sobota, 30 maja 2015

Odwrócone ciasto rabarbarowe

 

Ra-bar-bar... to słowo nadawałoby się do ćwiczenia literki R:) A sam rabarbar świetnie nadaje się do upieczenia pysznego ciasta.
Chciałam, żeby było lekkie, wilgotne, aromatyczne i mięciutkie. I żeby kawałki rabarbaru były soczyste i współgrały z delikatną słodyczą ciasta. Zmodyfikowałam mój sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe, odwróciłam też kolejność warstw, wg zasady "ostatni będą pierwszymi".
Chyba się udało, bo jest takie, jak chciałam. Tylko brakuje mu nieco fotogeniczności.
Mój pierwszy rhubarb upside-down cake - odwrócony rabarbarowiec:)

Składniki:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
100ml oleju kokosowego rafinowanego (lub rzepakowego)
180ml jogurtu greckiego
3 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
sok i skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżki mielonego maku
2-3 szklanki pokrojonego rabarbaru
1 łyżka budyniu waniliowego
cukier puder do posypania

Rabarbar posypać łyżką cukru i budyniem, wymieszać, odstawić na czas przygotowania ciasta.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodając na przemian olej i jogurt, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny.
Mąkę, sodę i proszek przesiać, razem z makiem dodać do masy jajecznej, krótko zmiksować. Następnie delikatnie wmieszać pianę z białek.
Okrągłą formę (23cm, najlepiej ze zdejmowaną obręczą) wyłożyć papierem, na dnie ułożyć rabarbar, zalać ciastem.
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30-35 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto pozostawić na 5 minut na blacie, następnie przełożyć odwracając na paterę, ostrożnie zdjąć papier. Nawet jeśli ciasto wyrosło z górką, po odwróceniu się wyrówna. Obręcz ponownie zapiąć wokół ciasta, pozostawić do ostygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Słodkiego weekendu!



42 komentarze:

  1. świetnie wyszło :)Kiedyś piekłam podobne, i rabarbar za bardzo przywiązał się do formy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj wyłożyć formę papierem, a po odwróceniu na talerz delikatnie usunąć papier

      Usuń
  2. Mi zawsze upside-down cake będzie się kojarzył ze sceną Gabrielle z serialu Desperated Housewives i zawsze będzie przywoływał uśmiech na twarzy :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie odwrócone ciasto już od jakiegoś czasu się czaimy a z rabarbarem to już mistrzowskie smakowo połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny pomysł na ciasto, wart wypróbowania! :) Cudownie piękne zdjęcia ze stokrotkami! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) ciągle chcę więcej od swoich zdjęć...

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. trochę nawet za bardzo, można się pokusić o większą tortownicę, żeby warstwa ciasta była nieco niższa...

      Usuń
  6. Przeciwnie, jest bardzo fotogeniczne, pożarłam je oczami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę musiałam pokombinować, żeby ładnie go sfotografować:)

      Usuń
  7. Kochana wspaniałe ciasto, wygląda nie dość że pysznie to jeszcze ślicznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Brawo za pomysł, ciasto wygląda bardzo atrakcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, smakowało nawet lepiej, niż wyglądało:)

      Usuń
  9. Jaki brak fotogeniczności, przecież wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no wiesz, rozgotowany rabarbar na wierzchu nie specjalnie nadaje się do zdjęć, ale smak się liczy:)

      Usuń
  10. Jest świetne, bardzo popularne i nie ma opcji, żeby nie wyszło! Jestem za! :) No a smak ciasta z rabarbarem to zdecydowanie jeden z wielu moich smaków z dzieciństwa, które bardzo lubiłam. :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wcale tej popularności się nie dziwię, ponieważ smakuję cudownie;)

      Usuń
  11. Mega apetyczne ciasto. Lubię wypieki z rabarbarem i sam je piekę, ale odwrócone jeszcze przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda, świetny pomysł z dodaniem ziarenek maku do ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chciałam jakoś urozmaicić wygląd ciasta, takie makowe piegi dodają uroku:)

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. jako że miałam okazję jego jeść, nie mogę się nie zgodzić;)

      Usuń
  14. mmm pysznie wygląda! piękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję;) czyli nie jest tak źle z tym wyglądem, jak się mnie wydawało:)

      Usuń
  15. Ciasto wygląda tak pysznie, że nabrałam na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm, ale narobiłaś mi ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  17. Tak dawno nie robiłam ciasta z rabarbarem, że prawie zapomniałam jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och, w sezonie rabarbarowym szkoda zmarnować szansy na takie wypieki:)

      Usuń
  18. Rewelacyjne ciasto! Przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj