Czasem chęć sięgnięcia po coś szybkiego, słodkiego bywa silniejsza ode mnie;) Uwielbiam gorzką czekoladę i mogłaby ona być tym przysmakiem, który zaspokoi ową chęć. Jednak chyba za bardzo ją lubię, bo na jednej kostce zazwyczaj się nie kończy.
Ale są przekąski, które skutecznie zaspokajają głód słodyczy, a jednocześnie są zdrowe, zawierają mnóstwo dobrych składników i rewelacyjnie smakują.
Voila - owsiane batoniki z mnóstwem bakalii. Dodałam rodzynki, żurawinę, orzechy, siemię lniane, amarantus, wiórki kokosowe, morele, pestki słonecznika, dosłodziłam miodem... Są świetnie na śniadanie, jako przekąska do pracy lub na podróż, po wysiłku fizycznym. Już nie kupuję batonów z musli w sklepie:)
Składniki:
300g płatków owsianych górskich
100g rodzynków
100g orzechów włoskich
50g pestek słonecznika
50g żurawiny
50g moreli
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki wiórków kokosowych
2/3 szklanki amarantusa ekspandowanego
200g miodu
130g oleju kokosowego
1 duże jajko
Morele, orzechy pokroić w drobną kostkę. Wszystkie suche składniki wymieszać. Olej roztopić z miodem, wymieszać z suchymi składnikami i jajkiem. Masa powinna być lepiąca.
Blaszkę (22x33) wyłożyć papierem, wysypać masę owsiano-bakaliową, mocno uklepać ręką, żeby była zwarta (można też przycisnąć z wierzchu deseczką, żeby była równa).
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut w temp. 160stC, pod koniec pieczenia pilnować, żeby nie przyrumieniła się zbyt mocno, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Kroić na batony ostrym nożem (dobrze się kroi nożem z piłką).
Przekroiłam najpierw wzdłuż na pół, a następnie każdą połowę na 10 batonów.
Smacznego!
Ale są przekąski, które skutecznie zaspokajają głód słodyczy, a jednocześnie są zdrowe, zawierają mnóstwo dobrych składników i rewelacyjnie smakują.
Voila - owsiane batoniki z mnóstwem bakalii. Dodałam rodzynki, żurawinę, orzechy, siemię lniane, amarantus, wiórki kokosowe, morele, pestki słonecznika, dosłodziłam miodem... Są świetnie na śniadanie, jako przekąska do pracy lub na podróż, po wysiłku fizycznym. Już nie kupuję batonów z musli w sklepie:)
Składniki:
300g płatków owsianych górskich
100g rodzynków
100g orzechów włoskich
50g pestek słonecznika
50g żurawiny
50g moreli
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki wiórków kokosowych
2/3 szklanki amarantusa ekspandowanego
200g miodu
130g oleju kokosowego
1 duże jajko
Morele, orzechy pokroić w drobną kostkę. Wszystkie suche składniki wymieszać. Olej roztopić z miodem, wymieszać z suchymi składnikami i jajkiem. Masa powinna być lepiąca.
Blaszkę (22x33) wyłożyć papierem, wysypać masę owsiano-bakaliową, mocno uklepać ręką, żeby była zwarta (można też przycisnąć z wierzchu deseczką, żeby była równa).
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut w temp. 160stC, pod koniec pieczenia pilnować, żeby nie przyrumieniła się zbyt mocno, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Kroić na batony ostrym nożem (dobrze się kroi nożem z piłką).
Przekroiłam najpierw wzdłuż na pół, a następnie każdą połowę na 10 batonów.
Smacznego!
Samo zdrowie, takie batoniki polecam każdemu
OdpowiedzUsuńŚwietne ,też umieram bez słodyczy.
OdpowiedzUsuńPyszne domowe batoniki :) Nic tylko wcinać.
OdpowiedzUsuńale smakowite są te batoniki :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie! Bardzo lubię takie zdrowe smakołyki :)
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że na takim jednym batoniku zazwyczaj się nie kończy xD
OdpowiedzUsuńZdrowe i smaczne :)
OdpowiedzUsuńBaaardzo lubię i dawno nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńRobione w domu batoniki są o niebo lepsze niż te pseudo zdrowe zbożowe batoniki sklepowe. Twoje w dodatku prezentują się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe słodkości to ja rozumiem, można jeść na zdrowie :)
OdpowiedzUsuńMoje ukochane słodkości :-) pisze się na nie w każdej chwili :-)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne batoniki, idealne na słodką przekąskę!
OdpowiedzUsuńwspaniałe :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają, patrząc na Twoje też bym sklepowych nie brała :)
OdpowiedzUsuńmniam pycha :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują, że aż chce się zjeść :) Poproszę jednego :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :) Aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńNie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie :) Pyszne batoniki!
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa i zachęcam do upieczenia;)
OdpowiedzUsuńOwsiane batoniki- ekstra. CZasem takie kupuję gdzieś na szybko. A tu można całkiem łatwym sposobem przyrządzić domowe. SKuszę się na pewno, bardzo lubię takie smaki :) Ekstra przekąska. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń