Ra-bar-bar... to słowo nadawałoby się do ćwiczenia literki R:) A sam rabarbar świetnie nadaje się do upieczenia pysznego ciasta.
Chciałam, żeby było lekkie, wilgotne, aromatyczne i mięciutkie. I żeby kawałki rabarbaru były soczyste i współgrały z delikatną słodyczą ciasta. Zmodyfikowałam mój sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe, odwróciłam też kolejność warstw, wg zasady "ostatni będą pierwszymi".
Chyba się udało, bo jest takie, jak chciałam. Tylko brakuje mu nieco fotogeniczności.
Mój pierwszy rhubarb upside-down cake - odwrócony rabarbarowiec:)
Składniki:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
100ml oleju kokosowego rafinowanego (lub rzepakowego)
180ml jogurtu greckiego
3 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
sok i skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżki mielonego maku
2-3 szklanki pokrojonego rabarbaru
1 łyżka budyniu waniliowego
cukier puder do posypania
Rabarbar posypać łyżką cukru i budyniem, wymieszać, odstawić na czas przygotowania ciasta.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodając na przemian olej i jogurt, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny.
Mąkę, sodę i proszek przesiać, razem z makiem dodać do masy jajecznej, krótko zmiksować. Następnie delikatnie wmieszać pianę z białek.
Okrągłą formę (23cm, najlepiej ze zdejmowaną obręczą) wyłożyć papierem, na dnie ułożyć rabarbar, zalać ciastem.
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30-35 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto pozostawić na 5 minut na blacie, następnie przełożyć odwracając na paterę, ostrożnie zdjąć papier. Nawet jeśli ciasto wyrosło z górką, po odwróceniu się wyrówna. Obręcz ponownie zapiąć wokół ciasta, pozostawić do ostygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Słodkiego weekendu!
świetnie wyszło :)Kiedyś piekłam podobne, i rabarbar za bardzo przywiązał się do formy ;)
OdpowiedzUsuńspróbuj wyłożyć formę papierem, a po odwróceniu na talerz delikatnie usunąć papier
UsuńMi zawsze upside-down cake będzie się kojarzył ze sceną Gabrielle z serialu Desperated Housewives i zawsze będzie przywoływał uśmiech na twarzy :))
OdpowiedzUsuńsłynny Pineapple upsidedown cake:)
UsuńNa takie odwrócone ciasto już od jakiegoś czasu się czaimy a z rabarbarem to już mistrzowskie smakowo połączenie :D
OdpowiedzUsuńciasta z rabarbarem są niezwykle smakowite:)
UsuńFantastyczny pomysł na ciasto, wart wypróbowania! :) Cudownie piękne zdjęcia ze stokrotkami! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) ciągle chcę więcej od swoich zdjęć...
Usuńpięknie wyrósł:)
OdpowiedzUsuńtrochę nawet za bardzo, można się pokusić o większą tortownicę, żeby warstwa ciasta była nieco niższa...
UsuńPrzeciwnie, jest bardzo fotogeniczne, pożarłam je oczami:)
OdpowiedzUsuńtrochę musiałam pokombinować, żeby ładnie go sfotografować:)
UsuńKochana wspaniałe ciasto, wygląda nie dość że pysznie to jeszcze ślicznie :-)
OdpowiedzUsuńCudne wyszło!.
OdpowiedzUsuńdzięki;)
UsuńMega apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńBrawo za pomysł, ciasto wygląda bardzo atrakcyjnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, smakowało nawet lepiej, niż wyglądało:)
UsuńSmaczne :)
OdpowiedzUsuńo tak;)
UsuńJaki brak fotogeniczności, przecież wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńno wiesz, rozgotowany rabarbar na wierzchu nie specjalnie nadaje się do zdjęć, ale smak się liczy:)
UsuńJest świetne, bardzo popularne i nie ma opcji, żeby nie wyszło! Jestem za! :) No a smak ciasta z rabarbarem to zdecydowanie jeden z wielu moich smaków z dzieciństwa, które bardzo lubiłam. :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwcale tej popularności się nie dziwię, ponieważ smakuję cudownie;)
UsuńMega apetyczne ciasto. Lubię wypieki z rabarbarem i sam je piekę, ale odwrócone jeszcze przede mną :)
OdpowiedzUsuńto trzymam kciuki i czekam na wrażenia smakowe;)
UsuńPysznie wygląda, świetny pomysł z dodaniem ziarenek maku do ciasta :)
OdpowiedzUsuńchciałam jakoś urozmaicić wygląd ciasta, takie makowe piegi dodają uroku:)
UsuńObłędne ciacho :) !
OdpowiedzUsuńjako że miałam okazję jego jeść, nie mogę się nie zgodzić;)
Usuńmmm pysznie wygląda! piękne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję;) czyli nie jest tak źle z tym wyglądem, jak się mnie wydawało:)
UsuńZjadłabym takie ciasto ;)
OdpowiedzUsuńoj, już nie ma;) zniknęło bardzo szybko:)
UsuńCiasto wygląda tak pysznie, że nabrałam na nie ochoty :)
OdpowiedzUsuńprzy kolejnej okazji zapraszam;)
UsuńMmm, ale narobiłaś mi ochoty!
OdpowiedzUsuńcóż, mogę jedynie powiedzieć, że było pysznie;)
UsuńTak dawno nie robiłam ciasta z rabarbarem, że prawie zapomniałam jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńoch, w sezonie rabarbarowym szkoda zmarnować szansy na takie wypieki:)
UsuńRewelacyjne ciasto! Przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;) smakowało i to jak!
Usuń