Pieczona szynka nadziana śliwkami
Składniki:
1-1,3kg szynki w zgrabnym kawałku
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
1 łyżka sosu sojowego
świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
kilka gałązek rozmarynu
1 mała pomarańcza
100g suszonych śliwek
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Śliwki zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, następnie osączyć.
W środku szynki przecinać nożem kieszeń, napełnić śliwkami.
Z miodu, oliwy, sosu sojowego, soli, soku z połowy pomarańczy i przypraw (oprócz rozmarynu) zrobić marynatę, polać nią mięso, przykryć i wstawić do lodówki co najmniej na noc, w trakcie marynowania mięso kilkakrotnie odwrócić, żeby lepiej się zamarynowało.
Szynkę włożyć do foliowego rękawa, z wierzchu obłożyć plastrami pozostałej pomarańczy i gałązkami rozmarynu. Rękaw zawiązać z obu stron. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 70-80 minut w temp. 170stC, 20 minut prze końcem pieczenia można rozciąć rękaw, żeby mięso przyrumieniło się z wierzchu. Upieczoną szynkę wyjąć, ostudzić, przed podaniem pokroić w plastry.
Smacznego!
1-1,3kg szynki w zgrabnym kawałku
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
1 łyżka sosu sojowego
świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
kilka gałązek rozmarynu
1 mała pomarańcza
100g suszonych śliwek
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Śliwki zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, następnie osączyć.
W środku szynki przecinać nożem kieszeń, napełnić śliwkami.
Z miodu, oliwy, sosu sojowego, soli, soku z połowy pomarańczy i przypraw (oprócz rozmarynu) zrobić marynatę, polać nią mięso, przykryć i wstawić do lodówki co najmniej na noc, w trakcie marynowania mięso kilkakrotnie odwrócić, żeby lepiej się zamarynowało.
Szynkę włożyć do foliowego rękawa, z wierzchu obłożyć plastrami pozostałej pomarańczy i gałązkami rozmarynu. Rękaw zawiązać z obu stron. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 70-80 minut w temp. 170stC, 20 minut prze końcem pieczenia można rozciąć rękaw, żeby mięso przyrumieniło się z wierzchu. Upieczoną szynkę wyjąć, ostudzić, przed podaniem pokroić w plastry.
Smacznego!
Bardzo lubię domowe wędliny. Coraz częściej używam rękawa do pieczenia. No i lubię słodki smak owoców w połączeniu z mięsem, więc jak dla mnie idealnie.
OdpowiedzUsuńdomowe wędliny nie dość, że są smaczne, to jeszcze i zdrowsze:)
UsuńBardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuńdziękuję i zapraszam na kanapeczkę;)
UsuńBardzo smaczna szyneczka, jadłam tylko schab ze śliwką :)
OdpowiedzUsuńszyneczka smakuje podobnie, ale najważniejsze to dobra marynata:)
UsuńU nas tak się robi na święta, pyszne mięsko :)
OdpowiedzUsuńu nas również w święta gości na stole
UsuńPycha! W tej formie robię schab, nadziewamy mieszanką: morela, śliwka:)
OdpowiedzUsuńschab z morelami i śliwkami jest pyszny
UsuńPyszności :-) bardzo lubię tak nadzianą szyneczkę :-)
OdpowiedzUsuńto tak jak my:)
Usuńmoja ulubiona zdecydowanie :-))
OdpowiedzUsuńna kanapkę lub na ciepło - pycha
UsuńNo no na kromce takiego chleba na pewno smakuje świetnie :D
OdpowiedzUsuńcudownie wręcz;)
UsuńSzynka z śliwka to jest to:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie
UsuńDomowa, pieczona szynka to jest to! Co prawda nigdy nie nadziewałam śliwką, ale przyznam, że Twoja kusi :)
OdpowiedzUsuńspróbuj, bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnej szynki
UsuńOj bardzo lubię szynkę własnej roboty a ze śliwką na pewno jest pyszna. Do tego wygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) domowe wędlinki to dopiero smak:)
UsuńTo jeden z moich ulubionych orzepisów! Dziękuję! Ja zazwyczaj śliwki nasączam w śliwowicy lub żubrówce i potem polewam tym mięso do pieczenia - jest jeszcze bardziej kruche!
OdpowiedzUsuńO, to jest myśl!! Dziękuję za inspirację!!
Usuń