Za moim oknem jest park, rośnie tam kilka mirabelek, które już pięknie kwitną... Jednak przy dzisiejszej pogodzie ten widok przypomina raczej usypane śniegiem gałązki;) Brrrrr, zimno...
Rozgrzewam się więc cynamonową herbatą z imbirem. A do herbaty mam pyszne ciasto! W tym, że pyszne, nie ma ani cienia przesady. A w dodatku przygotowałam go w zaledwie 30 minut, choć trudno w to uwierzyć:)
Ciasto samo w sobie jest bardzo smaczne, mięciutkie, puchate. W połączeniu z kremem i malinami to już prawdziwa poezja! Takie ciasto w postaci rolady piecze moja ciocia, natomiast w Polsce nie spotkałam go na blogach, w serwisach czy książkach kucharskich.
Można upiec go na większej blaszce i zwinąć w roladę, można w foremkach na muffinki, albo jak w moim przepisie - zrobić uroczy torcik z owocami. Owoce mogą być dowolne, jak również krem. Polecam jednak lekkie, śmietanowe kremy.
Koniecznie wypróbujcie!
Składniki:
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (350g)
1 szklanka mąki
1 duże jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny
opcjonalnie - 1 łyżka maku
krem:
300ml śmietanki 30%
200ml serka mascarpone (lub serka śmietankowego)
2 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
300g malin (mogą być mrożone)
Mleko zagęszczone, jajko i mąkę zmiksować lub wymieszać łyżką na gładkie ciasto. Wsypać sodę, polać sokiem z cytryny, wymieszać. Jeśli chcemy mieć ciasto piegowate - dodajemy mak.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie po całej foremce. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 9-11 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka), wyjąć, ostudzić.
Krem: śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i sok z cytryny, delikatnie połączyć z mascarpone.
Ciasto przekroić w poprzek na pół (2 blaty ok 16x22cm). Jeden blat ułożyć na paterze, posmarować połową kremu, na krem wyłożyć maliny, przykryć drugim blatem, posmarować kremem. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin - będzie jeszcze bardziej puszyste i miękkie.
Smacznego!
Rozgrzewam się więc cynamonową herbatą z imbirem. A do herbaty mam pyszne ciasto! W tym, że pyszne, nie ma ani cienia przesady. A w dodatku przygotowałam go w zaledwie 30 minut, choć trudno w to uwierzyć:)
Ciasto samo w sobie jest bardzo smaczne, mięciutkie, puchate. W połączeniu z kremem i malinami to już prawdziwa poezja! Takie ciasto w postaci rolady piecze moja ciocia, natomiast w Polsce nie spotkałam go na blogach, w serwisach czy książkach kucharskich.
Można upiec go na większej blaszce i zwinąć w roladę, można w foremkach na muffinki, albo jak w moim przepisie - zrobić uroczy torcik z owocami. Owoce mogą być dowolne, jak również krem. Polecam jednak lekkie, śmietanowe kremy.
Koniecznie wypróbujcie!
Składniki:
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (350g)
1 szklanka mąki
1 duże jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny
opcjonalnie - 1 łyżka maku
krem:
300ml śmietanki 30%
200ml serka mascarpone (lub serka śmietankowego)
2 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
300g malin (mogą być mrożone)
Mleko zagęszczone, jajko i mąkę zmiksować lub wymieszać łyżką na gładkie ciasto. Wsypać sodę, polać sokiem z cytryny, wymieszać. Jeśli chcemy mieć ciasto piegowate - dodajemy mak.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie po całej foremce. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 9-11 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka), wyjąć, ostudzić.
Krem: śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i sok z cytryny, delikatnie połączyć z mascarpone.
Ciasto przekroić w poprzek na pół (2 blaty ok 16x22cm). Jeden blat ułożyć na paterze, posmarować połową kremu, na krem wyłożyć maliny, przykryć drugim blatem, posmarować kremem. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin - będzie jeszcze bardziej puszyste i miękkie.
Smacznego!
Fajny taki delikatny przekładaniec :) W formie rolady też wyglądałby super :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jest brzydka pogoda? Szkoda, bo u nas jest cieplutko i bardzo słonecznie :)
pogoda w kratkę, raz słońce, raz deszcz kropi... ale zaledwie +6 to trochę za mało:)
UsuńJakoś tak wiosennie się zrobiło-pomimo deszczu za oknem. To ciasto zdecydowanie przywołuje wiosnę :)
OdpowiedzUsuńwczoraj próbowałam tym ciastem przekupić pogodę, chyba się udało, bo dziś już słoneczko świeci:)
UsuńUwielbiam wszystko co z mlekiem zagęszczonym słodzonym. Przepis wykorzystam na pewno i sądzę, że stanie się to już w tym tygodniu :) Spróbuję wersję z roladą :)
OdpowiedzUsuńroladę piecze się jeszcze krócej, bo ciasto będzie cieńsze. Jeśli chodzi o blaszkę, to musi być większa, ok 40x30cm. Ciocia często piecze roladę, od razu po wyjęciu z piekarnika smaruje dżemem albo serkiem i jeszcze ciepłą zwija (tak jest szybciej;). Do zwijania na ciepło nie nadaje się krem z bitej śmietanki. Nie próbowałyśmy natomiast zwijać jej najpierw ze ściereczką i studzić, a później smarować nadzieniem, ale myślę, że jak najbardziej można. Czekam na efekty:)
UsuńZrobiłam roladę według przepisu i była pyszna :) Zwinęłam ją na ściereczce do wystygnięcia, a potem posmarowałam kremem z śmietanki 30 i cukru pudru, no i owoce oczywiście :) Świetny przepis :)
UsuńP.S. Piekłam ją w formie o wymiarach 30x36cm, bo nie miałam większej, ale wyszła super, nie za gruba.
ogromnie się cieszę, że rolada wyszła pyszna!
Usuńuwielbiam mleko skondensowane, musze wypróbować na nim ciasto :-)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam, ciasto jest niezwykle puszyste
UsuńCiekawe ciasto - do wypróbowania:) Zwłaszcza że tak krótko się piecze a całość wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńto moje piekło się 9 minut, ale to zależy od piekarnika. Więc rzeczywiście szybko, a efekt smakowy pyszny!
Usuńoch, bardzo kuszące :)
OdpowiedzUsuńzachęcam:)
UsuńTakie ciacho musi smakować obłędnie! :) Przepis bardzo ciekawy i chyba go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpolecam wypróbować, szybko się robi, smakuje pysznie:)
UsuńMa wspanialy kolor! Piękne!
OdpowiedzUsuńi smak:) dziękuję!!
UsuńCiekawy przepis na ciasto :-) całość fajnie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję;) i zapraszam na kawałek;)
UsuńAle piękne! :)
OdpowiedzUsuńi smaczne, co najważniejsze;)
UsuńRzeczywiście, nigdy się nie spotkałam z mlekiem zagęszczonym w składzie:) Wygląda tak apetycznie, że od razu zjadłabym 2 kawałki:))
OdpowiedzUsuńciasto jest bardzo smaczne, a ile zjadłam kawałków - nie powiem;)
UsuńNa jednym kawałku bym nie poprzestała :) piękny widok....
OdpowiedzUsuńpyszne było:)
UsuńAleż rozkoszne ciacho! <3
OdpowiedzUsuńjest pyszne:) tzn. było;)
Usuń