czwartek, 19 marca 2015

Tagliatelle z klopsikami

Szybki i bardzo smaczny obiad - tagliatelle z klopsikami wołowymi, wstążkami marchewki oraz serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej. Cóż może być prostszego?:)
A ja lecę dalej... 

Składniki (na 2 porcje):
200g karkówki wołowej 
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka bułki tartej
papryczka chilli
szczypta kuminu
szczypta curry
1 małe jajko
sól
pieprz
olej do smażenia
300g makaronu tagliatelle
1 marchew
100g sera korycińskiego (u mnie z pomidorami, czosnkiem i bazylią)
szczypiorek


Mięso zmielić. Szalotkę, papryczkę i czosnek drobno posiekać, razem z jajkiem, bułką i przyprawami dodać do mięsa, wymieszać. Z masy uformować małe klopsiki, obsmażyć na oleju.
Marchew pokroić we wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, 2 minuty przed końcem gotowania dodać marchew. Ugotowany makaron odcedzić, dodać pokrojony ser i wymieszać, żeby ser się roztopił.
Na talerz wyłożyć makaron z marchewką i serem, klopsiki, posypać szczypiorkiem i papryczką.
Smacznego!


26 komentarzy:

  1. Ależ to apetycznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie się prezentuje! I na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ten rodzaj makaronu. Klopsiki idealne :) Mniam ..

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam ale pyszności :-) zjadłabym takie danie i to teraz :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszny bym powiedziała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste i jakie piękne kolorystycznie danie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepięknie wygląda, bardzo apetyczne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Makaron i klopsiki to cudowne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje tagiatelle wygląda niezwykle apetycznie, chętnie bym go spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj