Pachnie skoszona trawa. Dla tego zapachu jestem z stanie nawet wysłuchiwać symfonii warczących kosiarek pod oknem. Wstałam więc pełna energii i dobrych myśli. Dokarmiłam zakwas (będzie chlebek!), podlałam kwiaty i zioła, sama też wypiłam szklankę wody z cytryną. Czas pomyśleć o dobrym śniadaniu!
Zdradzę Wam pewien sekret. Odkryłam dla siebie tajemnicę smaków, które się nie nudzą. Owsianka! Będąc jeszcze latoroślą i jedząc maminą owsiankę na mleku (smaczną bardzo, żeby nie było;), nawet nie przypuszczałam, jak wiele możliwości kulinarnych interpretacji dają te płatki. Teraz moja owsianka za każdym razem smakuje inaczej w zależności od dodatków - owoce, bakalie, mleka roślinne, czekolada, a także ze względu na sposób gotowania - zaparzana, pieczona, gotowana albo w postaci granoli. A gofry, ciastka lub pancakes z płatkami owsianymi to przecież najlepsze zdrowe słodkości!
Jeszcze kilka lat temu (no może kilkanaście), gdybym przyniosła do pracy owsiankę, byłabym obiektem zdziwionych spojrzeń znad pochłanianych kanapek. Dziś jednak coś mi podpowiada, że obiektem zdrowego zainteresowania byłaby TA owsianka. Owsianka o smaku szarlotki. Pięknie się prezentuje "za szkłem", kusząco pachnie, a taki słoik (300ml) to akurat porcja na śniadanie. Pełnoziarniste płatki owsiane, soczyste jabłko, miód, rodzynki i chrupiące prażone migdały - smakuje pysznie!
To mój SECRET pełnowartościowego śniadania ze smakiem!
Składniki (na słoik 300-400ml):
3 łyżki płatków owsianych Melvit Secret Family
1 łyżeczka miodu
1 nieduże jabłko
1 łyżka rodzynków
1 łyżka płatków migdałowych
szczypta cynamonu
sok z cytryny
Płatki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem (ok 80-100ml, żeby woda sięgała ok 0,5cm ponad płatkami), przykryć i odstawić na 6-8 minut, następnie wymieszać z miodem.
Jabłko pokroić w kostkę (można obrać ze skórki), skropić sokiem z cytryny, wsypać rodzynki i poddusić w rondelku, żeby stało się miękkie, oprószyć cynamonem.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Do słoika/miseczki nakładać warstwami owsiankę - jabłka - płatki migdałowe, warstwy powtórzyć.
Owsiankę w słoiku można podgrzać w mikrofali, jeśli wolimy na ciepło.
Smacznego!
Zdradzę Wam pewien sekret. Odkryłam dla siebie tajemnicę smaków, które się nie nudzą. Owsianka! Będąc jeszcze latoroślą i jedząc maminą owsiankę na mleku (smaczną bardzo, żeby nie było;), nawet nie przypuszczałam, jak wiele możliwości kulinarnych interpretacji dają te płatki. Teraz moja owsianka za każdym razem smakuje inaczej w zależności od dodatków - owoce, bakalie, mleka roślinne, czekolada, a także ze względu na sposób gotowania - zaparzana, pieczona, gotowana albo w postaci granoli. A gofry, ciastka lub pancakes z płatkami owsianymi to przecież najlepsze zdrowe słodkości!
Jeszcze kilka lat temu (no może kilkanaście), gdybym przyniosła do pracy owsiankę, byłabym obiektem zdziwionych spojrzeń znad pochłanianych kanapek. Dziś jednak coś mi podpowiada, że obiektem zdrowego zainteresowania byłaby TA owsianka. Owsianka o smaku szarlotki. Pięknie się prezentuje "za szkłem", kusząco pachnie, a taki słoik (300ml) to akurat porcja na śniadanie. Pełnoziarniste płatki owsiane, soczyste jabłko, miód, rodzynki i chrupiące prażone migdały - smakuje pysznie!
To mój SECRET pełnowartościowego śniadania ze smakiem!
Składniki (na słoik 300-400ml):
3 łyżki płatków owsianych Melvit Secret Family
1 łyżeczka miodu
1 nieduże jabłko
1 łyżka rodzynków
1 łyżka płatków migdałowych
szczypta cynamonu
sok z cytryny
Płatki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem (ok 80-100ml, żeby woda sięgała ok 0,5cm ponad płatkami), przykryć i odstawić na 6-8 minut, następnie wymieszać z miodem.
Jabłko pokroić w kostkę (można obrać ze skórki), skropić sokiem z cytryny, wsypać rodzynki i poddusić w rondelku, żeby stało się miękkie, oprószyć cynamonem.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Do słoika/miseczki nakładać warstwami owsiankę - jabłka - płatki migdałowe, warstwy powtórzyć.
Owsiankę w słoiku można podgrzać w mikrofali, jeśli wolimy na ciepło.
Smacznego!
Takie śniadanie dodaje sił, kusi smakiem i jak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńaż chce się jeść;) pyszna!
Usuńszarlotkowa owsianka to super pomysł :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna!
UsuńMniam..ale tam u Ciebie musi byc pysznie
OdpowiedzUsuńbyło, smakowita powtórka się szykuje;)
Usuńidealna na pyszne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, po takim śniadaniu cały dzień będzie udany:)
UsuńBrzmi smacznie i wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńsmakuje równie pysznie, jak wygląda;)
UsuńAleż pyszne 2w 1 :) poproszę porcję....
OdpowiedzUsuńzapraszam:) robi się ją w dwa miga;)
UsuńMniam, na pewno bym się skusiła. :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na owsiankowe śniadanie;)
UsuńPożywne, smaczne i wartościowe. Takie ja śniadanko powinno być :)
OdpowiedzUsuńWszelkie szarlotkowe smaki są wspaniałe. Nie raz już robiłam taką owsiankę z jabłuszkami, rodzynkami i cynamonem. Pychotka :) także naszła mnie teraz znowu na nią ochota :D
OdpowiedzUsuńja chyba jutro znowu ją zrobię;)
UsuńMy też w dzieciństwie zajadałyśmy się z mama owsianką na mleku bardziej w formie zupy a czasem na wodzie taką mocno gęstą z jogurtem :D Nasza mama do teraz się dziwi, że wtedy jej to jadłyśmy, bo wszystkie inne dzieci na około wybrzydzały ;) Wersję z jabłuszkami (jednak bez rodzynek i miodu) teraz sobie bardzo umiłowałyśmy no i oczywiście do tego musi być duuużo cynamonu :D
OdpowiedzUsuńmoja owsianka z dzieciństwa też była taka półpłynna, ale smakowała mnie.
Usuńjeśli jabłko jest dość słodkie, to nawet można nie dosładzać płatków, ale dla mnie rodzynki muszą być;)
Dałabym sie skusić, bo ja jadam najczęściej uboższą wersję owsianki.
OdpowiedzUsuńspróbuj;) przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale za to smak pyszny!
UsuńPyszna, w sam raz na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńO jak pysznie, dla mnie bez rodzynek i jestem w śniadaniowym niebie ;)
OdpowiedzUsuńowsianka bez rodzynków - serwis!:)
UsuńO! I już wiem co będę jadła na śniadanie! Prezentuje się znakomicie! Pozdrawiam cieplutko!!!
OdpowiedzUsuńto będzie smaczne śniadanie;)
UsuńSzarlotkowa owsianka to świetny sposób na utemperowanie nieco wybujałego apetytu :)
OdpowiedzUsuńsyci, a jej słodycz wystarcza, by nie sięgać po cukierki czy batony
Usuńale smakowita owsianka! : )
OdpowiedzUsuńi to jeszcze jak;)
UsuńPysznie i zdrowo! :)
OdpowiedzUsuńzgadza się;)
UsuńUwielbiam owsianki, to dla mnie najlepsze śniadanie, z jabłkami to mój faworyt :-)
OdpowiedzUsuńu nas dziś znowu była na śniadanie;)
UsuńProszę bardzo, wchodze na bloga bo zamierzałam robić owsiankę pieczoną, patrzę a tu to cudo - więc się nie zastanawiałam, na kolację miałam tę oto owsiankę. Nie robiłam warstwowo, bo mi się już nie chciało. Wyszła pyszna, choć córcia tylko zjadła jabłuszka z wierzchu :)) Nie mogę nawet podstępem skusić ją na płatki owsiane
OdpowiedzUsuńa może skusiłaby się na ciastka owsiane lub batoniki?
UsuńCzasem miłość do owsianki musi dojrzeć;)
Ciasteczka, batoniki to i owszem ale Ciiiii.... przecież one nie mają w sobie płatków owsianych ;)) :P
OdpowiedzUsuńjakie płatki, skąd w nich płatki? :D
Usuń