Tort! Musi być tort, wszak dziś jest Dzień Kobiet. A jak tort, to i kwiaty;)
Jednak zaskoczeni będą ci, którzy spodziewają się tortu w tradycyjnym wydaniu - czyli słodkiego, z kremem, lub czekoladą, lub owocami...
Mój tort jest wytrawny. Zrobiłam go z ... wątróbki wołowej. Zaskakuje wyglądem i smakiem. Aromatyczne placki przełożone pastą jajeczną oraz duszoną marchewką z cebulą. A dekoracja chyba odzwierciedla moje pragnienie wiosny;) Smakuje wybornie!
Wytrawny torcik z placków z wątróbki
Składniki:500g wątróbki (np. drobiowa, cielęca)
3 jajka
3 łyżki mąki
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki śmietany
3 łyżki majonezu
4 łyżki oleju (dałam smakowy z pomidorami, czosnkiem i bazylią)
sól
pieprz czarny
majeranek
1 litr mleka do namoczenia wątróbki
Wątróbkę moczyć w mleku przez 1-1,5 godziny, wyjąć, osuszyć, przepuścić przez maszynkę. Dodać 1 jajko, sól, pieprz, majeranek i mąkę, wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami, wykładać masę wątróbkową na całą patelnię, wyrównać, smażyć z obu stron po ok. półtorej minuty. Z podanej masy usmażyć 4-5 placków.
2 jajka ugotować na twardo, pół żółtka zostawić do dekoracji, resztę pokroić drobno. Szczypiorek posiekać, wymieszać z jajkami i łyżką śmietany oraz łyżką majonezu, posolić do smaku.
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami, zeszklić cebulę, dodać marchew, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, doprawić do smaku.
Każdy placek wątróbkowy posmarować pozostałą śmietaną z majonezem, przełożyć kolejno marchewką z cebulą i pastą jajeczną.
Tort udekorować marchewką, szczypiorkiem, żółtkiem. Wstawić do lodówki na godzinę.
Smacznego!
Porada: Do przełożenia tortu można wykorzystać inne pasty: serową, pieczarkową, paprykową, orzechową.
Nie jestem przekonana, czy by mi smakowało, bo nie cierpię wątróbki Ale wyglada bardzo wiosennie i zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńJa akurat lubię wątróbkę, więc mnie smakuje bardzo!
UsuńWątróbki nie lubię, ale sam pomysł wspaniały :-) cudownie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję;) niestety, tak już z wątróbką jest, że można ją albo lubić, albo nie;)
UsuńNie przepadam za wątróbką, ale tort wygląda świetnie, aż nabrałam na niego ochoty ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/
u nas jest odwrotnie - bardzo ją lubimy:)
UsuńHmmm zaskakujące ... ale jak smakuje tak jak wygląda to jest pyszne :) Wygląda pięknie!!! :)
OdpowiedzUsuńjeśli należysz do miłośników wątróbki, to posmakuje Tobie;)
UsuńPieknie wygląda, niczym słodki torcik ;)
OdpowiedzUsuńcoś u mnie ostatnio torciki w kierunku wytrawnym idą, a dekoracja jest dla zmyłki;)
UsuńMy wytrawny tort robimy zawsze z fasoli albo z soczewicy :D Smakuje genialnie z warzywami i twarożkiem :D Twoją wersję też z chęcią byśmy spróbowały, bo co jak co ale za wątróbką przepadamy :D
OdpowiedzUsuńbardzo polecam zrobić, torcik w sam raz np. na jakąś uroczystość jako przekąska. A ja w kolei nie robiłam fasolowego, ale też słyszałam o nim wiele dobrego, więc wpisuję go do kolejki;)
UsuńPiękny, zaskakujący tort, nie jestem jakąś wielką fanką wątróbki, ale zjem od czasu do czasu, więc kawałka tortu bym nie odmówiła :)
OdpowiedzUsuńto zapraszam na kawałek;)
UsuńLubię każdą wątróbkę, a takiego torcika jeszcze nie robiłam, ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńpolecam, jako miłośniczce wątróbki posmakowałby Tobie:)
UsuńPysznyy pomysł i do tego tak świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńAleż wygląda:) Ja dołączam do grona anty-wątróbkowych, ale mój chłopak dałby się za coś takiego pokroić:))
OdpowiedzUsuńP.S. Opowiedz proszę coś o tych cebulkach w tle, w jaki sposób je posadziłaś? Moja wiedza o roślinach jest zerowa (choć dziś wysiałam do doniczek zioła:) - zazwyczaj po prostu kupowałam już gotowe a teraz postanowiłam zostać domowo-balkonowym ogrodnikiem:)
no to może zaskoczysz chłopaka?;)
UsuńTe cebulki na zdjęciu to zwykła cebula, miałam kilka takich, co zaczęły wypuszczać szczypiory, więc wsadziłam je do pojemnika z ziemią. Można po prostu wstawić do słoika z wodą, ale wtedy każdą w osobny, a w doniczce zmieściło się 4;) Ten na zdjęciach to tygodniowy szczypiorek.
Sadzenie ziół wciąga;)
U mnie zaczęło się od rozmarynu kilka lat temu - wyhodowałam z nasion kilka pięknych drzewek. Teraz sadzę dużo różnych - tymianek, bazylię, majeranek, pietruszkę, melisę, rukolę. Z wieloletnich mam też szczypiorek, miętę i estragon, a u babci rośnie krzaczysko lubczyku. Bez ziół nie wyobrażam sobie gotowania;)
Ze smażeniem wątróbki może być u mnie ciężko, do tego stopnia jej nie lubię:))
UsuńDzięki za wskazówki, na pewno spróbuję:) Jutro idę kupić więcej doniczek:)) Kiedyś tylko suszone a odkąd kupiłam pierwsze zioła w doniczkach też nie wyobrażam sobie ich nie mieć:)
Pozdrowienia:)
Piękny i bardzo oryginalny tort. choć za wątróbką, szczerze mówiąc nie przepadam to takiego cuda na pewno bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńno właśnie, może w takim wydaniu wątróbka posmakowałaby Tobie;)
UsuńWspaniały tort, wątróbka na pewno sprawdza się świetnie w roli wytrawnego biszkoptu :)
OdpowiedzUsuńten "biszkopt" bardziej przypomina kotlet;)
Usuńi co ja mam napisać? BAJECZNY !
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńOd dziecka ukochałam sobie wątróbkę, ależ bym zjadła ze smakiem taki piękny tort ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam, spałaszujemy go razem;)
UsuńTorcik wygląda uroczo, ja od dziecka nie lubię wątróbki - ale oko cieszą kolory :)
OdpowiedzUsuńno właśnie, nie każdy lubi:)
UsuńWow, wygląda bosko, na pewno pyszny:)
OdpowiedzUsuńpyszny absolutnie;)
Usuńwow! zatkało mnie... chcę kawałek! :)
OdpowiedzUsuńczyli należysz do tych, co wątróbkę lubią;) zapraszam więc;)
Usuńale cudowny torcik. wygląda naprawdę zachwycająco!
OdpowiedzUsuńsmakuje też ciekawie;)
UsuńBardzo apetycznie i pomysłowo.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńBardzo, bardzo ciekawy pomysł. Niekoniecznie lubię wątróbkę, ale chętnie zrobię dla spróbowania... :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że posmakuje:)
Usuńfantastyczny i jaka wiosna na nim:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) tak, próbuję na wszelkie sposoby przywołać wiosnę;)
UsuńGratuluję pysznego pomysłu!
OdpowiedzUsuńdziękuję, rzeczywiście jest pyszny:)
UsuńMój ulubiony! Jestem fanką wątróbki, a ten torcik nie zamieniłabym na żaden słodki :D jest przepyszny..
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przypadł do gustu;)
Usuń