Jajko to tak wdzięczny produkt, że nie wyobrażam gotowania i jedzenia bez niego. W opiniach dietetyków na przestrzeni lat zajmowało ono różne bieguny, niektórzy uważają wręcz, że powinno się zjadać 10 jajek tygodniowo. Aż tak skrajna w swojej codziennej diecie raczej nie jestem, ale kilka razy w tygodniu lubię zjeść jajko. Czy to w sałatce, czy na kanapce, jako omlet lub gotowane na miękko... Można go przyrządzić na tysiące sposobów i nie tylko na Wielkanoc:)
U mnie dziś jajko faszerowane awokado. Nadzienie to nic innego, jak roztarte awokado wymieszane z żółtkiem. Można oczywiście zmiksować to na gładki krem, ale chciałam mieć wyczuwalne kawałeczki składników. Tę przystawkę lepiej przygotować tuż przed podaniem, gdyż awokado lubi ciemnieć, a wtedy już nie wygląda tak apetycznie.
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
1 dojrzałe awokado
sok z cytryny
świeżo mielony pieprz
rzeżucha
Jajka obrać, przekroić na pół, wyjąc żółtka. Awokado przekroić, łyżką wydrążyć miąższ, rozgnieść go widelcem i wymieszać z żółtkiem, doprawić do smaku. Nadzieniem napełnić białka. Po wierzchu posypać rzeżuchą.
Smacznego!
Jakie to smakowite :)
OdpowiedzUsuńbyło bardzo smaczne;)
UsuńSmaki wiadomo -pyszne - ale jak pięknie podane i sfotografowane:)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńZawsze awokado jemy jakby zamiast jajka ale połączenie tych dwóch smaków też jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńu mnie bardzo często jest na stole taki duet w różnych postaciach;)
UsuńPyszne jajeczko i piękne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńWygląda bardzo ładnie i prezentacja Śliczna :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;) aż się zaczerwieniłam:)
UsuńJa uwielbiam jajka w różnej postaci, zwłaszcza na kolację:) Choć do awokado jeszcze się nie przekonałam, Twoja wersja wygląda tak apetycznie, że bym się skusiła;)
OdpowiedzUsuńawokado solo nie ma jakiegoś konkretnego smaku, ale jako dodatek smakuje wyśmienicie. Uwielbiam z łososiem, szprotkami a nawet śledziem, z jajkiem gotowanym albo jajko z awokado zapiekane, w sałatkach... Spróbuj, może się przekonasz;)
UsuńTakie jajka nadziewane to samo zdrowie i kwintesencja smaku. W dodatku rzeżucha- musi dawać świetny posmak. Lubię, a dawno nie jadłam. A w dodatku ten wygląd. Podziwiam za umiejętność zrobienia z potrawy dzieła sztuki i pięknego jej ujęcia na fotografii. Pozdrawiam serdecznie. Megly. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) bez jajek nie wyobrażam sobie kuchni. A co do zdjęcia - ciągle się uczę, najczęściej na własnych błędach... Pozdrawiam wiosennie;)
UsuńAvocado świetnie się komponuje z jajkami, pięknie podane jajeczka :)
OdpowiedzUsuńpasują do siebie:) dziękuje:)
UsuńPyszna propozycja i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPrzepisem będe zachwycac sie później, na razie jestem pod wrażeniem zdjęcia. Lubię takie, na których główną rolę odgrywa właśnie danie, które prezentujesz. Rzekłabym - minimalizm odnośnie dodatkowych elementów zdjęcia. Piękne :)) A jajka oczywiście do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńdziękuję;) jak już pisałam wyżej, ciągle się uczę robienia zdjęć. Czasem wychodzą, czasem nie, ale się nie poddaję i uczę na błędach;)
UsuńPychota :) Kradnę porcje :)
OdpowiedzUsuńchętnie się dzielę;)
UsuńPychotka :) Robię czasem podobne, tylko dodaję jeszcze kremowy serek, czosnek i limonkę :)
OdpowiedzUsuńja robię awokado w serkiem, limonką i czasem czosnkiem (jeśli nie idę do pracy;)), uwielbiam!
UsuńJaki pyszny pomysł na farsz do jajek :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowity;)
UsuńU mnie takie były na Wielkanoc, pyszne! :)
OdpowiedzUsuńpysznie smakowały:)
UsuńPycha!! uwielbiam faszerowane jajeczka
OdpowiedzUsuńja również;) w zależności od składników smakują inaczej, ale zawsze pysznie;)
Usuń