piątek, 3 kwietnia 2015

Mazurki pomarańczowo-czekoladowy i kajmakowo-bakaliowy

 Mazurki pomarańczowo-czekoladowy i kajmakowo-bakaliowy
Przygotowania do Świąt od tej kulinarnej strony idą pełną parą. Dwa mazurki gotowe, będzie jeszcze tradycyjny orzechowy oraz o smaku śliwki w czekoladzie. 
Te dzisiejsze to pomarańczowo-czekoladowy oraz kajmakowo-bakaliowy. Do pomarańczowego użyłam domowej konfitury pomarańczowej. Natomiast w drugim mazurku bakalie namoczyłam w rumie. Oba polałam czekoladą, która niestety nie chciała się pięknie i równo rozsmarować, wiadomo - bakalie nie są płaskie;) Ale liczy się smak:)
Polecam również inne przepisy na mazurki:
 
 

Mazurki pomarańczowo-czekoladowy i kajmakowo-bakaliowy

Składniki:
180g mąki
120g masła
2 żółtka
1 łyżka cukru pudru

nadzienie I:
100ml konfitury pomarańczowej

nadzienie II:
5 moreli
5 śliwek
2 łyżki rodzynków
3 łyżki rumu
2 łyżki orzechów włoskich
3 łyżki kajmaku

Polewa: 150g czekolady

Masło posiekać  z mąką, dodać żółtka, cukier puder i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Morele i śliwki drobno pokroić, razem z rodzynkami zalać rumem, odstawić na 2 godziny. Orzechy podprażyć na patelni,  żeby skórki się złuszczyły, posiekać, wymieszać z bakaliami w rumie.
Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok 5mm, z kawałków ciasta zrobić ozdobny rant. Ułożyć na blasze na papierze do pieczenia, nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 10 minut w temp. 180stC na złoty kolor.
Upieczone spody ostudzić.
Jeden spód posmarować kajmakiem, wyłożyć bakalie.
Drugi spód posmarować konfiturą.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać oba mazurki. Póki czekolada nie zastygnie, można udekorować płatkami migdałów lub innymi bakaliami.
Radosnego przygotowania do Świąt!
Mazurki pomarańczowo-czekoladowy i kajmakowo-bakaliowy

15 komentarzy:

  1. Jaki pyszny mazurek, świetne zestawienie smaków :) Wesołych Świąt! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne mazurki! :) Wesołych Świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają świetnie, zwłaszcza ten pierwszy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Radosnych, pogodnych świąt! :) Mazurki rewelacyjne - pyszna lista składników na nadzienie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten pomarańczowy zjadłabym z niejedną dokładką ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszę nie pokazuj nam tak smakowicie wyglądających mazurków, bo w pokoju obok kilka sztuk leży na stole i słyszymy jak do nas wołają "Zjedz mnie!" :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ulegnijcie pokusie) w niedzielę będą smakować jeszcze lepiej:)

      Usuń
    2. Nie uległyśmy ale dzisiaj po kawałku babki gryczanej zjadłyśmy z ochotą :D

      Usuń
  7. Piękne mazurki Ci wyszły :) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne mazurki :-) Wesołych Świąt, radosnych, kolorowych i rodzinnych :-))))

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuję za mile komentarze oraz życzenia!
    Wszystkim Wam i Waszym bliskim życzę radosnego przeżywania Wielkanocy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne te mazurki! Pogodnej i smakowitej Wielkanocy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłęd !!! W wyglądzie i smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj