy okazji zupę ogórkową z ryżem i jajkiem. Taką gotowała moja babcia i taką ogórkową lubiłam najbardziej na świecie;) Jest inna, niż tradycyjna polska ogórkowa - delikatna, nie kwaśna, syta. Postanowiłam powrócić do tego smaku, serwując sobie talerz beztroski, letniego obiadu w altanie, talerz wspomnień i pysznego smaku.
Składniki:
udko kurczaka lub kawałek wieprzowiny z kostką (ok 300g)
50g ryżu
3 kiszone ogórki (ok 400g)
3 jajka
3 łyżki śmietany 18%
1 marchew
kawałek pora
1 cebula
1 pietruszka
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz
koperek
Mięso zalać wodą (ok 2 l), dodać liść i ziele, por, ugotować bulion (trwa to ok 1,5 godziny - mięso powinno odchodzić od kości). Dodać przekrojoną na 3 kawałki marchew i pietruszkę oraz obaloną cebulę, gotować, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć mięso, warzywa. Cebule i pora usunąć, marchew i pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki. Mięso obrać z kości. Warzywa włożyć do bulionu, mięso można wykorzystać do krokietów albo dodać do zupy już po ugotowaniu - wg uznania.
Ryż opłukać, wrzucić do zupy, ugotować.
Ogórki zetrzeć na tarce, dodać do zupy, gotować jeszcze 5-8 minut.
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.
Śmietanę posolić, zahartować odrobina zupy, następnie wymieszać z pozostałą zupą. Dodać jajka, doprawić do smaku, posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Składniki:
udko kurczaka lub kawałek wieprzowiny z kostką (ok 300g)
50g ryżu
3 kiszone ogórki (ok 400g)
3 jajka
3 łyżki śmietany 18%
1 marchew
kawałek pora
1 cebula
1 pietruszka
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz
koperek
Mięso zalać wodą (ok 2 l), dodać liść i ziele, por, ugotować bulion (trwa to ok 1,5 godziny - mięso powinno odchodzić od kości). Dodać przekrojoną na 3 kawałki marchew i pietruszkę oraz obaloną cebulę, gotować, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć mięso, warzywa. Cebule i pora usunąć, marchew i pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki. Mięso obrać z kości. Warzywa włożyć do bulionu, mięso można wykorzystać do krokietów albo dodać do zupy już po ugotowaniu - wg uznania.
Ryż opłukać, wrzucić do zupy, ugotować.
Ogórki zetrzeć na tarce, dodać do zupy, gotować jeszcze 5-8 minut.
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.
Śmietanę posolić, zahartować odrobina zupy, następnie wymieszać z pozostałą zupą. Dodać jajka, doprawić do smaku, posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Uwielbiam syte i pożywne zupki. Ogórkową jem zawsze tradycyjnie z ziemniakami, ale będąc u cioci dała mi z makaronem no i nie zasmakowała mi. Połączenie jajek i ryżu do ogórkowej to musi być ciekawe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
z makaronem nie próbowałam, ale wolę makaron nie w zupach:)
UsuńWłaśnie taką zupę lubię . Pycha :)
OdpowiedzUsuńta zupa nie jest jakoś szczególnie znana, ale kto ją gotuje, temu zazwyczaj smakuje;)
UsuńOgórkówka- pyszności. Bardzo dawno nie jadłam. A jest zdrowa i bardzo smaczna. Narobiłaś mi ochoty na taką zupkę :) Mniam, mniam. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńlubię też tradycyjną ogórkową, ale zdecydowanie ta smakuje mi najbardziej
UsuńNie znałam takiej ogórkowej, ale brzmi pysznie, z chęcią bym posmakowała:)
OdpowiedzUsuńzachęcam do ugotowania;)
UsuńNigdy nie jadłam ogórkowej z jajkiem, ciekawy pomysł. Ja jednak od dzieciństwa nie lubię zup zabielanych śmietaną. Dlatego moja mama zawsze gotowała czyste, a sobie zabielała na talerzu. :) Ciekawe czy ja tak tylko mam :)) Ale jak mi podadzą to zjem i nie wybrzydzam :))
OdpowiedzUsuńu mnie też nie wszyscy lubią zabielane zupy, dlatego zawsze nalewam do innego rondelka takiej czystej:)
UsuńPowiem szczerze, ze takiej zupy nigdy nie jadłam :-) ale jestem ciekawa smaku :-)
OdpowiedzUsuńjest delikatniejsza i mniej kwaśna, niż zwykła ogórkowa;) dla mnie - pycha!
UsuńJak za Marzeną powtarzam...nie jadłam ogórkowej z ryżem. :) Ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do ugotowania, może stanie się ulubioną;)
UsuńNajlepsze wspomnienie z dzieciństwa ,też mam takie smaki w pamięci ,z moją ukochaną babcią.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńtakie wspomnienia są nieocenione!
UsuńMoja ulubiona zupka,syn nie lubi, dlatego robię rzadko. Świetny garnek :)
OdpowiedzUsuńczyli też znasz taką wersję ogórkowej:)
Usuńgarnek ten efektownie się prezentuje, bo wszystko w nim widać;)
Takiej ogórkowej nie jadłam, jak nie kwaśna, to muszę zrobić,. Tradycyjnej nie lubię-za kwaśna dla mnie.
OdpowiedzUsuńwłaśnie ta nie jest kwaśna, spróbuj;)
UsuńNie znam takiego połączenia. Ryż? O jajku już nie wspominam:) Wspaniałe jest to, że nawet tak proste potrawy w każdym domu gotuje się inaczej.
OdpowiedzUsuńw każdej rodzinie znajdzie się kilka takich innych przepisów. Zresztą, pojęcie tradycyjnych przepisów jest różne w zależności od regionu i gospodyni, która je gotuje;)
UsuńPyszna zupka, lubie ogórkową
OdpowiedzUsuńpodobnie jak ja;)
UsuńPyszna zupa, fajnie podana :)
OdpowiedzUsuńteż znasz taką wersje ogórkowej? pyszna, prawda?;)
Usuńbardzo lubię zupę ogórkową, ale nigdy nie jadłam z ryżem i jajkiem :):) to dla mnie nowa odsłona tej zupki :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZupa ogórkowa z ryżem i jakiem? U nas się tak nie jadło ale to dobrze, bo nie przepadamy za ryżem w zupie, który najczęściej był rozgotowany :P Nie mniej zupę ogórkową zawsze bardzo lubiłyśmy ale taką kwaśną :P Teraz niestety nadmiaru takiego kwasu nie możemy jeść :/
OdpowiedzUsuńO tak, dla mnie też są to smaki dzieciństwa, ale niekoniecznie z jajkiem :) Super pomysł!
OdpowiedzUsuńZupa ogórkowa z ryżem? Jeszcze nigdy takiej nie jadłam, ciekawa jestem jej smaku :)
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńpyszna, domowa zupa :-))
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej zupy, ale brzmi bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń