Odkryłam dla siebie komosę ryżową - quinoa albo ryż peruwiański. Znana jest z pradawnych czasów, w diecie Inków była podstawowym pokarmem. Rośnie z Ameryce Południowej, ale ponoć kiedyś rosła też w Polsce (tak sugeruje wikipedia). To źródło pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Samo zdrowie! A do tego pysznie smakuje, jest lekko chrupiąca, o delikatnym orzechowym posmaku. Świetnie sprawdza się w daniach głównych, sałatkach. W mojej deserowej sałatce na ciepło gra pierwszoplanową rolę!
Składniki:
0,5 szklanki quinoa (komosy ryżowej)
garść suszonych śliwek
3 łyżki orzechów włoskich
1 gruszka
1 łyżka miodu
sok z cytryny lub pomarańczy
Komosę ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 pod przykryciem w ciągu 10 minut, odstawić do ciepłego piekarnika na 10 minut - komosa będzie sypka.
Gruszkę pokroić w plastry, zgrillować na suchej patelni, pokroić w kostkę.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, obrać ze skórek (można ten krok pominąć), posiekać.
Śliwki pokroić.
Miód wymieszać z sokiem cytrynowym.
Wszystkie składniki sałatki połączyć, polać miodem.
Smacznego!
Składniki:
0,5 szklanki quinoa (komosy ryżowej)
garść suszonych śliwek
3 łyżki orzechów włoskich
1 gruszka
1 łyżka miodu
sok z cytryny lub pomarańczy
Komosę ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 pod przykryciem w ciągu 10 minut, odstawić do ciepłego piekarnika na 10 minut - komosa będzie sypka.
Gruszkę pokroić w plastry, zgrillować na suchej patelni, pokroić w kostkę.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, obrać ze skórek (można ten krok pominąć), posiekać.
Śliwki pokroić.
Miód wymieszać z sokiem cytrynowym.
Wszystkie składniki sałatki połączyć, polać miodem.
Smacznego!
Takie zdrowe i na pewno pyszne danie, myślę,że byłoby świetnym pomysłem na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńohmnomnom... śniadanie wypasione!
UsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńtaka była;)
UsuńKomosy jeszcze nie próbowałam, ale mam to planach jeśli kiedyś wpadnie mi w ręce:)
OdpowiedzUsuńteż dorwałam, teraz będzie częściej gościć na stole, bardzo nam posmakowała m.in. jako dodatek do mięska
UsuńJeszcze ciut cynamonu i możemy zabić za taką sałatkę :D
OdpowiedzUsuńbyłam tak głodna, że pochłonęłam bez cynamonu, ale świetnie pasowałby do tej sałatki
UsuńZdrowe pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak;)
Usuńsłodka i prosta sałstka z komosy! to super pomysł :)
OdpowiedzUsuńsmakowita była;)
UsuńBardzo smaczny i prosty przepis, do tego zdrowy i pięknie podany :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńLubię komosę choć dawno nie jadłam.... sałatka pycha!
OdpowiedzUsuńnam bardzo posmakowała, wypróbowałam różne wersje dań z nią;)
UsuńKomosa jest bardzo fajna, super ja wykorzystałas :)
OdpowiedzUsuńkomosa teraz częściej będzie pojawiać się na naszym stole;)
UsuńA ja jeszcze komosy nie jadłam, będę musiała koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńgorąco polecam! pyszna jest!
UsuńBardzo fajne połączenie składników !
OdpowiedzUsuńnieskromnie powiem, że pasowały do siebie;) sałatka była bardzo smaczna
UsuńCzaję się na nią już dawno, w pobliskim sklepie mają chyba wszystkie odmiany ;-) Ciekawa propozycja na sałatkę!
OdpowiedzUsuńnie zastanawiaj się, kup i ugotuj! jest bardzo smaczna, pasuje do wielu dań, no i niezwykle zdrowa!
Usuńpysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńtaka też była;)
UsuńNa słodko nie jadłam, wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńna słodko smakuje pysznie, zresztą w daniach wytrawnych równie, bardzo nam posmakowała!
UsuńOj, chyba jeszcze nigdy nie jadłam takiej sałatki :)
OdpowiedzUsuńpyszna jest, śliwki, orzechy i gruszka dobrze się ze sobą komponują, a komosę można też zastąpić kaszą jaglaną:)
Usuń