Zazwyczaj makaron jadamy w wersji tradycyjnej, czyli wytrawnie. W zupach, w sałatkach, z pesto, z sosem, z warzywami albo jako zapiekanki. Wszystkie te pomysły można znaleźć w spisie potraw pod hasłem "Makaron". Gdy dostałam od producenta Międzybrodzkiego Makaronu zestaw ich produktów do przetestowania, najpierw obejrzałam opakowanie i wczytałam się w skład - makaron 4 jajeczny ze świeżych jaj! I muszę powiedzieć, że widać to zarówno po kolorze suchego makaronu, jak i po ugotowaniu. Smakuje jak najlepszy makaron domowy! W każdym daniu się sprawdzi. A ja wymyśliłam z nim świetną zapiekankę makaronową na słodko. Z prażonymi jabłkami, śmietana i bezą... Ohmnomnom...
Składniki:
1 szklanka makaronu risi (użyłam Międzybrodzki Ryż 4-jajeczny)
2 jajka
150ml śmietany 18%
4 łyżki brązowego cukru
3 jabłka (szara reneta najlepiej)
cynamon
masło do posmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Żółtka wymieszać ze śmietaną i 2 łyżkami cukru.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić , żeby zmiękły, ale się nie rozpadły, oprószyć cynamonem.
Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru.
Foremki (albo jedną większą o średnicy ok 20cm) posmarować masłem, obsypać bułką tartą. Wyłożyć makaron, zalać masą śmietanową, na makaronie ułożyć jabłka, na wierzchu jabłek bezę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 15-20 minut w temp. 180stC.
Przed podaniem można oprószyć z wierzchu cynamonem lub cukrem pudrem.
Słodkiej niedzieli:)
Składniki:
1 szklanka makaronu risi (użyłam Międzybrodzki Ryż 4-jajeczny)
2 jajka
150ml śmietany 18%
4 łyżki brązowego cukru
3 jabłka (szara reneta najlepiej)
cynamon
masło do posmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Żółtka wymieszać ze śmietaną i 2 łyżkami cukru.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić , żeby zmiękły, ale się nie rozpadły, oprószyć cynamonem.
Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru.
Foremki (albo jedną większą o średnicy ok 20cm) posmarować masłem, obsypać bułką tartą. Wyłożyć makaron, zalać masą śmietanową, na makaronie ułożyć jabłka, na wierzchu jabłek bezę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 15-20 minut w temp. 180stC.
Przed podaniem można oprószyć z wierzchu cynamonem lub cukrem pudrem.
Słodkiej niedzieli:)
Nigdy nie jadłam makaronu w takiej postaci, ale jestem pewna, że smakuje świetnie i tak własnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńsmakuje pysznie i nie jest za słodko:)
UsuńTakiej zapiekanki nie jadłam, ale za to z czasów dzieciństwa dobrze wspominam makaron z truskawkami! :)
OdpowiedzUsuńu nas w przedszkolu był z twarogiem na słodko, też lubiłam. Natomiast z owocami nie jadłam
UsuńZawsze robiłam ryż zapiekany z jabłkami, z makaronem to coś nowego, aż zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńRyż też lubię;) Makaron fajnie się komponuje z jabłkami i masą śmietanowa:)
UsuńUwielbiam! Mój tata zawsze robił, gdy zostało makaronu po rosole :)
OdpowiedzUsuńZ dobrym domowym makaronem to jest dopiero smak!
UsuńNigdy nie jadłam takiej zapiekanki, a makaron uwielbiam. Myślę, że by mi smakowała. Bardzo ciekawy pomysł :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, też myślę, że posmakowałaby Ci taka zapiekanka:)
UsuńŚwietny pomysł, zapiekanka wygląda bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;) pysznie też smakowała.
UsuńU mnie ostatnio był makaron z truskawkami, pychotka:) Lubię na słodko.
OdpowiedzUsuńmniam:) u mnie czeka już w kolejce do zrobienia:)
Usuńale świetny pomysł! makaron i jabłka! Super!
OdpowiedzUsuńsuper smakowało;)
UsuńZapiekanka makaronowa na słodko? Nigdy nie próbowałyśmy ale prezentuje się pysznie :D Marzyła by nam się taka z makaronu gryczanego :P
OdpowiedzUsuńdlaczego nie;) myślę, że makaronem gryczanym również byłaby pyszna
UsuńŚwietny pomysł. Do tej pory zapiekanki makaronowe jadałam tylko w wersji wytrawnej, ale ta Twoja brzmi tak apetycznie, że na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńu nas też najczęściej są wytrawne, ale czasem lubię coś zmienić:) tym bardziej, że taki makaron na słodko to i obiad, i deser w jednym:)
UsuńWygląda bardzo smakowicie; )
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńKurczę, super! To wygląda jak szarlotka ;)
OdpowiedzUsuńhehe, szarlotka makaronowa - dlaczego nie;)
UsuńMakaronowy jabłecznik - super!
OdpowiedzUsuńcoś w tym stylu:)
UsuńO matko muszę przyznać,że bardzo oryginalny przepis :D Podoba mi się !
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie :)
dziękuję:) pomyślę nad zgłoszeniem:)
UsuńWygląda jak kawałek ciasta! Aż czuję aromat szarlotki :)
OdpowiedzUsuńpachnie trochę szarlotkowo, a to za sprawą cynamonu i jabłek:)
UsuńPysznie się zapowiada, świetnie podana :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, była bardzo smaczna;)
Usuń