Przecież nie może być inaczej! W maju rabarbar rządzi. Rządzi w ogródku, rozkładając baldachimy liści na pięknie wybarwionych łodygach. Rządzi w kuchni, orzeźwiając wypieki i nadając im cudnie kwaskowatego smaku. Kompot, ciasto ucierane, drożdżówki, racuchy, babeczki, serniki, tarty, sałatki, dżemy... Tyle pomysłów, że nie sposób zdążyć z ugotowaniem i upieczeniem tych wszystkich rzeczy. Kilka pomysłów na wypieki z rabarbarem już prezentowałam w latach ubiegłych, ale tarty jeszcze nie było.
Kruche maślane ciasto, delikatne, słodkie, śmietanowo-waniliowe nadzienie i soczysty kwaśny rabarbar - doskonałe połączenie smaków!
Kruche maślane ciasto, delikatne, słodkie, śmietanowo-waniliowe nadzienie i soczysty kwaśny rabarbar - doskonałe połączenie smaków!
Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami:
Tarta z rabarbarem
Składniki:
ciasto:
1 ¼ szklanki mąki
1 łyżka cukru pudru
80g masła
2 łyżki gęstej śmietany
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
nadzienie:
200ml śmietany 18%
2 jajka
0,5 szklanki cukru
ziarenka z laski wanilii
1 łyżka budyniu waniliowego
kilka łodyg rabarbaru
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30 minut.
Ciasto rozwałkować, przenieść do formy na tartę (u mnie 12x30cm), obciąć równo brzegi. Piekarnik rozgrzać do 190stC. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą, piec 10 minut, następnie papier z kulkami usunąć, a ciasto piec jeszcze ok 10 minut, aż stanie się złotawe.
Śmietanę wymieszać z cukrem, jajkami, ziarenkami wanilii i budyniem.
Rabarbar przyciąć na szerokość formy, grubsze łodygi przekroić wzdłuż na pół.
Masę śmietanową wylać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru.
Formę wstawić z powrotem do piekarnika, piec 20-25 minut. Masa powinna być ścięta, a rabarbar miękki.
Tarta świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno.
Smacznego!
ciasto:
1 ¼ szklanki mąki
1 łyżka cukru pudru
80g masła
2 łyżki gęstej śmietany
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
nadzienie:
200ml śmietany 18%
2 jajka
0,5 szklanki cukru
ziarenka z laski wanilii
1 łyżka budyniu waniliowego
kilka łodyg rabarbaru
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30 minut.
Ciasto rozwałkować, przenieść do formy na tartę (u mnie 12x30cm), obciąć równo brzegi. Piekarnik rozgrzać do 190stC. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą, piec 10 minut, następnie papier z kulkami usunąć, a ciasto piec jeszcze ok 10 minut, aż stanie się złotawe.
Śmietanę wymieszać z cukrem, jajkami, ziarenkami wanilii i budyniem.
Rabarbar przyciąć na szerokość formy, grubsze łodygi przekroić wzdłuż na pół.
Masę śmietanową wylać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru.
Formę wstawić z powrotem do piekarnika, piec 20-25 minut. Masa powinna być ścięta, a rabarbar miękki.
Tarta świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno.
Smacznego!
Już dziś gdzieś pisałam....rabarbar na salony :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak idealnie, że chce się ugryźć monitor :D Rabarbar nam się nie nudzi już od prawie trzech tygodni xD Nawet parę słoiczków musów z niego zrobiłyśmy :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda, a smakować musi tysiąc razy bardziej :)
OdpowiedzUsuńNo, no- co za wygląd. Aż by się chciało zjeść od razu taki duży kawałek. Z wielką chęcią chciałabym zasmakować tej tarty. Sezon jest, tylko korzystać z rabarbarowych dobrodziejstw :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńAle cudeńko! Porywam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńWspaniała :-) muszę sobie zrobić jakąś tartę :-)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :) aż by się chciało taki paseczek zabrać
OdpowiedzUsuńObłędna ta tarta <3 I jakie piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńWspaniała, nic tylko jeść
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie! Chętnie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuńjaka idealna ta tarta :) musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńZaczarowałaś mnie tą tartę, kocham geometrię a tu widzę - dla mnie to uczta artystyczna:)
OdpowiedzUsuńWspaniała ,kwaskowata ,mmm...
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Wspaniała tarta :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :>
OdpowiedzUsuńRabarbar to wspomnienie dzieciństwa, uwielbiam ciasta z nim. Twoje wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńZnakomita! Bardzo apetyczna!!!
OdpowiedzUsuńWspaniała, bardzo estetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
Usuń