Danie z cyklu "obiad na niedzielę". Soczysta, delikatna polędwiczka, nadziana szpinakiem efektownie wygląda na talerzu, a smakuje jeszcze lepiej. Podałam ją z ryżem z pieczarkami... i zakochałam się w tym smaku!
Polecam również inne przepisy na polędwiczkę:
400g polędwiczki wieprzowej
garść liści szpinaku
100ml śmietanki
200g pieczarek
2/3 szklanki ryżu
kilka listków szałwii
sól
pieprz
papryka słodka (wędzona)
czosnek
majeranek
olej kujawski z ziołami (czosnek i bazylia)
Polędwiczkę umyć, osuszyć serwetą, przekroić płasko wzdłuż - najpierw z jednej strony na wysokości ok 1/3, nie docinając do końca, następnie od środka, również nie docinając. Po rozłożeniu powinien wyjść jeden płat mięsa.
Mięso przyklepać lekko ręką lub delikatnie tłuczkiem, doprawić do smaku, ułożyć listki szpinaku na całej powierzchni, zwinąć w roladę, okręcić nitką. Na patelni rozgrzać olej, polędwiczkę zrumienić ze wszystkich stron, przełożyć od naczynia żaroodpornego, podlać śmietanką, na wierzchu polędwiczki ułożyć listki szałwii. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC.
W międzyczasie ugotować ryż na sypko: ryż opłukać, wsypać do wrzącej osolonej wody (1:2), gotować ok 10-12 minut na małym ogniu, ryż powinien wchłonąć wodę.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, wrzucić na posmarowaną olejem patelnię, smażyć ciągle mieszając na małym ogniu, aż odparują.
Ryż połączyć z pieczarkami.
Z polędwiczki usunąć nitkę, pokroić w plastry. Ryż i polędwiczkę wyłożyć na talerze, ryż polać sosem śmietanowym, w którym się piekła polędwiczka.
Smacznego!
Polecam również inne przepisy na polędwiczkę:
- Polędwiczki w sosie musztardowym
- Rolada z polędwiczki z pomidorami, groszkiem i czosnkiem niedźwiedzim
- Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym
- Polędwiczka z truskawkami
- Aromatyczne polędwiczki na kuskusie z pieczoną papryką
400g polędwiczki wieprzowej
garść liści szpinaku
100ml śmietanki
200g pieczarek
2/3 szklanki ryżu
kilka listków szałwii
sól
pieprz
papryka słodka (wędzona)
czosnek
majeranek
olej kujawski z ziołami (czosnek i bazylia)
Polędwiczkę umyć, osuszyć serwetą, przekroić płasko wzdłuż - najpierw z jednej strony na wysokości ok 1/3, nie docinając do końca, następnie od środka, również nie docinając. Po rozłożeniu powinien wyjść jeden płat mięsa.
Mięso przyklepać lekko ręką lub delikatnie tłuczkiem, doprawić do smaku, ułożyć listki szpinaku na całej powierzchni, zwinąć w roladę, okręcić nitką. Na patelni rozgrzać olej, polędwiczkę zrumienić ze wszystkich stron, przełożyć od naczynia żaroodpornego, podlać śmietanką, na wierzchu polędwiczki ułożyć listki szałwii. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC.
W międzyczasie ugotować ryż na sypko: ryż opłukać, wsypać do wrzącej osolonej wody (1:2), gotować ok 10-12 minut na małym ogniu, ryż powinien wchłonąć wodę.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, wrzucić na posmarowaną olejem patelnię, smażyć ciągle mieszając na małym ogniu, aż odparują.
Ryż połączyć z pieczarkami.
Z polędwiczki usunąć nitkę, pokroić w plastry. Ryż i polędwiczkę wyłożyć na talerze, ryż polać sosem śmietanowym, w którym się piekła polędwiczka.
Smacznego!
Nie dziwię się zakochaniu, sama patrząc na to cudo jestem w niebie, a jakbym spróbowała, oj, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńRarytaski ,smacznie.
OdpowiedzUsuńPysznie i równiutko zawinięte :D Kto by nie chciał takich pyszności? :P
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten smak... Szkoda, że moja córcia nie cierpi pieczarek, najwyżej zrobię je oddzielnie.
OdpowiedzUsuńzamiast pieczarek może być np. groszek, marcheweczka, papryka - to, co Twoja córka lubi;) albo zupełnie bez dodatków.
UsuńPiękne smakowite zawijasy,aż idę pomyśleć o jakiejś kolacji :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam polędwiczek, a już w towarzystwie szpinaku to całe wieki. Super smaki! Wykwintnie i bardzo apetycznie :) Taki obiad idealnie nadaje się na gości :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietne roladki zrobiłaś :-) pysznie się prezentują :-)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) to szpinak z ogródka?
OdpowiedzUsuńtak;) już można nazbierać. Co prawda na pierogi byłoby za mało, ale do sałatek i mięska wystarcza;)
UsuńApetyczna propozycja :) Lubię takie dania :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej zabawy "Czas na szpinak 5", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, chętnie;)
UsuńPięknie wygląda ta zieleń wpleciona do roladek:)
OdpowiedzUsuńdziękuję;) dzięki temu widać, że to roladki:)
UsuńPięknie podane :) W smaku na pewno również jest fantastyczna :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszły ;) ale niestety szpinaku nie lubię...
OdpowiedzUsuńna zachętę powiem, że w polędwiczkach go nie czuć:)
UsuńZgrabnie zakręcone polędwiczki, szpinak rzeczywiście w takich ilościach nie jest wyczuwalny :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie, tu bardziej służy podkreśleniu "zwojów", zatem nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem, nie będzie przeszkadzał;)
Usuńświetnie i apetycznie i wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie, pięknie się prezentuje na talerzu i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam i polędwiczki, i szpinak - pycha ;)!
OdpowiedzUsuńDanie, które chętnie zjadłabym na obiad :)
OdpowiedzUsuń