Zakwas na żurek nastawiony! za 3-5 dni można będzie go schować do lodówki, by na Wielkanoc ugotować najlepszy domowy żurek - gęsty, aromatyczny, doprawiony, z jakiem i kiełbaską... Już nie mogę się doczekać:)
Zakwas najlepiej robić w kamionce, ale nadaje się również słoik, naczynie trzeba wyparzyć przed zalaniem zakwasu.
Składniki:
5 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej lub żurkowej
700ml przegotowanej letniej wody
3-4 ząbki czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sucha piętka żytniego chleba (bez polepszaczy, na zakwasie)
W słoiku wymieszać mąkę z wodą, dodać ziele, obrany czosnek i liście,wrzucić kromkę chleba, słoik zawiązać gazą i pozostawić na blacie kuchennym na ok 3-5 dni (nie na słońcu). Ukiszony zakwas powinien mieć charakterystyczny zapach i kwaśny smak.
Słoik zakręcić, przechowywać w lodówce do 2 tygodni (dłużej nie próbowałam).
Zakwas najlepiej robić w kamionce, ale nadaje się również słoik, naczynie trzeba wyparzyć przed zalaniem zakwasu.
Składniki:
5 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej lub żurkowej
700ml przegotowanej letniej wody
3-4 ząbki czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sucha piętka żytniego chleba (bez polepszaczy, na zakwasie)
W słoiku wymieszać mąkę z wodą, dodać ziele, obrany czosnek i liście,wrzucić kromkę chleba, słoik zawiązać gazą i pozostawić na blacie kuchennym na ok 3-5 dni (nie na słońcu). Ukiszony zakwas powinien mieć charakterystyczny zapach i kwaśny smak.
Słoik zakręcić, przechowywać w lodówce do 2 tygodni (dłużej nie próbowałam).
Żurek najlepszy z domowego zakwasu, dawno nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńza mną chodzi już od miesiąca, ale postanowiłam wytrzymać do Świąt;)
UsuńDomowy ponoć najlepszy-mówię ponoć, bo niestety żurku nie lubię i nie jem...
OdpowiedzUsuńja przeciwnie - uwielbiam:)
UsuńNigdy nie jadłyśmy prawdziwego żurku zrobionego od podstaw, bo zawsze ludzie wspomagają się gotowcami z torebek lub butelek.
OdpowiedzUsuńczasem kupuję zakwas w słoiku, mam zaufaną markę:) ale taki domowy jest naj naj;)
UsuńŻurek uwielbiam, wspaniale musi smakować taki domowy :-)
OdpowiedzUsuńpyyyycha;)
UsuńUwielbiam żurek, mój zakwas już trzeci dzień "się robi" :)
OdpowiedzUsuńoo, to już niedługo będzie gotowy;)
UsuńJeden zakwas wykorzystałam dzisiaj i przyrządziłam żurek, był pyszny. Drugi nastawiłam wczoraj i będzie na przyszły tydzień. Najlepszy żur to ten z domowego zakwasu!
OdpowiedzUsuńto jest smak:)
UsuńKorzystam z kupnego. A że żurek robię dość często, obiecuję, że kiedyś skuszę się na Twoją domową wersję:) Przepis zapisuję.
OdpowiedzUsuńpolecam domowy, jest prosty, tylko trzeba odpowiednio wcześniej go nastawić. Dlatego gdy zapomnę, a mam chęć na żurek, też kupuję słoik gotowego;)
UsuńSuper jest ten zakwas, ja jeszcze nigdy nie robiłam takiego domowego zakwasu.
OdpowiedzUsuńmój już pachnie jak zakwas, wieczorem schowam do lodówki:)
Usuńteż taki robię, jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńno właśnie, swój domowy jednak wygrywa;)
Usuńnie ma to jak domowy zakwas :)
OdpowiedzUsuńto prawda, smak żurku na takim zakwasie nieporównywalny:)
UsuńBędzie pyszny zurek:)
OdpowiedzUsuńjuż czekam na śniadanie wielkanocne;)
UsuńZ domowym zakwasem żurek smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńjest najlepszy:)
UsuńTeraz jego czas...zakwas rządzi :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, wszyscy kiszą;)
UsuńBędzie pysznie, poproszę słoiczek :)
OdpowiedzUsuńeee, mam tylko jeden:) ale jeszcze zdąży się ukisić;)
Usuńsuper! uwielbiam żurki na domowym zakwasie!
OdpowiedzUsuńpysznie smakuje;)
UsuńMój już czeka w lodówce :)
OdpowiedzUsuńmój również;)
Usuń