niedziela, 24 maja 2015

Polędwiczka ze szpinakiem

 
Danie z cyklu "obiad na niedzielę". Soczysta, delikatna polędwiczka, nadziana szpinakiem efektownie wygląda na talerzu, a smakuje jeszcze lepiej. Podałam ją z ryżem z pieczarkami... i zakochałam się w tym smaku!

Polecam również inne przepisy na polędwiczkę:
Składniki (na 4 porcje):
400g polędwiczki wieprzowej
garść liści szpinaku
100ml śmietanki
200g pieczarek
2/3 szklanki ryżu
kilka listków szałwii
sól
pieprz
papryka słodka (wędzona)
czosnek
majeranek
olej kujawski z ziołami (czosnek i bazylia)

Polędwiczkę umyć, osuszyć serwetą, przekroić płasko wzdłuż - najpierw z jednej strony na wysokości ok 1/3, nie docinając do końca, następnie od środka, również nie docinając. Po rozłożeniu powinien wyjść jeden płat mięsa.
Mięso przyklepać lekko ręką lub delikatnie tłuczkiem, doprawić do smaku, ułożyć listki szpinaku na całej powierzchni, zwinąć w roladę, okręcić nitką. Na patelni rozgrzać olej, polędwiczkę zrumienić ze wszystkich stron, przełożyć od naczynia żaroodpornego, podlać śmietanką, na wierzchu polędwiczki ułożyć listki szałwii. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC.
W międzyczasie ugotować ryż na sypko: ryż opłukać, wsypać do wrzącej osolonej wody (1:2), gotować ok 10-12 minut na małym ogniu, ryż powinien wchłonąć wodę.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, wrzucić na posmarowaną olejem patelnię, smażyć ciągle mieszając na małym ogniu, aż odparują.
Ryż połączyć z pieczarkami.
Z polędwiczki usunąć nitkę, pokroić w plastry. Ryż i polędwiczkę wyłożyć na talerze, ryż polać sosem śmietanowym, w którym się piekła polędwiczka.
Smacznego!




23 komentarze:

  1. Nie dziwię się zakochaniu, sama patrząc na to cudo jestem w niebie, a jakbym spróbowała, oj, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i równiutko zawinięte :D Kto by nie chciał takich pyszności? :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Już czuję ten smak... Szkoda, że moja córcia nie cierpi pieczarek, najwyżej zrobię je oddzielnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast pieczarek może być np. groszek, marcheweczka, papryka - to, co Twoja córka lubi;) albo zupełnie bez dodatków.

      Usuń
  4. Piękne smakowite zawijasy,aż idę pomyśleć o jakiejś kolacji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam polędwiczek, a już w towarzystwie szpinaku to całe wieki. Super smaki! Wykwintnie i bardzo apetycznie :) Taki obiad idealnie nadaje się na gości :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne roladki zrobiłaś :-) pysznie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda pysznie :) to szpinak z ogródka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak;) już można nazbierać. Co prawda na pierogi byłoby za mało, ale do sałatek i mięska wystarcza;)

      Usuń
  8. Apetyczna propozycja :) Lubię takie dania :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej zabawy "Czas na szpinak 5", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda ta zieleń wpleciona do roladek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie podane :) W smaku na pewno również jest fantastyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie Ci wyszły ;) ale niestety szpinaku nie lubię...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na zachętę powiem, że w polędwiczkach go nie czuć:)

      Usuń
  12. Zgrabnie zakręcone polędwiczki, szpinak rzeczywiście w takich ilościach nie jest wyczuwalny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie, tu bardziej służy podkreśleniu "zwojów", zatem nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem, nie będzie przeszkadzał;)

      Usuń
  13. świetnie i apetycznie i wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe danie, pięknie się prezentuje na talerzu i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam i polędwiczki, i szpinak - pycha ;)!

    OdpowiedzUsuń
  16. Danie, które chętnie zjadłabym na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj