Połączenie kurczaka ze śliwką to bardzo zgrany duet. A jeśli dodamy do niego chrupiący boczek, kubki smakowe doznają najwyższego stopnia przyjemności. Idealne danie na niedzielny rodzinny obiad lub uroczystą kolację w gronie znajomych – będą zachwyceni!
3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
100g suszonych śliwek
100g pleśniowego sera (camembert, brie)
8 plasterków wędzonego surowego boczku
150ml śmietanki 30%
kilka listków szałwii
tymianek
sól morska
papryka słodka
pieprz czarny
Filety przekroić płasko na pół, nie przecinając do końca, rozłożyć, delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Na mięsie ułożyć po kilka śliwek i kawałki sera, zwinąć w roladki. Każdą roladkę owinąć 2 plasterkami boczku, spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami, roladki obsmażyć z każdej strony na rumiano, przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu położyć liście szałwii, zalać śmietanką, przykryć folią, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 20 minut w temp. 180stC, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 5 minut.
Najlepiej smakują z gotowanymi lub pieczonymi młodymi ziemniaczkami.
Porada: Roladki można również dusić na patelni: po obsmażeniu zalać śmietanką, przykryć i gotować na małym ogniu 25 minut.
Smacznego!
Zapiekane roladki z fileta w boczku ze śliwką
Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka (ok. 500g) 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
100g suszonych śliwek
100g pleśniowego sera (camembert, brie)
8 plasterków wędzonego surowego boczku
150ml śmietanki 30%
kilka listków szałwii
tymianek
sól morska
papryka słodka
pieprz czarny
Filety przekroić płasko na pół, nie przecinając do końca, rozłożyć, delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Na mięsie ułożyć po kilka śliwek i kawałki sera, zwinąć w roladki. Każdą roladkę owinąć 2 plasterkami boczku, spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami, roladki obsmażyć z każdej strony na rumiano, przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu położyć liście szałwii, zalać śmietanką, przykryć folią, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 20 minut w temp. 180stC, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 5 minut.
Najlepiej smakują z gotowanymi lub pieczonymi młodymi ziemniaczkami.
Porada: Roladki można również dusić na patelni: po obsmażeniu zalać śmietanką, przykryć i gotować na małym ogniu 25 minut.
Smacznego!
Pysznie, ;) idealny obiad
OdpowiedzUsuńbyło pysznie;)
UsuńPycha!:)
OdpowiedzUsuńtak jest;)
UsuńMniam, bardzo lubię akurat połączeniem śliwek z drobiem:)
OdpowiedzUsuńnam również bardzo odpowiada:)
UsuńHaha nasz tata na sam widok tych zdjęć obślinił się jak głodny piesek :D
OdpowiedzUsuńto dopiero pochwała! pozdrawiam Tatę:)
UsuńWspaniałe roladki :-) ze śliwką jeszcze nie robiłam. Pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńmięso, szczególnie drobiowe, i śliwki bardzo się lubią;) Spróbuj;)
UsuńRewelacyjne:) Widywałam już przepisy z połączeniem śliwka i boczek, ale sama nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie smakują, zachęcam do spróbowania;)
UsuńU mnie nie przepadają za łączeniem mięsa z czymś słodkim ,ale ja chętnie.
OdpowiedzUsuńu nas kiedyś było podobnie, tradycyjna kuchni wygrywała. Ale kilka razy spróbowali mięsa z owocami i zmienili zdanie. Kolejny krok to przekonanie rodziny do mięsa z czekoladą;)
UsuńBardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, tak też smakowało;)
UsuńMoje ulubione połączenie. Wyglądaję przepięknie.
OdpowiedzUsuńdziękuję, takie połączenie nam równiez smakuje;)
Usuńznakomicie wyglądają, boczek nadaje soczystości, a śliwka to coś :-)
OdpowiedzUsuńabsolutnie się zgadzam:)
UsuńPyszne danie :) Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) świetnie też smakują;)
UsuńJako niemiesna uważam ze bardzo ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńod niemięsnej to komplement podwójny:) dziękuję;)
UsuńCzy roladki można sobie przygotować dzień wcześniej a w dniu podania je tylko obsmażyć i poddusić?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można tak zrobić
Usuń