wtorek, 3 marca 2015

Pieczony filet z indyka w miodowej glazurze

 Pieczony filet z indyka w miodowej glazurze
Domowe wędliny są o wiele smaczniejsze i zdrowsze, niż gotowe wyroby ze sklepu. Pieczony filet indyka z miodowej glazurze kusi smakiem, jest kruchy, soczysty i niezwykle aromatyczny. Kromka chleba, kawałek pieczonego filetu z indyka, liść sałaty i plaster pomidora – oto najprostsza i najsmaczniejsza kanapka;)


Pieczony filet z indyka w miodowej glazurze

Składniki:
1 kg filetu z indyka
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka papryki wędzonej
pieprz czarny
majeranek

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić. Miód, sok, sos sojowy, olej Kujawski z czosnkiem i przyprawy wymieszać razem, polać mięso ze wszystkich stron.
Mięso ułożyć z misce, przykryć folią i odstawić do lodówki na 3 godziny.
Zamarynowane mięso owinąć nitką wędliniarską, formując zwarty kawałek. Przełożyć do rękawa foliowego, rękaw z wierzchu przekłuć w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 minut w temp. 180stC, następnie zmniejszyć temperaturę do 170stc, rozciąć folie i zapiekać jeszcze 20 minut.
Filet można upiec również z brytfance. Mięso wkładamy do foremki, wysmarowanej olejem Kujawskim z ziołami, w trakcie pieczenia polewamy pozostałą marynatą. Jeśli podczas pieczenia mięso będzie za mocno się przypiekać z wierzchu - przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej.
Smacznego!
Pieczony filet z indyka w miodowej glazurze

36 komentarzy:

  1. Domowe wędliny to zdecydowanie to co lubię. Twoja wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas schodzą bardzo szybko, są smaczniejsze i zdrowsze:)

      Usuń
  2. Trzeba przyznać, że to mięsko wygląda naprawdę bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie :) Domowe wedlinki są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja ostatnio też piekłam podobnie, ale z filetu z kurczaka. Pysznie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pamiętam te fileciki, też pyszne. Z pewnością kiedyś zrobię;)

      Usuń
  5. Świetny przepis, dołączam do listy wypieków na Wielkanoc:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszniasty :) zjadłabym z ogromną chęcią....

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności :) Uwielbiam domowe wędliny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie poczęstowałabym się takimi pysznymi kanapeczkami na kolację! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kanapki muszą być pierwsza klasa z takim indorem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki soczysty, można plaster? ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe mięsko, bosko wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Doskonała wędlinka, wygląda krucho i delikatnie, tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piszemy tego samego e-booka z Kujawskim, miło mi poznać :) Wędlinka pyszna i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, tak się zastanawiałam, bo też mnie śmignął Kujawski na Twoim blogu:)
      Piąteczka!

      Usuń
  14. Jezu, wygląda pięknie! i ta zarumieniona skórka, mniam!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj