Uwielbiamy te pyszne małe słodkości! Kruche ciasto twarogowe, które przypomina swoją strukturą ciasto francuskie - delikatnie listkujące się, maślane. Do nadzienia wykorzystałam masę kajmakową (krówkową, karmelową), a posypałam je cukrem pudrem z kawą. Po zjedzeniu 7 sztuk przestałam liczyć (kalorie też);)
Polecam również inne przepisy na twarogowe ciasteczka
180g masła
275g twarogu półtłustego
250-300g mąki (w zależności jak mokry jest twaróg)
puszka masy kajmakowej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru pudru
Z masła, twarogu i mąki szybko zagnieść ciasto, najlepiej zrobić to za pomocą malaksera lub z użyciem ręcznego blendera. Ciasto owinąć folią, schłodzić przez godzinę.
Ciasto podzielić na 5 części, każdą rozwałkować na kształt koła o średnicy ok 26cm (grubość ciasta 1-2mm), pokroić na 12 trójkątów (jak tort). Na każdy trójkąt położyć łyżeczkę masy kajmakowej, zwinąć rogaliki. Układać na blasze w niedużych odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-18 minut w temp. 180stC.
Cukier puder wymieszać z kawą, posypać gorące rogaliki.
Słodkich chwil życzę!
Polecam również inne przepisy na twarogowe ciasteczka
- Twarogowe rogaliki
- Twarogowe rogaliki z powidłami
- Rogaliki twarogowe z różą
- Rogaliki z pomarańczą
- Serowe uśmiechnięte ciasteczka (usteczka)
- Kruche pełnoziarniste rogaliki z nadzieniem
- Kruche nadziewane rogaliki
Rogaliki karmelowo-kawowe
Składniki (na 60 sztuk):180g masła
275g twarogu półtłustego
250-300g mąki (w zależności jak mokry jest twaróg)
puszka masy kajmakowej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru pudru
Z masła, twarogu i mąki szybko zagnieść ciasto, najlepiej zrobić to za pomocą malaksera lub z użyciem ręcznego blendera. Ciasto owinąć folią, schłodzić przez godzinę.
Ciasto podzielić na 5 części, każdą rozwałkować na kształt koła o średnicy ok 26cm (grubość ciasta 1-2mm), pokroić na 12 trójkątów (jak tort). Na każdy trójkąt położyć łyżeczkę masy kajmakowej, zwinąć rogaliki. Układać na blasze w niedużych odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-18 minut w temp. 180stC.
Cukier puder wymieszać z kawą, posypać gorące rogaliki.
Słodkich chwil życzę!
Jakie pyszne. Kochana podrzuć kilka sztuk :-)
OdpowiedzUsuńzachomikowałam dla Ciebie kilka, więc wpadaj na herbatkę;)
UsuńMogłybyśmy kilogramami je jeść! xD Przy takich słodkościach lepiej nie liczyć kalorii, bo po co psuć sobie humor :D
OdpowiedzUsuńtak samo pomyślałam, wkładając do buzi kolejny rogalik:)
UsuńZnam to ciasto twarogowe, rzeczywiście pycha:) A ja dziś zapraszam do siebie na rogaliki z gotowanych ziemniaków, również przepyszne:)
OdpowiedzUsuńale zgrałyśmy się z wypiekiem rogalików;) już pędzę do Ciebie;)
UsuńWyglądają pysznie, na jednym pewnie trudno by było poprzestać!
OdpowiedzUsuńniestety, nawet po kilku ręka sama sięga po kolejne
UsuńBardzo zachęcająco wyglądają. :) A jak pomyślę o nadzieniu - mniam. ;)
OdpowiedzUsuńtrudno się im oprzeć;)
UsuńO mniam, urocze :)
OdpowiedzUsuńi bardzo smaczne;)
UsuńŚwietne rogaliki, wygladają uroczo.
OdpowiedzUsuńsmakują również pysznie;)
UsuńBoskie! Porywam kilka ;)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wyglądają te Twoje rogaliki:) Zjadłabym kilka.
OdpowiedzUsuńzapraszam, jeszcze kilka zostało:)
UsuńMusze kiedyś zrobić kruche , jakoś nigdy nie mam na to czasu :) . Twoje wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńhaha, a ja z kolei na drożdżowe:)
UsuńPyszności!!!
OdpowiedzUsuń:) bezsprzecznie;)
UsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne! Świetnie nadziane, jadłabym :)
OdpowiedzUsuńsą uzależniające;D
UsuńPiękne, też bardzo lubię taki słodkie maleństwa.
OdpowiedzUsuńw sam raz do kawy czy herbaty:)
UsuńAle pyszne, mniam
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńMniam! Porywam kilka :)
OdpowiedzUsuńzapraszam;)
UsuńRogalików z masą kajmakową nigdy nie jadłam, ale jestem pewna, że smakują wspaniale :):)
OdpowiedzUsuńzachęcam do zrobienia, smakują cudnie!
UsuńWyglądają bosko! :)
OdpowiedzUsuńzapewniam, że smakują również;)
Usuń