piątek, 29 maja 2015

Domowy gęsty jogurt

Robienie domowych jogurtów okazało się prostsze, niż myślałam. Po udanym jogurcie z mleka prosto od krowy, spróbowałam zrobić jogurt na mleku pasteryzowanym ze sklepu. A dodatkowo sprawdziłam, czy metoda denaturacji białka, o której pisałam wcześniej, działa. Potwierdzam - działa! Jogurt wyszedł bardzo gęsty, kremowy i mniej kwaśny, niż zwykły.
Tradycyjnie już, zajadam go z miodem na śniadanie.
A jak to się robi?
Z naukowego punktu widzenia proces denaturacji białka dla humanisty wydaje się być czarną (w tym przypadku chyba jednak białą) magią. Dla mniej zaawansowanych chemicznie wyjaśniam - pod wpływem różnych czynników, w tym przypadku - temperatury, w strukturach białka zachodzą nieodwracalne procesy. Pamiętacie pewnie to ze szkoły:) Prosty przykład - gotowanie jajka kurzego - białko się ścina i nie możemy przywrócić go do pierwotnej, płynnej postaci. Niech naukowcy wybaczą mi to kuchenne podejście do tematu, wszak chodzi o praktyczne zastosowanie wiedzy z dziedziny chemii czy fizyki:)
W przypadku produkcji domowego jogurtu wszystko jest niezwykle proste. Litr mleka podgrzewam do temperatury 75stC przez pół godziny. Najprościej jest podgrzać mleko na kuchence, a następnie umieścić garnek w piekarniku, nastawionym na podaną temperaturę. Po 30 minutach mleko studzę do 40st, dokładnie mieszam z 100ml naturalnego jogurtu, wlewam do słoików, zakręcam i zostawiam w cieple na 8 godzin. Można słoiki przykryć kocem albo wstawić do piekarnika przy 35stC. Po tym czasie będzie wyraźnie widać, że jogurt już się "nie rusza", gdy lekko potrząśniemy słoikiem.
Następnie przenoszę go do lodówki i pozostawiam na noc. A rano... śniadanie jak z bajki;)

Zrobiłam zdjęcie tego jogurtu - widać, że jest gęsty, po nabraniu łyżką nie spływa, zachowując kształt.

Kto spróbuje?;)


20 komentarzy:

  1. muszę poważnie zastanowić się nad ruszeniem z produkcją :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuszący ten jogurt, muszę spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam nigdy a twój jogurt wygląda obłędnie taki puszysty i gęsty

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze kusisz nas tym jogurtem :P Musimy się na jego produkcję psychicznie przygotować i w wakacje zacząć go samemu robić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heh, bez odpowiedniego nastawienia trudno za cokolwiek się zabrać;)

      Usuń
  5. Kusisz i kusisz tym jogurtem, teraz to juz chyba nie mam innego wyjscia jak tylko zrobic. Ale najpiew musze dojsc do siebie bo leze powalona angina

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam chyba czas to zmienić. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś robiłam, ale nie był tak gęsty jak Twój, bardzo smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten zrobiłam stosując metodę denaturacji białka, dlatego jest aż taki gęsty. Poprzedni (zwykłym sposobem zrobiony) był jak normalny jogurt.

      Usuń
  8. Na pewno niebo lepszy od kupowanego

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na domowy jogurt, uwielbiam taki gęsty :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj cudowny jest ten jogurt, nie mogę się doczekać aż go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię bardzo wszelkie jogurty, zwłaszcza naturalne, greckie. A takie domowe to już pyszności nad pysznościami. Z wielką chęcią bym zrobiła u siebie. Smakowity :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja chętnie spróbuję! Zrobiłabym w domu, ale ciągle mam jakieś obawy, dotyczące samodzielnego przygotowywania nabiału...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma się czego bać:) w tym przypadku kupiłam mleko w sklepie, było pasteryzowane, dodatkowo podgrzewanie do 75st to jak kolejna pasteryzacja. Wyjdzie:)

      Usuń
  13. Ale łatwy przepis, dziękuję, że się podzieliłaś, teraz będę robić , koniec z kupowaniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie, jest niezwykle prosty, a efekt smakowy wspaniały!
      p.s. kolejna partia jogurtu już się robi;)

      Usuń

Drukuj