Szybki i bardzo smaczny obiad - tagliatelle z klopsikami wołowymi, wstążkami marchewki oraz serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej. Cóż może być prostszego?:)
A ja lecę dalej...
Składniki (na 2 porcje):
200g karkówki wołowej
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka bułki tartej
papryczka chilli
szczypta kuminu
szczypta curry
1 małe jajko
sól
pieprz
olej do smażenia
300g makaronu tagliatelle
1 marchew
100g sera korycińskiego (u mnie z pomidorami, czosnkiem i bazylią)
szczypiorek
Mięso zmielić. Szalotkę, papryczkę i czosnek drobno posiekać, razem z jajkiem, bułką i przyprawami dodać do mięsa, wymieszać. Z masy uformować małe klopsiki, obsmażyć na oleju.
Marchew pokroić we wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, 2 minuty przed końcem gotowania dodać marchew. Ugotowany makaron odcedzić, dodać pokrojony ser i wymieszać, żeby ser się roztopił.
Na talerz wyłożyć makaron z marchewką i serem, klopsiki, posypać szczypiorkiem i papryczką.
Smacznego!
A ja lecę dalej...
Składniki (na 2 porcje):
200g karkówki wołowej
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka bułki tartej
papryczka chilli
szczypta kuminu
szczypta curry
1 małe jajko
sól
pieprz
olej do smażenia
300g makaronu tagliatelle
1 marchew
100g sera korycińskiego (u mnie z pomidorami, czosnkiem i bazylią)
szczypiorek
Mięso zmielić. Szalotkę, papryczkę i czosnek drobno posiekać, razem z jajkiem, bułką i przyprawami dodać do mięsa, wymieszać. Z masy uformować małe klopsiki, obsmażyć na oleju.
Marchew pokroić we wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, 2 minuty przed końcem gotowania dodać marchew. Ugotowany makaron odcedzić, dodać pokrojony ser i wymieszać, żeby ser się roztopił.
Na talerz wyłożyć makaron z marchewką i serem, klopsiki, posypać szczypiorkiem i papryczką.
Smacznego!
Ależ to apetycznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńdziękuję, również jest bardzo smaczne
UsuńJak pięknie się prezentuje! I na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńAleż to musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńbyło smaczniuchne:)
UsuńBardzo lubię ten rodzaj makaronu. Klopsiki idealne :) Mniam ..
OdpowiedzUsuńtagliatelle i pappardelle to chyba moje ulubione
UsuńMniam ale pyszności :-) zjadłabym takie danie i to teraz :-)
OdpowiedzUsuńsmakowało pysznie;)
UsuńUwielbiam to danie:)
OdpowiedzUsuńnam również bardzo smakowało
UsuńPrzepyszny bym powiedziała :)
OdpowiedzUsuńmogę jedynie potwierdzić;)
UsuńProste i jakie piękne kolorystycznie danie :D
OdpowiedzUsuńkolory wiosenne:)
UsuńPrzepięknie wygląda, bardzo apetyczne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńMakaron i klopsiki to cudowne połączenie!
OdpowiedzUsuńpasują do siebie;)
UsuńŚliczne, kolorowe danie :)
OdpowiedzUsuńi smakowite bardzo:)
UsuńSuper smacznie .
OdpowiedzUsuńoj tak, było pyszne;)
UsuńOoo jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńbyły... ale zdecydowanie do powtórki
UsuńTwoje tagiatelle wygląda niezwykle apetycznie, chętnie bym go spróbowała:)
OdpowiedzUsuńzapraszam;)
Usuń