Postaram się przybliżyć nieco te informacje:)
Chia (szałwia hiszpańska) jest to roślina rodem z Ameryki Południowej. Jej małe niepozorne nasiona są prawdziwą skarbnicą kwasów omega-3, żelaza, wapnia, fosforu, potasu, magnezu, błonnika. Nie bez powodu przecież Aztekowie uważali szałwię hiszpańską za niezbędną dla dobrej kondycji fizycznej i umysłowej. W kuchni polskiej nasiona chia pojawiły się niedawno, ale już zdobyły spore grono zwolenników. Przygotowuje się z nich puddingi, napoje, dodaje się do musli, zup, kasz, sałatek, sosów, zmielone można wykorzystać do pieczenia chleba.
Nasiona chia (wraz z innymi produktami) dostałam do przetestowania od firmy Intenson. Paczuszka zawiera 150g nasion szałwii hiszpańskiej. Dla mnie dużym plusem jest strunowe opakowanie, które pozwala szczelnie zamknąć zawartość i chroni nasiona przed wilgocią i rozsypaniem.
A skoro mam już chia, nie mogłam nie przygotować tego słynnego puddingu. Najlepszą konsystencję uzyskuje się mieszając chia z płynem w proporcjach 1:9. Można użyć wody, mleka, mleczka kokosowego, migdałowego, soku - za każdym razem pudding będzie smakować inaczej. Zalane nasiona należy dobrze wymieszać trzepaczką, odstawić na 10 minut i znowu wymieszać, przykryć i pozostawić na kilkanaście godzin. Spotkałam się też z opcją moczenia nasion przez 3-4 godziny, a następnie gotowanie przez 10 minut, ale jeszcze tego sposobu nie wypróbowałam.
Ja nasionka po prostu zalałam mlekiem, a rano dodałam mus z mango. Pyyyycha!
Składniki (na 2 porcje):
2 szklanki mleka
1/3 szklanki nasion chia
1 nieduże dojrzałe mango
opcjonalnie - miód lub cukier
Nasiona zalać mlekiem, wymieszać rózgą, odstawić na 10 minut, znowu wymieszać, przykryć folią i odstawić do lodówki na noc, żeby napęczniały. Można dosłodzić wg uznania.
Mango pokroić w kostkę (bez skórki), zmiksować, żeby pozostały kawałki owoców.
Do pucharków włożyć część musu z mango, pudding chia, z wierzchu udekorować pozostałym musem.
Smacznego!
Ciągle przymierzam się do zrobienia tego puddingu, pyszny! :)
OdpowiedzUsuńja też się przymierzałam, aż w końcu zrobiłam, muszę powiedziec, że bardzo przypadł mnie do gustu;)
UsuńMuszę kupić te nasiona. Teraz na wielu blogach pojawiają się wpisy z ich wykorzystaniem.
OdpowiedzUsuńTaki pudding to musi być smaczny no i zdrowy.
zdrowy i smaczny, u mnie będzie się stale pojawiać na śniadanie
Usuńwygląda super - łał :)
OdpowiedzUsuńi smakuje również;)
UsuńUwielbiamy je za to, że są tak proste w użyciu a tak pyszne :D
OdpowiedzUsuńdokładnie, a w dodatku smaki można zmieniać;)
UsuńTeż je już polubiłam :) łatwe, pyszne, efektowne i zdrowe....
OdpowiedzUsuńbardzo mnie posmakowały:)
UsuńMnie też kusi. Moja lista "do zrobienia" jest tak obszerna, że zastanawiam się czy wyrobię się do końca życia. :)))
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wygląda świetnie, zwłaszcza w połączeniu z żółtym mango. :)
Ten pudding jest z tych, co same się robią;) a z każdym rodzajem owoców fajnie będzie wyglądać, bo sam w sobie jest bardzo efektowny. Te kuleczki kuszą;)
UsuńMam te nasionka, ale jeszcze niczego z nich nie robiłam, spróbuję taki pudding ;)
OdpowiedzUsuńzrób, bardzo fajnie smakują, a pracy niewiele;)
UsuńWspaniały koktajl, uwielbiam te nasionka :-)
OdpowiedzUsuńi ja bardzo polubiłam;)
UsuńWszędzie te nasiona chia, jakoś nie wiem, nie mogę się przekonać, żeby je wypróbować a wszystko tak pysznie wygląda :D Chyba mnie kusisz :D
OdpowiedzUsuńskuś się;) same w sobie są bez smaku, nadają jedynie konsystencję, która jest fajna;) a smak można za każdym razem zmieniać, używając innego mleka czy owoców
UsuńGenialny koktajl. Musze w końcu kupić chia;)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam i zachęcam:)
Usuńja też uwielbiam chia i każdy deser, czy koktajl z ich zastosowaniem! :)
OdpowiedzUsuńu mnie na razie tylko w tej postaci wypróbowane, ale będzie więcej przepisów:)
Usuńwygląda świetnie, muszę go w końcu zrobić :-)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam, smakuje świetnie
UsuńMoja ukochana chia <3 najczęściej jem taki właśnie pudding z mango lub z malinami, mniam :)
OdpowiedzUsuńja też się zakochałam od pierwszej łyżeczki:)
Usuń