Wypoczęci po weekendzie? a może jak ja - zmarznięci?;) Po smakowitym cieście przyszła pora na coś wytrawnego. Coś, czym można posmarować kanapkę, coś zdrowego i niebanalnego. Hummus już znacie, więc będzie pasta fasolowa. Niektórzy nazywają ją "smalczykiem", ale niech Was nie zmyli ta nazwa - nie ma w nim ani grama tłuszczu zwierzęcego. Zainspirowana przepisem z blogu Jadłonomia, zrobiłam swoją wersję smalczyku fasolowego ze śliwką i cebulką.
2 dni - i już zjedzony... z domowym chlebem, kiszonym ogórkiem... To chyba najlepsza recenzja i zachęta;)
Składniki:
2/3 szklanki fasoli
2 cebule
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 ziarenka jałowca
3-4 miękkie suszone śliwki (w tym może być 1 wędzona)
sos sojowy
szczypta majeranku
pieprz czarny
sól morska
2 łyżki oleju do smażenia (użyłam rafinowanego kokosowego oleju)
ok. 1/3 szklanki zimnej wody
Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości (gotowałam w szybkowarze 18 minut). Ostudzić.
Cebulę pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać olej, wrzucić przyprawy (ziele, jałowiec, liść), dodać cebulę i smażyć mieszając, na złoto-bursztynowy kolor. Cebulę ostudzić, przyprawy wyjąć.
Fasolę zmiksować blenderem na gładką masę, dolewając wodę i sos sojowy. Dosolić do smaku, doprawić pieprzem i majerankiem.
Śliwki pokroić w drobną kostkę. Ostudzoną cebulkę i śliwki dodać do pasty fasolowej, krótko zmiksować blenderem, żeby pozostały wyczuwalne kawałki cebulki i śliwek.
Pastę przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje z domowym chlebem i kiszonym ogórkiem;)
Smacznego!
2 dni - i już zjedzony... z domowym chlebem, kiszonym ogórkiem... To chyba najlepsza recenzja i zachęta;)
Składniki:
2/3 szklanki fasoli
2 cebule
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 ziarenka jałowca
3-4 miękkie suszone śliwki (w tym może być 1 wędzona)
sos sojowy
szczypta majeranku
pieprz czarny
sól morska
2 łyżki oleju do smażenia (użyłam rafinowanego kokosowego oleju)
ok. 1/3 szklanki zimnej wody
Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości (gotowałam w szybkowarze 18 minut). Ostudzić.
Cebulę pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać olej, wrzucić przyprawy (ziele, jałowiec, liść), dodać cebulę i smażyć mieszając, na złoto-bursztynowy kolor. Cebulę ostudzić, przyprawy wyjąć.
Fasolę zmiksować blenderem na gładką masę, dolewając wodę i sos sojowy. Dosolić do smaku, doprawić pieprzem i majerankiem.
Śliwki pokroić w drobną kostkę. Ostudzoną cebulkę i śliwki dodać do pasty fasolowej, krótko zmiksować blenderem, żeby pozostały wyczuwalne kawałki cebulki i śliwek.
Pastę przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje z domowym chlebem i kiszonym ogórkiem;)
Smacznego!
Fasolowy smalczyk? Coś dla mnie, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny, teraz będę go robiła częściej i z innymi dodatkami
UsuńZnam i lubię baaardzo:)
OdpowiedzUsuńteraz i ja lubię;)
UsuńFajny pomysł na kanapki - z domowym pieczywem i ogóreczkiem - pycha! :)
OdpowiedzUsuńpyszna pasta, polecam;)
UsuńO tak, z ogóreczkiem kiszonym to jest prawdziwy rarytas :D
OdpowiedzUsuńpyszna, taki smalczyk to nawet ja lubię;)
UsuńBardzo fajny pomysł, muszę zrobić :) Przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie, jest bardzo smaczna!
UsuńBardzo go lubię ;)
OdpowiedzUsuńi ja polubiłam;)
UsuńSwietny pomysł, na pewno smaczny
OdpowiedzUsuńbaaaardzo;)
UsuńBardzo lubię wsztskie smarowidła do chleba. A z domowym chlebkiem ... Pycha!
OdpowiedzUsuńdomowy chlebek już sam w sobie jest pyszny, a jeśli go posmarować taką pastą to na jednej kromce się nie skończy:)
UsuńZabieram się za ten smalczyk i zabrać nie mogę... wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńmoże na zachętę powiem, że żałuję tak długiego zwlekania z jego przygotowaniem;) pyszny jest! będę eksperymentować z innymi dodatkami też
UsuńRobiłam i rzeczywiście jest pyszna!
OdpowiedzUsuńzjadłabym znowu;)
Usuńteż taki robiłam, przesmaczny :-)
OdpowiedzUsuńpyszny!
UsuńPasta z fasoli jest świetna!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ją!
UsuńUwielbiam , pyszna :)
OdpowiedzUsuńświetnie smakuje;)
UsuńRobiłam taki smalczyk pycha :)
OdpowiedzUsuńtak, jest świetny:)
UsuńPodoba mi się taka wersja smalcu.
OdpowiedzUsuńz nim stanę się amatorką smalcu:)
UsuńOd dawna nachodzi mnie na taką wege pastę kanapkową ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam, prosta do zrobienia, a smak pyszny!
Usuń