czwartek, 5 marca 2015

Rogaliki karmelowo-kawowe

Uwielbiamy te pyszne małe słodkości! Kruche ciasto twarogowe, które przypomina swoją strukturą ciasto francuskie - delikatnie listkujące się, maślane. Do nadzienia wykorzystałam masę kajmakową (krówkową, karmelową), a posypałam je cukrem pudrem z kawą. Po zjedzeniu 7 sztuk przestałam liczyć (kalorie też);)

Polecam również inne przepisy na twarogowe ciasteczka

 Rogaliki karmelowo-kawowe

Składniki (na 60 sztuk):
180g masła
275g twarogu półtłustego
250-300g mąki (w zależności jak mokry jest twaróg)
puszka masy kajmakowej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru pudru

Z masła, twarogu i mąki szybko zagnieść ciasto, najlepiej zrobić to za pomocą malaksera lub z użyciem ręcznego blendera. Ciasto owinąć folią, schłodzić przez godzinę.
Ciasto podzielić na 5 części, każdą rozwałkować na kształt koła o średnicy ok 26cm (grubość ciasta 1-2mm), pokroić na 12 trójkątów (jak tort). Na każdy trójkąt położyć łyżeczkę masy kajmakowej, zwinąć rogaliki. Układać na blasze w niedużych odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-18 minut w temp. 180stC.
Cukier puder wymieszać z kawą, posypać gorące rogaliki.
Słodkich chwil życzę!

Twarogowe słodkości 2

34 komentarze:

  1. Jakie pyszne. Kochana podrzuć kilka sztuk :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachomikowałam dla Ciebie kilka, więc wpadaj na herbatkę;)

      Usuń
  2. Mogłybyśmy kilogramami je jeść! xD Przy takich słodkościach lepiej nie liczyć kalorii, bo po co psuć sobie humor :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak samo pomyślałam, wkładając do buzi kolejny rogalik:)

      Usuń
  3. Znam to ciasto twarogowe, rzeczywiście pycha:) A ja dziś zapraszam do siebie na rogaliki z gotowanych ziemniaków, również przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale zgrałyśmy się z wypiekiem rogalików;) już pędzę do Ciebie;)

      Usuń
  4. Wyglądają pysznie, na jednym pewnie trudno by było poprzestać!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo zachęcająco wyglądają. :) A jak pomyślę o nadzieniu - mniam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne rogaliki, wygladają uroczo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ smakowicie wyglądają te Twoje rogaliki:) Zjadłabym kilka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Musze kiedyś zrobić kruche , jakoś nigdy nie mam na to czasu :) . Twoje wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Są pyszne! Świetnie nadziane, jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne, też bardzo lubię taki słodkie maleństwa.

    OdpowiedzUsuń
  11. Rogalików z masą kajmakową nigdy nie jadłam, ale jestem pewna, że smakują wspaniale :):)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj