sobota, 14 marca 2015

Zapiekane roladki z fileta w boczku ze śliwką

Połączenie kurczaka ze śliwką to bardzo zgrany duet. A jeśli dodamy do niego chrupiący boczek, kubki smakowe doznają najwyższego stopnia przyjemności. Idealne danie na niedzielny rodzinny obiad lub uroczystą kolację w gronie znajomych – będą zachwyceni! 



Zapiekane roladki z fileta w boczku ze śliwką

Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka (ok. 500g)
3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
100g suszonych śliwek
100g pleśniowego sera (camembert, brie)
8 plasterków wędzonego surowego boczku
150ml śmietanki 30%
kilka listków szałwii
tymianek
sól morska
papryka słodka
pieprz czarny

Filety przekroić płasko na pół, nie przecinając do końca, rozłożyć, delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Na mięsie ułożyć po kilka śliwek i kawałki sera, zwinąć w roladki. Każdą roladkę owinąć 2 plasterkami boczku, spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami, roladki obsmażyć z każdej strony na rumiano, przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu położyć liście szałwii, zalać śmietanką, przykryć folią, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 20 minut w temp. 180stC, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 5 minut.
Najlepiej smakują z gotowanymi lub pieczonymi młodymi ziemniaczkami.

Porada: Roladki można również dusić na patelni: po obsmażeniu zalać śmietanką, przykryć i gotować na małym ogniu 25 minut.
Smacznego!

26 komentarzy:

  1. Mniam, bardzo lubię akurat połączeniem śliwek z drobiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha nasz tata na sam widok tych zdjęć obślinił się jak głodny piesek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe roladki :-) ze śliwką jeszcze nie robiłam. Pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mięso, szczególnie drobiowe, i śliwki bardzo się lubią;) Spróbuj;)

      Usuń
  4. Rewelacyjne:) Widywałam już przepisy z połączeniem śliwka i boczek, ale sama nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie nie przepadają za łączeniem mięsa z czymś słodkim ,ale ja chętnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas kiedyś było podobnie, tradycyjna kuchni wygrywała. Ale kilka razy spróbowali mięsa z owocami i zmienili zdanie. Kolejny krok to przekonanie rodziny do mięsa z czekoladą;)

      Usuń
  6. Moje ulubione połączenie. Wyglądaję przepięknie.

    OdpowiedzUsuń
  7. znakomicie wyglądają, boczek nadaje soczystości, a śliwka to coś :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne danie :) Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jako niemiesna uważam ze bardzo ładnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy roladki można sobie przygotować dzień wcześniej a w dniu podania je tylko obsmażyć i poddusić?

    OdpowiedzUsuń

Drukuj